Να συνεχιστεί η δημοσιονομική πειθαρχία ζητά ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος επισημαίνει ότι η σταδιακή έξοδος της Ελλάδας από την κρίση δίνει το περιθώριο να μπει φρένο στην πολιτική λιτότητας.
Μιλώντας στον «Ελεύθερο Τύπο», ο κ. Ντάισελμπλουμ δίνει έμφαση στην επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων και στην εντατικοποίηση των προσπαθειών της Ελλάδας όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου προγράμματος στήριξης για την χώρα μας, σημειώνοντας πως το ζήτημα αυτό θα εξεταστεί όμως μετά τον επόμενο έλεγχο της τρόικας το καλοκαίρι, μαζί με το θέμα του χρηματοδοτικού κενού του 2015 και της περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους.
«Βγαίνοντας από την κρίση νομίζω ότι μπορούμε να δίνουμε μικρότερη βαρύτητα στη λιτότητα. Λιτότητα σημαίνει βασικά να κάνεις σφιχτό προϋπολογισμό και η ελληνική κυβέρνηση το έχει κάνει αυτό», είπε και τόνισε πως στο ερώτημα αν υπάρχει επαρκές πλεόνασμα ώστε να μειωθούν οι φόροι ή να δαπανηθούν περισσότερα χρήματα για κοινωνικούς σκοπούς και κοινωνικές ομάδες, τονίζει πως την απάντηση θα τη δώσει η τρόικα, που θα αποτιμήσει αν κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Τόνισε δε πως η κυβέρνηση δεν πρέπει να παρεκκλίνει από το δρόμο του στέρεου προϋπολογισμού γιατί αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να δοκιμάσει να επιστρέψει στις αγορές.
Ερωτηθείς αν μπορεί να εγγυηθεί ότι δεν θα χρειαστούν επιπλέον περικοπές μισθών και συντάξεων, είπε πως δεν μπορεί να εγγυηθεί τίποτα καθώς εξαρτάται από το πως εξελίσσονται οι δαπάνες, η οικονομία κτλ.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα εξεταστεί μετά το καλοκαίρι και πως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ανάπτυξη. Όσον αφορά το χρέος, είπε πως για τη μείωσή του μεταξύ των πιθανών λύσεων είναι η μείωση επιτοκίων και επιμηκύνσεων των λήξεων.
«Δεν ξέρουμε αν χρειάζεται νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει νέο πρόγραμμα, αλλά είναι πολύ νωρίς να πούμε αν κάτι τέτοιο είναι ρεαλιστικό. Η συνεισφορά του ΔΝΤ είναι εντελώς ανοιχτό θέμα», σημείωσε.
Μεταξύ άλλων, είπε πως θα υπάρξουν άλλες δύο αξιολογήσεις της τρόικας καθώς το πρόγραμμα εκτείνεται ως τον Ιανουάριο του 2015, ενώ για τα 1,8 δισ. ευρώ μένει να αποφασιστεί ο χρόνος εκταμίευσης. «Δεν θα δοθούν όλα τον Σεπτέμβριο. Θα εξαρτηθεί από τις ανάγκες της Ελλάδας», είπε.
Πηγή: topontiki.gr