Φόρο-σοκ με την επιβολή ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% στα εισοδήματα των φυσικών προσώπων άνω των 60.000 ευρώ ετοιμάζει η κυβέρνηση σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε στους επικεφαλής των Θεσμών για τη νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2016.
Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται εντατικά και αναμένεται την Παρασκευή να ολοκληρωθεί ο πρώτος γύρος, να αναχωρήσει για λίγες ημέρες το κουαρτέτο για να επιστρέψει αργότερα. Στα σενάρια για τη νέα κλίμακα που κατέθεσε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευκ. Τσακαλώτος στο κουαρτέτο των Θεσμών και θα εξεταστούν σήμερα το μεσημέρι δεν έχει ενσωματωθεί στη νέα προτεινόμενη κλίμακα φορολογίας εισοδήματος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης, γεγονός που ανεβάζει ακόμη περισσότερο τη φορολογική επιβάρυνση κυρίως για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Σημειώνεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σήμερα με συντελεστές που ξεκινούν από 0,7% για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και φθάνουν μέχρι 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ.
Με την εφαρμογή της νέας φορολογικής κλίμακας θα προκύψουν πρόσθετα φορολογικά βάρη για τα φυσικά πρόσωπα της τάξεως των 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Οι μεγαλύτερες επιβαρύνσεις θα προκύψουν για τους αυτοαπασχολούμενους με εισοδήματα άνω των 42.000 ευρώ και για μισθωτούς με ετήσια εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
[1] Καθιερώνεται νέα ενιαία φορολογική κλίμακα για τους μισθωτούς, συνταξιούχους και ελευθέρους επαγγελματίες και ενδεχομένως και για τα εισοδήματα από ενοίκια με τέσσερα εισοδηματικά κλιμάκια και συντελεστές:Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό σενάριο για τη νέα φορολογική κλίμακα που βρίσκεται στα χέρια των Θεσμών προβλέπει τα εξής:
[2] Διατηρείται η έκπτωση φόρου των 2.100 ευρώ που οδηγεί σε έμμεσο αφορολόγητο όριο εισοδήματος 9.550 ευρώ μόνο για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.
[3] Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι θα φορολογούνται με τη νέα ενιαία κλίμακα από το πρώτο ευρώ.
Για τους αγρότες η κυβέρνηση επιδιώκει στην παρούσα φάση να τρενάρει, λόγω κινητοποιήσεων, τις αλλαγές στο φορολογικό τους καθεστώς, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι υπάρχουν σκέψεις η αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% στο 26% έως το 2017 να γίνει σε βάθος τετραετίας ή πενταετίας με ένα από τα σενάρια να προβλέπει την αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών για τα φετινά εισοδήματα από 13% σε 15%. Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι στους κόλπους της κυβέρνησης, υπήρχαν εισηγήσεις ακόμα και για συντελεστή άνω του 50% ακόμα και 60% για τους έχοντες πολύ μεγάλα εισοδήματα, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν.
Κερδισμένοι και χαμένοι << Στην περίπτωση εφαρμογής μιας ενιαίας κλίμακας στην οποία θα φορολογείται το άθροισμα όλων των εισοδημάτων (εκτός των αγροτικών) τότε θα προκύψει φορολογική ελάφρυνση για τους ελεύθερους επαγγελματίες που δηλώνουν εισοδήματα έως 25.000 ευρώ, καθώς ο φορολογικός συντελεστής θα μειωθεί από 26% στο 22%.
Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ, σύμφωνα με την ισχύουσα κλίμακα επιβαρύνεται με φόρο 5.200 ευρώ (20.000 Χ 26%) ενώ με την προτεινόμενη κλίμακα η φορολογική του επιβάρυνση περιορίζεται στις 4.400 ευρώ (20.000 Χ 22%).
Μικρό θα είναι το όφελος για τους αυτοαπασχολούμενους που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 25.000 ευρώ έως 42.000 ευρώ, ενώ όσοι εμφανίζουν στην εφορία υψηλότερα εισοδήματα θα έχουν μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση. Οι περισσότεροι φόροι θα προκύψουν για τους έχοντες εισοδήματα άνω των 60.000 ευρώ.
Για παράδειγμα ελεύθερος επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα 65.000 ευρώ με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα επιβαρύνεται με φόρο 17.950 ευρώ ενώ με την προτεινόμενη κλίμακα ο φόρος εκτοξεύεται στις 21.000 ευρώ, δηλαδή θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 3.050 ευρώ.
Επίσης η υπαγωγή όλων των εισοδημάτων σε μία ενιαία φορολογική κλίμακα θα επιβαρύνει μεγάλο αριθμό άλλων φορολογουμένων που αποκτούν μεσαία και μεγάλα εισοδήματα από περισσότερες της μιας πηγές, όπως εισοδήματα από μισθούς και ενοίκια.