Επτά χρόνια καταβολής της εισφοράς αλληλεγγύης θα συμπληρώσουμε, μετά και τη νέα παράταση. Πού θα κυμαίνεται η μείωση για τους φορολογούμενους
Μπορεί να ξεκίνησε ως έκτακτο μέτρο το 2010, ωστόσο η εισφορά αλληλεγγύης, θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δύο ακόμα χρόνια αν και μειωμένη κατά 30%.
Η κίνηση αυτή πέρασε στα ψιλά, λόγω του ότι η προσοχή ήταν στραμμένη στις δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, ωστόσο πρόκειται για έναν τρόπο ώστε να πειστούν οι δανειστές ότι η Ελλάδα θα επιτύχει τους δημοσιονομικούς της στόχους.
Η ουσία είναι ότι με τη νέα παράταση θα συμπληρώσουμε 7 χρόνια εφαρμογής μιας εισφοράς που χαρακτηρίστηκε ως "έκτακτη", όταν θεσπίστηκε.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Καθημερινή", με την επέκταση της εισφοράς αλληλεγγύης, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα κάμψει σε κάποιο βαθμό τις πιέσεις αυτές και ταυτόχρονα θα διασφαλίσει την επίτευξη των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Από τη διατήρηση του 70% της εισφοράς, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) εκτιμά ότι στα κρατικά ταμεία θα εισρεύσει στη διετία 2015 - 2016 το ποσό των 1,53 δισ. ευρώ ή των 765 εκατ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι για κάθε χρόνο η ελάφρυνση που θα προκύψει υπολογίζεται σε περίπου 300 εκατ. ευρώ.
Εκτιμάται ότι η μείωση θα κυμαίνεται από 36 ευρώ για ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ και θα ξεπερνάει τα 900 ευρώ για εισοδήματα από 100.000 ευρώ και άνω.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η εφαρμογή της μειωμένης εισφοράς αλληλεγγύης είναι ένα ακόμα μέτρο, το οποίο υιοθετεί η κυβέρνηση με την "ανοχή" της τρόικας.
Τα θέματα της πορείας του φετινού προϋπολογισμού, των προβλέψεων για τον προϋπολογισμό του 2015 και της κάλυψης του δημοσιονομικού κενού που εντοπίζει η τρόικα, θα συζητηθούν ενδελεχώς κατά τη διάρκεια του ελέγχου της τρόικας, που είναι προγραμματισμένο να ξεκινήσει τη δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου.
Πηγή: Καθημερινή