Δύσκολη η αλλαγή αντικειμενικών σε έξι μήνες

Νοέμβριος 18, 2014
Ανέφικτη είναι η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε διάστημα έξι μηνών αναφέρουν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου να υποστηρίξει επιστημονικά την προσαρμογή των τιμών στα σημερινά επίπεδα.
 
Ο χρόνος που έδωσε το ΣτΕ στο υπουργείο Οικονομικών για αναπροσαρμογή των τιμών είναι πολύ μικρός, αναφέρουν τα ίδια στελέχη, επισημαίνοντας ότι σε πρώτη φάση θα πρέπει να αντληθούν στοιχεία απ’ όλη την επικράτεια προκειμένου να τροποποιηθούν 10.000 τιμές ζώνης που ισχύουν σε όλη την Ελλάδα.
 
Επισημαίνουν δε, ότι ένας από τους λόγους που η κυβέρνηση δεν είχε προχωρήσει στην αναπροσαρμογή των αντικειμενικών, οφείλεται στο γεγονός ότι σε αρκετές περιοχές τη χώρας, κυρίως σε αυτές που η τιμή ζώνης κυμαίνεται μεταξύ 500-800 ευρώ το τ.μ. θα έπρεπε να αυξηθούν.
 
Ενας άλλος λόγος είναι ότι οι περισσότεροι φόροι στα ακίνητα υπολογίζονται με βάση τις αντικειμενικές αξίες. Εφόσον, λοιπόν, η κυβέρνηση αποφάσιζε να μειωθούν οι τιμές, τα έσοδα του προϋπολογισμού θα ήταν σημαντικά μειωμένα σε σχέση με αυτά που έχουν συμφωνηθεί με τους πιστωτές της χώρας. Για παράδειγμα, μία μείωση της τάξεως του 30% μεσοσταθμικά θα οδηγούσε σε μείωση των εσόδων από τον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) κατά 900 εκατ. ευρώ.
 
Πάντως, η συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας προβλέπει την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών το 2017. Νωρίτερα, και συγκεκριμένα στα τέλη Ιανουαρίου 2016, θα πρέπει σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα να είναι έτοιμο το νέο αυτοματοποιημένο σύστημα αναπροσαρμογής των τιμών.
 
Σημειώνεται ότι ο νόμος ορίζει ότι: «Οι κατά το προηγούμενο εδάφιο τιμές αναπροσαρμόζονται το βραδύτερο ανά διετία». Τα προβλήματα αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών:
 
1. Στο 85% των κτισμένων κατοικιών σε όλη την Ελλάδα η τιμή ζώνης είναι κάτω από 1.000 ευρώ. Στην περίπτωση που αναπροσαρμοσθούν οι τιμές με στόχο αυτές να προσεγγίσουν τις τιμές της αγοράς σε αρκετές περιοχές της χώρας θα αυξηθεί η τιμή ζώνης.
2. Στις ακριβές περιοχές της χώρας, όπως στο Ψυχικό, στην Εκάλη, στην Κηφισιά κ.α., θα πρέπει να μειωθούν οι τιμές τουλάχιστον 50% δεδομένου ότι απέχουν δραματικά από τις σημερινές τιμές που γίνονται οι πράξεις. Δηλαδή η κυβέρνηση δεν επιθυμεί την αύξηση των αξιών σε μία υποβαθμισμένη περιοχή και τη μείωση των τιμών σε μία ακριβή περιοχή.
3. Μία αγοραπωλησία σε μία περιοχή της Ελλάδας μπορεί να διαμορφώσει την τιμή ζώνης. Και αυτό διότι σήμερα γίνονται ελάχιστες πράξεις, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την οικονομική κατάσταση του πωλητή. Αυτό σημαίνει ότι είναι ιδιαίτερα δύσκολο να συγκεντρωθούν πραγματικά στοιχεία σε διάστημα έξι μηνών προκειμένου να προσαρμοσθούν στα σημερινά επίπεδα οι αντικειμενικές αξίες. Σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, αν όχι στις περισσότερες, δεν υπάρχουν στοιχεία, δεδομένου ότι δεν γίνονται συμβολαιογραφικές πράξεις.
4. Εφόσον το υπουργείο Οικονομικών προχωρήσει σε μία οριζόντια μείωση των αντικειμενικών αξιών το 2015 (κάτι που θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο) θα δημιουργηθεί δημοσιονομικό κενό στον προϋπολογισμό του 2015 από τη μείωση των εσόδων του ΕΝΦΙΑ, του φόρου μεταβίβασης ακινήτων κ.λπ.
 
kathimerini.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot