Λογιστικό τρικ χαρακτηρίζει το πρωτογενές πλεόνασμα στον προϋπολογισμό που παρουσίασε και διατυμπάνισε η κυβέρνηση, η Frankfurter Allgemeine. Η γερμανική εφημερίδα σε σημερινό της άρθρο, εξήγησε ακόμα τον σκεπτικισμό των Ευρωπαίων για το επίτευγμα της ελληνικής κυβέρνησης και επισημαίνει ακόμα ότι «χωρίς νέο κούρεμα, η κρίση δεν θα τερματιστεί».
Τι λέει το άρθρο
«Σύμφωνα με την Κομισιόν στον προϋπολογισμό για το 2014 υπάρχει χρηματοδοτικό κενό με άγνωστο μέχρι στιγμής ύψος. Θα πρέπει συνεπώς να γίνουν αλλαγές στον προϋπολογισμό για να είναι σε θέση η τρόικα να ολοκληρώσει στον επόμενο γύρο διαπραγματεύσεις τον Ιανουάριο, ανακοίνωσαν οι Βρυξέλλες».
Για τον αρθρογράφο της γερμανικής εφημερίδας, το περιβόητο πρωτογενές πλεόνασμα είναι «Το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό είναι αποτέλεσμα λογιστικών τρικ» και εξηγεί τον σκεπτικισμό των Ευρωπαίων, για το επίτευγμα της ελληνικής κυβέρνησης, ως εξής: «για παράδειγμα δεν περιλαμβάνει αρκετά δισεκατομμύρια που χρωστά το δημόσιο σε προμηθευτές. Την ίδια ώρα διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις δεν εφαρμόζονται. Οι πιστωτές το γνωρίζουν αυτό, αλλά το ανέχονται, διότι ενόψει ευρωεκλογών πρέπει πάση θυσία να καταγραφεί μια επιτυχία στην Ελλάδα. Χωρίς όμως ένα νέο κούρεμα η κρίση δεν θα τερματιστεί».
Δημιουργική λογιστική
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το άρθρο της εφημερίδας Τaz, που έχει τον ενδεικτικό τίτλο «Δημιουργική λογιστική». Συγκεκριμένα αναφέρει: ««Η Ελλάδα αλλάζει την τακτική της, αλλά ο στόχος παραμένει ο ίδιος. Θέλει να αποφύγει νέες επιταγές για μέτρα λιτότητας. Το μόνο που αλλάζει είναι η επιχειρηματολογία. Οι Έλληνες δεν εμφανίζονται πλέον ως θύματα μιας αποτυχημένης πολιτικής λιτότητας, αλλά ως υπόδειγμα. Με το σκεπτικό: Όποιος έχει να επιδείξει ισοσκελισμένο προϋπολογισμό δεν χρειάζεται να κάνει μεταρρυθμίσεις. Το πλεόνασμα του προϋπολογισμού μετατρέπεται συνεπώς σε όπλο. Θεωρητικά τουλάχιστον η Ελλάδα θα μπορούσε να προχωρήσει σε πάγωμα αποπληρωμής παλαιών χρεών. Την οργή της Ευρώπης θα την άντεχε, διότι πλέον δεν εξαρτάται από πιστώσεις για να λειτουργήσει το κράτος».
Πηγή: iapopsi.gr