Σας εντοπίσαμε, σας τα δεσμεύουμε, τα παίρνουμε.
Αυτά είναι τα τρία... συνοπτικά βήματα που ακολουθεί η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, η οποία ξεκινά μαζικές και αυτοματοποιημένες διαδικασίες κατασχέσεων σε όσους χρωστούν φόρους υψηλότερους των 70.000 ευρώ - για αρχή - με απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε με σημαντική καθυστέρηση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.
Με λίγα λόγια και με... τρεις κινήσεις η ΓΓΔΕ δημιουργεί ηλεκτρονική λίστα των οφειλετών, στέλνει τη λίστα στις τράπεζες οι οποίες επιστρέφουν στο υπουργείο Οικονομικών τα ποσά που εντόπισαν προκειμένου στη συνέχεια οι φορολογικές αρχές να προχωρούν στις κατασχέσεις.
Την ώρα που τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς την εφορία έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τα 110-120 δισ. ευρώ - το ποσό των 82 δισ. ευρώ που δημοσιεύει το υπουργείο Οικονομικών δεν περιλαμβάνει τις προσαυξήσεις που τρέχουν εδώ και δεκαετίες , η απόφαση ορίζει ότιμε το πάτημα ενός κουμπιού δεσμεύονται αυτόματα όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί του οφειλέτη.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών ήταν αυτοί που πίεσαν για το μεγάλο ξεκαθάρισμα στο θέμα των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων βλέποντας ότι η Ελλάδα «πρωταγωνιστεί» σε παγκόσμιο επίπεδο στην παραγωγή οφειλών προς την εφορία. Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, στο τέλος του 2011, το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων χρεών (συμπεριλαμβανομένων και των αμφισβητούμενων φόρων) ως προς τις καθαρές εισπράξεις φορολογικών εσόδων της συγκεκριμένης χρονιάς έφτασε στο εξωπραγματικό 103,5%.
Έτσι, σε διάστημα το πολύ 7 ημερών η εφορία θα «σηκώνει» από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τα οφειλόμενα στο ελληνικό Δημόσιο ή τμήμα αυτών. Συγκεκριμένα, θα δίνει εντολή στις τράπεζες βάσει της οποίας θα δεσμεύονται οι λογαριασμοί και εν συνεχεία τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα θα κατάσχονται μέχρι το ύψος της οφειλής.
Η αρχή έγινε με τις 70.000, θα ακολουθήσουν τα μικρότερα ποσά
Η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και εκκρεμούσε η έκδοσή της. Να σημειωθεί ότι σύντομα πρόκειται να ξεκινήσουν κατασχέσεις και για μικρότερα ποσά, δηλαδή για οφειλέτες οι οποίοι χρωστούν στην εφορία φόρους τους οποίους δεν έχουν ρυθμίσει.
Ειδικά για τους μισθούς και τις συντάξεις ισχύει ακατάσχετο όριο 1.500 ευρώ μηνιαίως, ενώ για το τμήμα του μισθού ή σύνταξης από 1.000 έως 1.500 ευρώ μπορεί να κατασχεθεί το 50%.
Προκειμένου να γλιτώσουν τις κατασχέσεις οι φορολογούμενοι μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που για έκτακτες φορολογίες ωστόσο ανέρχεται σε έως 24 δόσεις.
Πιο αναλυτικά, η διαδικασία είναι η εξής:
Το υπουργείο Οικονομικών θα αποστέλλει μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στις τράπεζες όλης της χώρας τα στοιχεία των ληξιπρόθεσμων με χρέη άνω των 70.000 ευρώ και θα ζητάει σχετική ενημέρωση. Στον κατάλογο δεν περιλαμβάνονται οφειλές οι οποίες έχουν τακτοποιηθεί κατά νόμιμο τρόπο με αναστολή πληρωμής ή διευκόλυνση ή ρύθμιση τμηματικής καταβολής βάσει νόμου ή δικαστικής απόφασης ή πράξης διοικητικού οργάνου.
Κάθε τράπεζα που παραλαμβάνει τη λίστα, οφείλει εντός 2 ημερολογιακών ημερών να ελέγχει και να αποστέλλει στη Δ.ΗΛΕ.Δ. (Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων) απαντητικό αρχείο μόνο με τους οφειλέτες για τους οποίους έχει γίνει η δέσμευση χρηματικών απαιτήσεων και το ύψος αυτών.
Το μέτρο της δέσμευσης, παρέχει το δικαίωμα στη Φορολογική Διοίκηση να ικανοποιεί κατά προτεραιότητα έναντι μεταγενέστερων της δέσμευσης αποκτηθέντων δικαιωμάτων τρίτων, τις απαιτήσεις της από τις δεσμευθείσες χρηματικές απαιτήσεις, με επίσπευση των προβλεπόμενων διαδικασιών αναγκαστικής εκτέλεσης.
Η δέσμευση δεν εφαρμόζεται:
α) για χρηματικά ποσά που εμπίπτουν στα ακατάσχετα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις,
β) για ποσά που καταβάλλονται με χρέωση των τηρούμενων, από τον οφειλέτη, λογαριασμών σε αντίστοιχη πίστωση λογαριασμών του Δημοσίου για την εκπλήρωση φορολογικών ή άλλων υποχρεώσεών του προς αυτό,
γ) για ποσά που προορίζονται για την έκδοση τραπεζικών επιταγών σε διαταγή Ελληνικού Δημοσίου.
Η ΓΓΔΕ «ανεβάζει» την ίδια μέρα, τα στοιχεία των φορολογουμένων οι οποίοι έχουν ταυτόχρονα μεγάλες οφειλές και καταθέσεις με βάση τις απαντήσεις των τραπεζών, στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Τaxis στο οποίο έχουν πρόσβαση τα τμήματα δικαστικού κάθε μηχανισμού της ΓΓΔΕ με αρμοδιότητα είσπραξης ώστε να εκδοθεί το κατασχετήριο.
Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εντός 5 ημερών θα κατάσχει το σχετικό ποσό. Σε διαφορετική περίπτωση η τράπεζα θα αποδεσμεύει το ποσό.
thetoc.gr