Με πίστωση 70 ημέρες και καθυστέρηση 30 ημέρες μετά τη λήξη της πίστωσης εξοφλούν οι Ελληνες επιχειρηματίες τις υποχρεώσεις τους σε άλλες επιχειρήσεις (B2B) σύμφωνα με έρευνα της Atradius.
Πιο συγκεκριμένα αυξήθηκε ο χρόνος πληρωμής του τιμολογίου στις ελληνικές επιχειρήσεις πωλήσεων B2B σε εγχώριους πελάτες στις 70 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του τιμολογίου σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας εξαγωγικών πιστώσεων Atradius και η περίοδος αυτή είναι η μεγαλύτερη στη Δυτ. Ευρώπη, όπου ο μέσος όρος διαμορφώνεται σε 34 ημέρες.
Κατά τα τελευταία δύο χρόνια, η εγχώρια περίοδος πληρωμής στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά μέσο όρο 10 ημέρες, γεγονός που δείχνει το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, στο οποίο η οικονομική πτυχή της χορήγησης της εμπορικής πίστωσης φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο.
Χρέη
Παρά το σημαντικό χρόνο που δίδεται για τη διευθέτηση των εμπορικών χρεών, ένα σημαντικό ποσοστό (45%) της συνολικής αξίας των εγχώριων τιμολογίων B2B στην Ελλάδα λήγει εκπρόθεσμα. Κατά την τελευταία χρονιά, το επίπεδο των ληξιπρόθεσμων εγχώριων πληρωμών στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά κατά περίπου 13% ποσοστιαίες μονάδες.
Η μέση καθυστέρηση στους εγχώριους B2B πελάτες διαμορφώνεται σε 30 ημέρες ολοκληρώνοντας έτσι την πληρωμή στις 100 ημέρες μετά την έκδοση των τιμολογίων.
Το 2014, το ποσοστό των εγχώριων πωλήσεων βασισμένων σε πίστωση B2B (από επιχείρηση σε επιχείρηση) μειώθηκε σημαντικά ως αποτέλεσμα μίας ξαφνικής στασιμότητας στην οικονομική δραστηριότητα.
Φέτος είδαμε αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας περισσότερο από τρεις φορές ανώτερη από τη μέση αύξηση που καταγράφηκε στη Δυτική Ευρώπη. Αυτή η βελτίωση έχει επηρεάσει τις εγχώριες πωλήσεις επί πιστώσει, επαναφέροντας τις στα επίπεδα του 2013.
Το άνοιγμα στο εμπόριο της πίστωσης που εμφανίζεται από Ελληνες ερωτηθέντες στην εγχώρια αγορά είναι σχετικά υψηλό σε σύγκριση μ' αυτό που φαίνεται στις συναλλαγές B2B στο εξωτερικό.
Πωλήσεις
Αξίζει να σημειωθεί ότι 48,8% των πωλήσεων στο εξωτερικό γίνεται με B2B και καταλαμβάνουμε τη δεύτερη θέση μετά τη Δανία με πωλήσεις 70,5%. Όμως, οι πωλήσεις B2B στις δύο χώρες γίνονται για διαφορετικούς λόγους.
Η Ελλάδα χρησιμοποιεί την B2B πίστωση ως χρηματοδοτικό εργαλείο εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, η Δανία χρησιμοποιεί το B2B ως εργαλείο Marketing.