Μπορείτε να αφήσετε απλήρωτη οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση θέλετε: ΕΝΦΙΑ, ασφαλιστικές εισφορές κλπ. Ακόμη, ακόμη και τη δόση της ρύθμισης αν και –ειδικά αν αφορά στις 120 δόσεις- η μη εμπρόθεσμη καταβολή, συνιστά παιχνίδι με τη φωτιά καθώς η απώλεια έχει πολύ μεγάλες συνέπειες.
Σε κάθε περίπτωση, ένα δεν πρέπει να κάνετε: να αφήσετε απλήρωτα τα τέλη κυκλοφορίας για το όχημά σας. Τρόπος «διαφυγής» μετά την Πρωτοχρονιά δεν θα υπάρξει και για να βγείτε νόμιμα στους δρόμους με το όχημά σας, θα χρειαστεί να πληρώσετε το διπλάσιο ποσό. Ναι, στα τέλη κυκλοφορίας, το πρόστιμο είναι το ισόποσο των τελών. Άρα, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες:
1. Πληρώνετε
2. Πληρώνετε με την πιστωτική σας κάρτα (αν υπάρχει υπόλοιπο) καθώς με αυτό τον τρόπο θα καταβάλλετε τα χρήματα σε έως και 12 άτοκες δόσεις) και
3. Καταθέτετε τις πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος (σ.σ είναι η λεγόμενη διαδικασία ακινησίας) προκειμένου να τις ανακτήσετε στη συνέχεια μέσα στο 2020 όταν ενεργοποιηθεί και πάλι το σύστημα των τελών κυκλοφορίας με τον μήνα (σ.σ σας επιτρέπει να πληρώνετε ένα μέρος των τελών ανάλογα με το πόσους μήνες θα έχετε το όχημά σας σε κυκλοφορία).
Τα ποσά που θα πρέπει να πληρώσετε προφανώς και αποτυπώνονται στο ειδοποιητήριο. Για την εκτύπωση των ειδοποιητηρίων, έχετε δύο επιλογές: ή να κάνετε χρήση της εφαρμογής που δεν ζητάει κωδικούς πρόσβασης στο Taxis (https://www1.gsis.gr/webtax2/telhkykl/year2012-telhkykl.do) ή να επιλέξετε την εφαρμογή που θα ζητήσει τους κωδικούς https://www.aade.gr/polites/ohimata/teli-kykloforias-me-kodikoys-taxisnet.
Ποια είναι η επιβάρυνση που θα έχετε; Αν το αυτοκίνητο έχει κυκλοφορήσει πριν από τον Νοέμβριο του 2010, εξαρτάται από τον κυβισμό αλλά και την παλαιότητά του:
Για οχήματα με πρώτη ταξινόμηση έως το 2000, ισχύουν τα ακόλουθα ποσά:
Για οχήματα με πρώτη ταξινόμηση έως και το 2005, ισχύουν τα ακόλουθα ποσά:
Και τέλος, για οχήματα με πρώτη ταξινόμηση έως τον Νοέμβριο του 2010, ισχύουν τα ακόλουθα ποσά:
Τα καινούργια οχήματα (μετά τον Νοέμβριο του 2010) πληρώνουν τέλη με βάση τα γραμμάρια διοξειδίου του άνθρακα όπως αναγράφονται στην άδεια. Έτσι, πολλαπλασιάζετε τα γραμμάρια με τα ακόλουθα ποσά:
Για να μην πληρώσετε, δεν υπάρχει άλλος τρόπος: πρέπει να καταθέσετε τις πινακίδες.
Για τα επιβατικά ιδιωτικής χρήσης αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, κατατίθενται στην αρμόδια ΔΟΥ φορολογίας:
1. Δήλωση ακινησίας.
2. Τα στοιχεία κυκλοφορίας (άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας).
3. Δήλωση του Ν. 1599/1986 ότι η ακινητοποίηση του οχήματος γίνεται σε κλειστό ιδιωτικό χώρο καθώς και τα στοιχεία του ιδιοκτήτη αυτού.
Ποιο αναλυτικά χρειάζονται:
§ Η άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου
§ Οι πινακίδες τις οποίες θα φροντίσετε να έχετε αφαιρέσει από το ΙΧ σας
§ Να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας του προηγούμενου έτους
§ Ε9. Για να θέσουμε το ΙΧ μας σε ακινησία, υποτίθεται ότι πρέπει να αποδείξουμε ότι έχουμε ιδιόκτητη ή μισθωμένη θέση στάθμευσης στην οποία και θα αφήσουμε το όχημα. Αν το δικό σας Ε9 δεν περιλαμβάνει θέση στάθμευσης, θα πρέπει να προσκομίσετε μισθωτήριο συμβόλαιο για μια θέση πάρκινγκ. Εναλλακτικά, μπορεί να προσκομισθεί μια βεβαίωση ότι του έχει παραχωρηθεί μια θέση στάθμευσης από κάποιο συγγενικό ή άλλο πρόσωπο. Πάντως, σχεδόν όλες οι ΔΟΥ πλέον ΔΕΝ ζητούν Ε9 και αρκούνται μόνο σε μια υπεύθυνη δήλωση για τον χώρο που θα μείνει ακινητοποιημένο το όχημα
§ Η κατάθεση των πινακίδων σημαίνει ότι το ΙΧ αδρανοποιείται και οι πινακίδες και η άδεια κυκλοφορίας παραμένουν στην ΔΟΥ για διάστημα ενός χρόνου. Για αυτό το διάστημα το ΙΧ δεν μπορεί να κινηθεί και κατά συνέπεια δεν πληρώνονται τέλη κυκλοφορίας για αυτό.
§ Μαζί με την αίτηση, πρέπει να καταθέσουμε τις πινακίδες και την άδεια κυκλοφορίας. Οι πινακίδες, παραμένουν στην εφορία για χρονικό διάστημα 12 μηνών ενώ μετά από αυτό το χρονικό όριο καταστρέφονται.