Η νέα ρύθμιση θα εφαρμοστεί από τον Μάρτιο και θα έχει εξάμηνη προθεσμία αιτήσεων.
Κλείδωσαν οι βασικοί όροι της ρύθμισης ως και 120 δόσεων για χρέη μιας 15ετίας στα Ταμεία, που βαρύνουν περίπου 960.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αγρότες και επιστήμονες (γιατρούς, μηχανικούς, δικηγόρους).
Οι ομάδες αυτές των ασφαλισμένων που άφησαν απλήρωτες οφειλές ως τις 31/12/2016 στα Ταμεία ΤΕΒΕ, ΤΣΑ, ΤΑΕ, ΟΓΑ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών, παίρνουν εισιτήριο για να διαγράψουν βάρη του παρελθόντος με ευνοϊκές προϋποθέσεις μεν, αλλά και με αντάλλαγμα τη μείωση των συντάξεών τους, αφότου ρυθμίσουν τις παλιές τους οφειλές.
Η ρύθμιση που προωθεί το υπουργείο Εργασίας και έχει αποκαλύψει με πίνακες για τα ποσά των δόσεων μόνον ο Ελεύθερος Τύπος (19/1/2019) προβλέπει τον επανυπολογισμό των παλιών χρεών που βασίζονται σε ασφαλιστικές κατηγορίες, με τις νέες εισφορές που ισχύουν από το 2017 και υπολογίζονται βάσει εισοδήματος. Αυτή η επιλογή οδηγεί σε κούρεμα άνω και του 50% στη βασική οφειλή (κεφάλαιο). Αλλο ένα 85% θα είναι το κούρεμα των προσαυξήσεων.
Υπάρχει όμως η μεγάλη παγίδα, γιατί στη σύνταξη θα υπολογιστούν οι εισφορές που προκύπτουν βάσει εισοδήματος και όχι οι παλιές εισφορές που έδιναν μεγαλύτερη σύνταξη.
Σε αυτόν τον επανυπολογισμό πολλοί θα βγουν κερδισμένοι με σημαντικό κούρεμα και της οφειλής τους, αλλά και των προσαυξήσεων, ενώ αυτοί που δεν τους συμφέρει ο επανυπολογισμός θα κερδίσουν από τη μείωση των προσαυξήσεων και κυρίως από τη ρύθμιση των χρεών μέχρι και 120 δόσεις.
Η νέα ρύθμιση θα εφαρμοστεί από τον Μάρτιο και θα έχει εξάμηνη προθεσμία αιτήσεων.
Οσοι βγάζουν λόγω εισοδήματος μεγαλύτερη εισφορά από την παλιά που χρωστούν θα έχουν μόνο κούρεμα στις προσαυξήσεις και θα μπουν με τους ίδιους όρους στις 120 δόσεις, χωρίς όμως να έχουν κούρεμα στη σύνταξη.
Εγκρίνουν…
Το κούρεμα συντάξεων ήταν και ο βασικός λόγος για τον οποίο δεν αντέδρασε η τρόικα σε μία ακόμη από τις πολλές ρυθμίσεις που έχουν γίνει στα χρόνια του μνημονίου. Αντίθετα, εκεί που θα φανεί ότι περνάει το «βέτο» της τρόικας είναι στην αύξηση του κατώτατου μισθού, όπου ακόμη και ο όψιμος φίλος του ΣΥΡΙΖΑ Πιερ Μοσκοβισί είπε στην κ. Αχτσιόγλου να είναι «προσεκτικοί» στην αύξηση που θα δώσουν, δείχνοντας ένα όριο στο 5%, ενώ την ίδια στιγμή το υπουργείο «στοιχηματίζει» ότι θα δώσει αύξηση 10%, παρότι έφυγε με μικρό καλάθι από τις συναντήσεις με την τρόικα.
Στην πράξη θα εφαρμοστεί το καθεστώς εισφορών του νόμου Κατρούγκαλου, αναδρομικά και για τα παλιά χρέη ως το 2016 που δημιουργήθηκαν από τις παλιές εισφορές που είχαν τα Ταμεία.
«Η ρύθμιση οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία με τις προδιαγραφές που έχουν περιγραφεί από την υπουργό Εργασίας θα νομοθετηθεί εντός Φεβρουαρίου και θα τεθεί σε εφαρμογή το Μάρτιο», ανέφεραν χθες κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, διευκρινίζοντας ότι «οι Θεσμοί (τρόικα) ενημερώθηκαν σχετικά από το υπουργείο στις συναντήσεις, σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, των προηγούμενων ημερών». Η διευκρίνιση ήρθε με αφορμή τις διφορούμενες κυβερνητικές θέσεις για το αν θα έρθει και ρύθμιση στην εφορία που φέρεται να μπλοκάρουν οι δανειστές.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου