Τα φορο-λουκέτα σε επιχειρήσεις αποκάλυψαν 600 φοροφυγάδες

Ιούλιος 01, 2018
Κάθε φορά που μια επιχείρηση κλείνει προσωρινά λόγω φοροδιαφυγής, το λουκέτο δίνει το σύνθημα στη φορολογική διοίκηση για συνολικό έλεγχο του εκάστοτε επιχειρηματία.
Αξιοποιώντας όλες τις τεχνικές που έχουν στη διάθεσή τους, οι ελεγκτές κάνουν… φύλλο και φτερό τα οικονομικά στοιχεία επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων, ώστε να διαπιστώσουν αν έχουν να κάνουν με μεμονωμένο περιστατικό ή συστηματική απόκρυψη εισοδημάτων.
Οι έλεγχοι που έγιναν για τη διετία 2012-2014, πάντως, έδειξαν ότι πολλές φορές ισχύει το δεύτερο, αφού οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που έπεσαν στην τσιμπίδα των εφοριακών κατά τη διάρκεια των συνηθισμένων εξορμήσεων αποδείχθηκαν… επιρρεπείς. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Ελεύθερου Tύπου της Κυριακής, μόνο 600 φορολογούμενοι εντοπίστηκαν να έχουν αποκρύψει εισοδήματα άνω των 240.000.000 ευρώ συνολικά, μέσα σε δύο χρόνια. Συγκεκριμένα, ο καθένας από αυτούς, όπως προέκυψε από τη διασταύρωση των δεδομένων -κυρίως των εισοδημάτων που αναφέρονται στις φορολογικές δηλώσεις και των τραπεζικών καταθέσεων-, είχε αδήλωτα εισοδήματα άνω των 400.000 ευρώ.
Πώς εντοπίζονται
Το «εργαλείο» των «Ράμπο» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων στη διασταύρωση των στοιχείων υπόπτων για φοροδιαφυγή είναι οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου, όπως τις ονομάζει η φορολογική διοίκηση. Πρόκειται για διεθνή πρακτική με βάση την οποία αξιοποιούνται στοιχεία, πληροφορίες και δεδομένα για έσοδα από κάθε πηγή που διασταυρώνονται με τις δαπάνες του φορολογουμένου, της συζύγου του και των παιδιών του με σκοπό τον εντοπισμό φορολογητέας ύλης που δεν δηλώθηκε στην εφορία. Πρόκειται για την τεχνική ανάλυσης ρευστότητας του φορολογουμένου, την τεχνική καθαρής θέσης, καθώς επίσης την τεχνική τραπεζικών καταθέσεων και δαπανών σε μετρητά, που στις 600 συγκεκριμένες περιπτώσεις εφαρμογής απέδωσαν καρπούς.
Οι περισσότεροι από τους ελεγχομένους που καλούνται τώρα να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν στο κράτος πρόστιμα και προσαυξήσεις για τα ποσά που έκρυψαν είναι ιδιοκτήτες εστιατορίων, μπαρ και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, στις οποίες τα… λουκέτα πέφτουν βροχή ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Σε κάποιες από τις 600 περιπτώσεις όμως πρόκειται για ελεύθερους επαγγελματίες, κυρίως γιατρούς, που εντοπίστηκαν να μην έχουν κόψει αποδείξεις και μπήκαν στο στόχαστρο του ελέγχου. Κάθε φορά που ένα κλιμάκιο ελεγκτών σφραγίζει μια επιχείρηση για φοροδιαφυγή, τα στοιχεία της διαβιβάζονται στο ΚΕΦΟΜΕΠ (Κέντρο Ελέγχου Φορολογουμένων Μεγάλου Πλούτου), το οποίο ξεκινάει εκτεταμένη έρευνα με πρώτη κίνηση τη διασταύρωση εισοδημάτων και τραπεζικών καταθέσεων.
Σε διεθνές επίπεδο οι έμμεσες τεχνικές ελέγχου ενεργοποιούνται όταν εντοπίζεται αδικαιολόγητος πλουτισμός, όταν πραγματοποιούνται δαπάνες οι οποίες δεν δικαιολογούνται από τα δηλωθέντα εισοδήματα του φυσικού προσώπου και όταν υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το πραγματικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από αυτό που δηλώθηκε. Επίσης στην περίπτωση που δεν τηρούνται βιβλία και στοιχεία ή δεν επιδεικνύονται κατά τον έλεγχο, καθώς και όταν υπάρχουν δηλωθέντα εισοδήματα κοντά στο αφορολόγητο όριο ή υπάρχουν ζημιογόνων αποτελεσμάτων των φυσικών προσώπων-μελών της κάθε εταιρίας.
Προγραμματισμένοι 45.000 φοροέλεγχοι μέχρι τον Οκτώβριο
ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΜΦΙΕΣΕΩΝ
Στο στόχαστρο το νέο… κόλπο των επιχειρήσεων που έχουν αντικαταστήσει τις ταμειακές μηχανές με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και «πειράζουν» το λογισμικό, ώστε στο τέλος της ημέρας να διαγράφεται μεγάλο μέρος των εσόδων
Την ίδια ώρα οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων έχουν ριχτεί στη «μητέρα των μαχών» για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής στους τουριστικούς προορισμούς που έχουν αρχίσει ήδη να «βουλιάζουν» από επισκέπτες. Με κύριο «όπλο» την πρακτική των… μεταμφιέσεων που εφαρμόζουν συστηματικά από πέρυσι το καλοκαίρι οι «Ράμπο» του Γιώργου Πιτσιλή χωρίζονται σε ζευγάρια ή μεγάλες παρέες και μπερδεύονται με τους τουρίστες, κυρίως στα νησιά. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου έχουν προγραμματιστεί, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Ε.Τ.» της Κυριακής, 45.000 έλεγχοι από κλιμάκια εφοριακών όλων των ΔΟΥ της χώρας που θα εναλλάσσονται ανά εβδομάδα από περιοχή σε περιοχή.
Στο στόχαστρο των ελέγχων βρίσκεται αυτό το καλοκαίρι το νέο κόλπο των επιχειρήσεων που έχουν αντικαταστήσει τις ταμειακές μηχανές με ηλεκτρονικούς υπολογιστές και «πειράζουν» το λογισμικό, ώστε στο τέλος της ημέρας να διαγράφεται μεγάλο μέρος των εσόδων. Το φαινόμενο αυτό ξεκίνησε από τις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης αλλά έχει αρχίσει να επεκτείνεται στον κλάδο της ένδυσης με τη χρήση συγκεκριμένων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών που κυκλοφορούν από επιτήδειους στην αγορά.
Παράλληλα μεγάλο «σαφάρι» ξεκινάει από την ΑΑΔΕ για τις επιχειρήσεις των οποίων τα POS είναι συνδεδεμένα απευθείας με τράπεζες της Βουλγαρίας, ώστε να φεύγουν άμεσα τα έσοδα στο εξωτερικό, κάτι που έχει παρατηρηθεί ότι συμβαίνει κατά κόρον σε ορισμένες τουριστικές περιοχές, όπως η Κέρκυρα και η Χαλκιδική.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot