Ψυχρολουσία για τις συντάξεις – Τα εναλλακτικά σενάρια μετά την «βόμβα» Ρέγκλινγκ

Οκτώβριος 24, 2018
Δημοσιονομική υπεραπόδοση στην Ελλάδα υπάρχει, αλλά δεν είναι τόσο μεγάλη, ώστε να καλύψει πλήρως το κόστος της μη περικοπής στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2019.
Από αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, Κλάους Ρέγκλινγκ, θέτοντας έτσι υπό αμφιβολία την τύχη του σχετικού αιτήματος της κυβέρνησης προς τους δανειστές.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και εκπρόσωπος του θεσμού που δάνεισε τη χώρα μας στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου άφησε ανοιχτό το θέμα υπογραμμίζοντας ότι «πρέπει να δούμε τι περιθώρια υπάρχουν», ενώ χαρακτήρισε τα δύο σενάρια που περιέχονται στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού του 2019, που έστειλε η κυβέρνηση στην Κομισιόν, «μια πολύ καλή και ευφυή απόφαση. Κι αυτό γιατί, όπως είπε, η Αθήνα αφενός δείχνει τι συμφώνησε αρχικά και αφετέρου τι θέλει τώρα και έτσι υπάρχει βάση για συζήτηση».
Πάντως, μέχρι σήμερα κανένας Ευρωπαίος αξιωματούχος ή εταίρος δεν είχε εκφραστεί δημόσια για το ελληνικό αίτημα, ο κ. Ρέγκλινγκ είναι ο πρώτος. Το γεγονός επίσης ότι είναι και Γερμανός μάλλον θα πρέπει να προβληματίσει την κυβέρνηση γιατί δημιουργεί ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσον θα μπορούσε η εκτίμησή του να επηρεάσει αρνητικά το Βερολίνο.
Από εδώ και πέρα σημαντικό ρόλο θα παίξει η σύσταση της Κομισιόν, η οποία εξετάζει το ελληνικό αίτημα στο πλαίσιο του Προϋπολογισμού του 2019. Εάν η Επιτροπή τοποθετηθεί υπέρ της μη περικοπής, που θεωρείται και το πιθανότερο σενάριο, αυτό θα δώσει βάρος στην επιδίωξη της κυβέρνησης, αλλά τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν τα κράτη-μέλη, δηλαδή οι δανειστές, στο πλαίσιο του Εurogroup.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, η στάση της Γερμανίας χαρακτηρίζεται στις Βρυξέλλες «βαρόμετρο», γιατί ναι μεν ο Σοσιαλδημοκράτης υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σόλτς εμφανίζεται θετικός έναντι της Ελλάδας, ωστόσο λόγο στο θέμα των συντάξεων έχει και το γερμανικό Κοινοβούλιο και ειδικά η αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, στην οποία κυριαρχούν βουλευτές του κόμματος της Ανγκελα Μέρκελ. Μια αρνητική στάση της Γερμανίας θεωρείται βέβαιο ότι θα έχει την υποστήριξη και άλλων χωρών που την ακολουθούν παθητικά, όπως η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Σλοβακία.
Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot