Μέτρα στήριξης: Στα σκαριά αλλαγές για το ποιες επιχειρήσεις θεωρούνται “πληττόμενες”

Σεπτέμβριος 11, 2020

Την αλλαγή του “τεκμηρίου” της “πληττόμενης” από τον κορονοϊό επιχείρησης εξετάζει το Υπουργείο Εργασίας.

Εν προκειμένω, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, στο τραπέζι βρίσκεται ο χαρακτηρισμός κάθε μίας επιχείρησης ως “πληττόμενης” με βάση τον (μειωμένο) τζίρο της και όχι συλλήβδην την προβλεπόμενη οικονομική επίδοση ενός κλάδου όπως ισχύει από τον Μάρτιο έως και σήμερα και ιδίως την περίοδο Μαρτίου-Μαΐου.

Σαν μοντέλο, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη της αγοράς με επίγνωση της ατζέντας θεμάτων που εξετάζεται στο υπουργείο Εργασίας, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί εκείνο που προβλέπεται για μείωση ή ακόμα και κατάργηση της προκαταβολής φόρου.

Υπενθυμίζεται πως η μείωση της εν λόγω προκαταβολής ξεκινά από το 30% για τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου 5%-15% το α΄εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι και φτάνει στο 100% για τις επιχειρήσεις που είχαν μείωση τζίρου πάνω από το 35%.

Σημειώνεται πάντως πως το “τεκμήριο” του τζίρου εφαρμόζεται ήδη σε δύο προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων τα οποία ανήκουν στο δεύτερο “κύμα” μέτρων (δηλαδή εκείνα που ψηφίστηκαν – εφαρμόστηκαν μετά τη λήξη του lockdown της περασμένης Άνοιξης), δηλαδή στη “Συν-Εργασία” και στην επιδότηση εργοδοτικών εισφορών. Συγκεκριμένα, στη “Συν-Εργασία” μπορούν να ενταχθούν τον Οκτώβριο – Δεκέμβριο του 2020, επιχειρήσεις εφόσον είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 20% στο διάστημα Μαρτίου – Αυγούστου 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι, ανεξάρτητα από το αν ανήκουν ή όχι σε πληττόμενο κλάδο.

Επίσης οι επιχειρήσεις σε 32 πληττόμενους κλάδους, μπορούν να ωφεληθούν από την επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών τους, εφόσον πάνω από το 50% του ετήσιου τζίρου τους “παρήχθη” στο γ΄τρίμηνο του 2019.

Το “τεκμήριο” της “πληττόμενης” επιχείρησης (σ.σ. “πληττόμενου” κλάδου και ως εκ τούτου επιχείρησης) εισήχθη κατά τη φάση του πρώτου “κύματος” μέτρων στήριξης εν μέσω του εαρινού lockdown μαζικών κλάδων της οικονομίας (εμπόριο, εστίαση κλπ) λόγω κορονοϊού και αποτέλεσε “εισιτήριο” σε εκατοντάδες χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου, στον τομέα του εργασιακού -ασφαλιστικού, να επωφεληθούν ιδίως από τις αναστολές συμβάσεων και τις παρατάσεις τρεχουσών εισφορών.

Τα ίδια μέτρα (αναστολές, παρατάσεις εισφορών) με το ίδιο “τεκμήριο” (σ.σ. της ανήκουσας σε “πληττόμενο” κλάδου επιχείρησης) συνεχίζουν εν μέρει να ισχύουν.

Οι επιχειρήσεις όλων των πληττόμενων κλάδων μπορούν να βγάλουν σε αναστολή εργαζομένους τους έως και τον Οκτώβριο.

Άρα σε αυτήν την περίπτωση το “τεκμήριο” του “πληττόμενου” κλάδου ισχύει και σε τρέχοντα (Σεπτέμβριο) και σε μέλλοντα χρόνο (Οκτώβριο).

Ωστόσο, η κυβέρνηση προωθεί παραπέρα παράταση και ρύθμιση των προηγούμενα ανεσταλμένων εισφορών του Φεβρουαρίου – Μαΐου του 2020 και όχι τις τρέχουσες εισφορές από τον Ιούνιο και έπειτα.

Με άλλα λόγια, σε ό,τι αφορά το κρίσιμο πεδίο της καταβολής των εισφορών, το “τεκμήριο” του πληττόμενου κλάδου ισχύει μόνο για παρελθόντα χρόνο και όχι για τρέχοντα.

Η παρούσα κατάσταση, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, είναι διαφορετική, καθώς όλοι οι κλάδοι οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως “πληττόμενοι” λόγω του lockdown του περασμένου Μαρτίου – Μαΐου είναι εδώ και τρεις μήνες ανοιχτοί, ενώ στο διάστημα αυτό δεν επλήγησαν συλλήβδην όλες οι επιχειρήσεις κάθε κλάδου (είτε ανήκει σε “πληττόμενο” κλάδο, είτε όχι) και κάθε περιοχής κατά τον “ίδιο” τρόπο στο διάστημα αυτό (σ.σ. το καλοκαίρι του 2020).

Το τοπίο αυτό της ανισομερούς “πληγής” από την κορονο-κρίση, εφόσον δεν αλλάξει ριζικά προς το χειρότερο προς το τέλος του Φθινοπώρου ή τις αρχές του χειμώνα (πχ μέσω ενός νέου lockdown) καθίσταται πολύ πιθανό να οδηγήσει πριν την έλευση του χειμώνα ή το πολύ στις αρχές του επόμενου έτους, στην εισαγωγή της έννοιας της “πληττόμενης” επιχείρησης με κριτήριο τον δικό της τζίρο και όχι το αν ανήκει ή όχι στη λίστα των “πληττόμενων” κλάδων η οποία διαμορφώθηκε την περασμένη Άνοιξη σε τελείως διαφορετικές οικονομικές συνθήκες σε σχέση με πλέον διαμορφωμένες.

Αναλόγως, δηλαδή με βάση το εύρος της μείωσης του τζίρου όλων των επιχειρήσεων, θα μπορούσε να αναδιαμορφωθεί το εύρος εφαρμογής των υφιστάμενων μέτρων ασφαλιστικής -εργασιακής, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες εξετάζονται κλιμακωτές, ιδίως ασφαλιστικές, ελαφρύνσεις ανάλογα με το ποσοστό της μείωσης του κύκλου εργασιών, όπως ισχύει πχ με τη σχέση μεταξύ μειωμένου τζίρου και μείωσης προκαταβολής φόρου.

Πηγή: capital.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot