Γρίφος ο νέος τρόπος υπολογισμού συντάξεων και εισφορών

Οκτώβριος 22, 2019
jumbo-banner

Σειρά αλλαγών στην υφιστάμενη νομοθεσία που θα επηρεάσουν τις οικονομικές επιδόσεις του ΕΦΚΑ τόσο στο σκέλος των εσόδων όσο και στο σκέλος των δαπανών, βρίσκονται προ των πυλών.

Ενώ συνεχίζεται η συζήτηση για το αν το ασφαλιστικό ταμείο «γίγαντας» είναι πλεονασματικό μόνο στα χαρτιά και για το αν έχει συνταχθεί ορθά ο ισολογισμός του, το υπουργείο Εργασίας πρέπει να προχωρήσει και στην αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων αλλά και στην τροποποίηση του τρόπου υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για περισσότερους από 1,4 εκατομμύρια αυτοαπασχολούμενους, αγρότες και ελεύθερους επαγγελματίες.

Ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα μετά και την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας η οποία ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα ειδικά για όσους έχουν εργαστεί για περισσότερα από 25 χρόνια εργασίας. Το θέμα βέβαια είναι ποιος θα πληρώσει το «μάρμαρο» καθώς για να δοθούν περισσότερα σε όσους έχουν εργαστεί επί τουλάχιστον 2,5 δεκαετίες, κάποιοι άλλοι θα πρέπει να πάρουν λιγότερα.

Το θέμα δεν είναι απλό καθώς η όποια αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού θα πρέπει να ισχύσει και για όσους έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί με βάση τον νόμο Κατρούγκαλου, ενώ θα υποχρεώσει τον ΕΦΚΑ να ξανακάνει τον υπολογισμό της «προσωπικής διαφοράς» για όλους τους υφιστάμενους συνταξιούχους. Κάποιοι μάλιστα που θα έχουν μεγαλύτερη «θετική» προσωπική διαφορά θα πρέπει να πάρουν και αυξήσεις. Δηλαδή, με το που θα… αγγίξει η κυβέρνηση την κλίμακα υπολογισμού των συντάξεων θα προκύψουν τα εξής:

1. Θα πρέπει να υπολογιστεί το δημοσιονομικό κόστος των παρεμβάσεων. Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν η παρέμβαση θα πρέπει να είναι μηδενικού αποτελέσματος. Πάντως, προς το παρόν στον προϋπολογισμό του 2020 δεν έχει εγγραφεί κάποια σχετική πρόβλεψη. Ο αριθμός των ασφαλισμένων που έχουν εργαστεί πάνω από 25 χρόνια δεν είναι μεγάλος. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση το κόστος δεν θα είναι αμελητέο.

2. Θα πρέπει να γίνει εκ νέου ο υπολογισμός της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς. Για κάποιους θα προκύψει αύξηση και για κάποιους μείωση. Θα υπάρξουν αυτοί που θα πρέπει να πάρουν άμεσα αύξηση στην καθαρή τους σύνταξη (λόγω θετικής προσωπικής διαφοράς) και κάποιοι άλλοι που ενδεχομένως να καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο να δουν θετική μεταβολή στις αποδοχές τους καθώς θα μεγαλώσει η αρνητική προσωπική διαφορά.

Εξίσου σημαντικές είναι οι επιπτώσεις από την αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών για τους αυτοαπασχολούμενους. Το σύστημα με τη σύνδεση των εισφορών με το εισόδημα δεν πέτυχε και πλέον κρίθηκε και αντισυνταγματικό. Μένει να φανεί σε ποια λύση θα καταλήξει το υπουργείο Εργασίας. Αν επανέλθει στο σύστημα που ίσχυε πριν τον νόμο Κατρούγκαλου (συγκεκριμένες εισφορές ανάλογα με τα χρόνια στο επάγγελμα) θα υπάρξει μερίδα απασχολουμένων που θα κληθούν να πληρώσουν πολύ λιγότερα.

Και πάλι τίθεται το ερώτημα αν θα προκύψει κενό στα έσοδα και πώς θα καλυφθεί αυτό. Είναι πιθανό να αποφασιστεί ότι η μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών που σήμερα πληρώνουν μόνο την ελάχιστη εισφορά των 186 ευρώ τον μήνα, να κληθούν να υποστούν μια μικρή επιβάρυνση (της τάξεως των 10-15 ευρώ) ώστε να «χρηματοδοτηθεί» και η αποσύνδεση των εισφορών από το εισόδημα.

 https://www.thetoc.gr/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot