Οι οδηγοί των αυτοκινήτων έβαλαν ήδη το 2017 πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη.
Η πολιτική κρίση στο Ιράν σήμερα ωθεί ακόμη πιο ψηλά τις τιμές των καυσίμων, με αισθητές επιπτώσεις για τους καταναλωτές.
Εν μέσω του χειμώνα οι καταναλωτές καλούνται να προετοιμαστούν για νέες αυξήσεις στο πετρέλαιο θέρμανσης. Το ίδιο και οι οδηγοί αυτοκινήτων, οι οποίοι πρόκειται σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών να βρεθούν αντιμέτωποι με αυξημένες τιμές καυσίμων.
Η αιτία για τη σημερινή εξέλιξη των τιμών του αργού πετρελαίου εντοπίζεται στην παγκόσμια αγορά. Μετά την είσοδο του 2018 πληθαίνουν οι παράγοντες που δικαιολογούν την αυξητική τάση.
Η τιμή του βαρελιού για το αργό πετρέλαιο του σημαντικού για την ευρωπαϊκή αγορά είδους Μπρεντ αναρριχήθηκε την περασμένη Πέμπτη σε 68,27 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2015. Στο διάστημα των τελευταίων τριών εβδομάδων η τιμή του Μπρεντ αυξήθηκε κατά 10%.
Αισθητές αυξήσεις στο ντίζελ
Σύμφωνα με στοιχεία του εξειδικευμένου γερμανικού ιστότοπου Clever-tanken.de, η τελευταία εξέλιξη της τιμής του αργού πετρελαίου έγινε αισθητή από τους καταναλωτές με την αύξηση του κόστους για πετρέλαιο κίνησης (ντίζελ).
Στα γερμανικά πρατήρια καυσίμων η τιμή του ντίζελ τον Δεκέμβριο ανήλθε κατά μέσο όρο σε 1,18 ευρώ ανά λίτρο. Σύμφωνα με τον γερμανικό ιστότοπο, αυτή ήταν η υψηλότερη μέση τιμή που καταγράφηκε για έναν μήνα του 2017. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Clever-tanken.de, πέρσι ήταν η πρώτη χρονιά μετά από τέσσερα χρόνια που αυξήθηκαν οι τιμές σε όλα τα είδη καυσίμων.
Τα αίτια για το ανοδικό ράλι τιμών στην αγορά καυσίμων είναι ποικίλα. Ο ειδικός αναλυτής της αγοράς πρώτων υλών Ουίλ Γιουν στην κορεατική εταιρεία Hyundai Futures επισημαίνει ότι ένας από τους λόγους ήταν το κλείσιμο του δικτύου αγωγών FPS στη Βόρεια Θάλασσα λίγο πριν την εκπνοή του 2017. Μετά τον εντοπισμό μιας διαρροής, υπήρξε παροδική διακοπή της άντλησης για λογαριασμό της Μ. Βρετανίας στη Βόρεια Θάλασσα.
Ένας επιπρόσθετος λόγος για την αύξηση των τιμών είναι κατά τον ειδικό η βομβιστική επίθεση που έπληξε πρόσφατα έναν σημαντικό αγωγό πετρελαίου στη Λιβύη. Επίσης η διακύμανση των τιμών επηρεάζεται από την τόνωση της παγκόσμιας οικονομίας και τον περιορισμό της παγκόσμιας πετρελαϊκής παραγωγής από τα κράτη-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ). Μέλος του οργανισμού είναι και το Ιράν. Η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει τη χώρα είναι ένας σημαντικός παράγοντας που σπρώχνει τις τιμές προς τα πάνω, επισημαίνεο ο Ουίλ Γιουν.
Ρυθμιστικός παράγοντας οι ΗΠΑ
Παρόμοια είναι και η εκτίμηση του ειδικού αναλυτή της Commerzbank Όιγκεν Βαίνμπεργκ, ο οποίος υπογραμμίζει ότι παράγοντες της αγοράς εκφράζουν φόβους ότι ενδεχόμενη όξυνση της κρίσης στο Ιράν ενδέχεται να βάλει φραγμούς στις εξαγωγές ιρανικού πετρελαίου, που ανέρχονται σήμερα σε περίπου 3,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως.
Ο Στέφεν Μποκ, επικεφαλής του ιστοτόπου Clever-tanken.de δεν ελπίζει ότι οι τιμές των καυσίμων πρόκειται σύντομα να κινηθούν πτωτικά εντός του 2018. Συμβουλή του προς τους οδηγούς είναι να συγκρίνουν πάντα τις τιμές στα πρατήρια καυσίμων.
Εκτιμήσεις ότι η ανοδική τάση μακροπρόθεσμα θα τερματιστεί
Πάντως, παρά τους παράγοντες που προκαλούν άνοδο των τιμών, οι ειδικοί εκτιμούν ότι η σημερινή τάση μακροπρόθεσμα θα τερματιστεί.
Καθοριστικό ρόλο σε αυτό εκτιμάται ότι παίζουν οι ΗΠΑ. Όσο πιο πολύ ανεβαίνει στην παγκόσμια αγορά η τιμή του πετρελαίου, τόσο πιο συμφέρουσα καθίσταται η συγκριτικά ακριβή και περιβαλλοντικά αμφιλεγόμενη εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου με τη λεγόμενη μέθοδο του fracking.
«Ενδέχεται σύντομα να τελειώσει αυτό το ράλι, διότι το σημερινό επίπεδο τιμών οδηγεί σε περαιτέρω αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ», εξηγεί ο αναλυτής Ουίλ Γιουν.
Πηγή: DW