Να καλύψει τη μείωση του τζίρου των επιχειρήσεων που έχουν αναστείλει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή ή χαρακτηρίζονται ως πληττόμενες με βάση τη λίστα των ΚΑΔ Απριλίου για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου -Δεκεμβρίου, έχει ως στόχο η επιστρεπτέα προκαταβολή 5.
Κατά συνέπεια η καταβολή των ποσών θα γίνει ανάλογα με την πτώση των πωλήσεων το διάστημα Σεπτεμβρίου - Δεκεμβρίου 2020, ενώ 50% του χορηγούμενου ποσού, δεν επιστρέφεται με την δέσμευση διατήρησης των θέσεων εργασίας μέχρι 30/06/2021.
Όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, ο 5ος κύκλος του προγράμματος της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα καταβληθεί τον Ιανουάριο θα έχει κατώτατο όριο ενίσχυσης 1.000 ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ύψος της, αυτό φαίνεται πως θα ανέρχεται στο 50%, όπως προκύπτει από σημερινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θόδωρου Σκυλακάκη, ο οποίος επεσήμανε ότι «πολλές επιχειρήσεις δεν έχουν τραπεζικό προφίλ και για αυτό δεν μπορούν να δανειστούν και να αντλήσουν ρευστότητα από τις τράπεζες», εξηγώντας ότι αυτός είναι ένας βασικός λόγος που έγινε η επιστρεπτέα προκαταβολή.
Για «μεγάλο» ποσοστό που δεν θα επιστρέψουν οι δικαιούχοι έκανε λόγο και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας ότι στόχος είναι να διατηρηθεί η ρευστότητα και για τον λόγο αυτό επιστρεπτέα προκαταβολή 5 θα πάρουν σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις.
Στο ενδεχόμενο αυτό συντείνουν και τα στοιχεία, αφού πολλές αποκλείστηκαν από τον 4ο κύκλο διότι παρουσίασαν υψηλότερο τζίρο σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Ωστόσο καθώς κατά τους Νοέμβριο και το μεγαλύτερο μέρος του Δεκεμβρίου, η αγορά ήταν πρακτικά κλειστή, η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων έχουν δει καθίζηση του τζίρου τους.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο σχεδιασμός για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5 προβλέπει τα εξής:
πτώση τζίρου Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου 2020
το 50% της ενίσχυσης δεν επιστρέφεται, υπό τον όρο διατήρησης των θέσεων εργασίας έως τέλος Ιουνίου του 2021
δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις, εφόσον πληρούν τα κριτήρια πτώσης τζίρου.
δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν και οι νέες επιχειρήσεις που άνοιξαν τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο
Τα στοιχεία για τους τέσσερις κύκλους
Τουρισμός και εστίαση, είναι οι δύο κλάδοι που ευνοήθηκαν περισσότερο στους τέσσερις κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, οι οποίοι έχουν αποδώσει μέχρι στιγμής πάνω από 5,1 δισ. ευρώ, ποσό που έχει υπερβεί κατά πολύ τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Το υψηλότερο ποσό έχει διανεμηθεί στην Αττική και ακολουθούν Θεσσαλονίκη και Κυκλάδες.
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, καφέ - μπαρ, εστιατόρια - ταβέρνες, βενζινάδικα και περίπτερα ήταν οι επιχειρήσεις εκείνες που μοιράστηκαν τα περισσότερα χρήματα των κρατικών δανείων από την επιστρεπτέα προκαταβολή 4.