Ορατός είναι ο κίνδυνος να μείνουν αδιάθετα στα χέρια επιχειρήσεων, vouchers αξίας ως και 80 εκατ. Ευρώ, από το πρόγραμμα της επιδότησης πάγιων δαπανών, δικαιώνοντας έτσι τις ανησυχίες που είχαν εκφράσει εξαρχής παράγοντες της αγοράς, ότι είναι δύσκολο να αξιοποιηθούν τα εκπτωτικά κουπόνια ως το τέλος της χρονιάς.
Ήδη, στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν τις δυνατότητες παράτασης ισχύος των εκπτωτικών κουπονιών για τουλάχιστον ένα τρίμηνο ακόμα, κάτι που προϋποθέτει, όμως, τη συγκατάθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αφού πρόκειται για μέτρο στήριξης με τη σφραγίδα των Βρυξελλών.
Από τα περίπου 450 εκατ. Ευρώ του προγράμματος επιδότησης πάγιων δαπανών που εγκρίθηκαν, οι 31.000 δικαιούχοι δήλωσαν ότι τα 240 εκατ. ευρώ θα τα χρησιμοποιήσουν για την πληρωμή ασφαλιστικών εισφορών και τα υπόλοιπα 210 εκατ. ευρώ για φορολογικές υποχρεώσεις, δηλαδή κυρίως για φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία, που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών, τον Αύγουστο ΕΦΚΑ και εφορία «απορρόφησαν» vouchers που αντιστοιχούσαν σε μόλις 100 εκατ. ευρώ φόρων και εισφορών, ενώ, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, αντίστοιχο θα είναι και το ποσό του Σεπτεμβρίου. Με δεδομένο ότι οι υποχρεώσεις φθίνουν προς το τέλος του έτους, υπάρχει κίνδυνος να μείνουν αχρησιμοποίητα και να ακυρωθούν πιστωτικά κουπόνια ως και 80 εκατ. Ευρώ, αν τελικά δεν δοθεί παράταση.
Κι ενώ εκπνέει αύριο η προθεσμία για την υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών, απ’ όσους έκαναν χρήση του «εργαλείου» των πάγιων δαπανών, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι κλαδικοί φορείς είτε υπέβαλαν είτε ετοιμάζονται να υποβάλουν προς το υπουργείο Οικονομικών αιτήματα για στοχευμένα μέτρα στήριξης.
ADVERTISING
Στο πεδίο του Τουρισμού, αν και οι επιδόσεις ξεπέρασαν τελικά ακόμα και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, τα οφέλη δεν διαχύθηκαν οριζόντια στον κλάδο. Πέρα από τις διαφορές στους τζίρους ανά περιοχή- σαφώς και η νησιωτική Ελλάδα αποκόμισε τη μερίδα του λέοντος- αυτό που επισημαίνουν επαγγελματίες του κλάδου είναι ότι τα καταλύματα σε χειμερινούς προορισμούς δεν είδαν το παραμικρό κέρδος από την «έκρηξη» αφίξεων μετά τον Ιούλιο. «Τα ξενοδοχεία και τα δωμάτια του χειμερινού τουρισμού έχασαν όλη την περσινή περίοδο και χρειάζονται στήριξη» σημειώνουν επαγγελματίες του χώρου, προαναγγέλλοντας την υποβολή αιτήματος για μέτρα, όπως νέα vouchers φόρων- εισφορών.
Αρμόδιες πηγές, επί του παρόντος τουλάχιστον, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει στο σχεδιασμό το ενδεχόμενο νέων μέτρων στήριξης, επισημαίνοντας ότι το «εργαλείο» της Επιστρεπτέας Προκαταβολής- που τελικά προβλέπει «κούρεμα» ως και 75% στα ποσά προς επιστροφή- είχε ακριβώς ως στόχο τη στήριξη και αυτών των επιχειρήσεων.
Αντίστοιχα αιτήματα στήριξης διατυπώνονται και από τον εμπορικό κόσμο, με την υποσημείωση ότι είναι αν και ο κλάδος είχε βαριές απώλειες τους μήνες της πανδημίας, δεν πήρε χρηματοδοτικά «εργαλεία» για κεφάλαια κίνησης, όπως η εστίαση και ο τουρισμός. Με δεδομένο, πάντως, ότι πρόκειται για κονδύλια ΕΣΠΑ, η δυσκολία ενός τέτοιου προγράμματος είναι προφανής, ακόμα κι αν πρόκειται για στοχευμένη δράση για την ένδυση, την υπόδηση και τα καταστήματα εποχικών ειδών.