Εισφορά αλληλεγγύης: «Απούσα» και το 2022 -Τι ισχύει για το μέλλον

Απρίλιος 19, 2021

Φέτος η ειδική εισφορά αλληλεγγύης δεν θα επιβαρύνει καθόλου τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα. Δηλαδή δεν θα χρεωθούν εισφορά αλληλεγγύης καθόλου οι μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φορολογούμενοι που τα εισοδήματά τους οφείλονται σε ενοίκια από ακίνητα οποιουδήποτε είδους και μερίσματα.

 

H εισφορά αλληλεγγύης ήταν ένα έκτακτο μέτρο το οποίο στη συνέχεια κατέληξε να γίνει μόνιμο και να επιβαρύνει εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ κλιμακωτά.

 

Η φοροτεχνικός, Φιλοθέη Μακριδάκη, γράφει στο economistas.gr.

Ήρθε λοιπόν η πανδημία του Κορωναιού που προκάλεσε τόσες μεταβολές στην κοινωνία και στην οικονομία . έτσι λοιπόν έχουμε την προαναγγελία του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να αναφέρει ότι η εισφορά αλληλεγγύης θα διατηρηθεί παγωμένη και το 2022 και με βάση το σχέδιο αυτό το οικονομικό επιτελεί καταρτίζει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να αποσταλεί στις Βρυξέλλες έως το τέλος του μήνα.

Το βασικό σενάριο προβλέπει το πάγωμα της εισφοράς

Αν και το βασικό σενάριο προβλέπει το πάγωμα της εισφοράς να συνεχίσει να ισχύει όπως και σήμερα για τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα αλλά και για εισοδήματα από ενοίκια, ωστόσο θα πρέπει να δοθεί λύση η οποία να μην δημιουργεί ανισότητες μεταξύ των πολιτών.

Όλοι οι πολίτες σε μια κοινωνία – χώρα – κράτος είναι ίσοι και πρέπει να απολαμβάνουν ισόποσα τις παροχές και τις διευκολύνσεις αυτού του κράτους. Έτσι , βάση αυτή την λογική που είναι και θεμέλιο της διατήρησης της δημοκρατίας και της αξιοκρατίας, για να υπάρξει ισότητα ανάμεσα στους εργαζόμενους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης πρέπει να λειτουργήσει υπέρ όλων, να ισχύσει για όλους από το επόμενο έτος.

Αλλά ο παράγοντας που θα καθορίσει την οριστική απόφαση θα είναι η εικόνα που θα έχει διαμορφωθεί στην οικονομία μας, μετά την επιστροφή μας στην κανονικότητα.

Εάν οι συνθήκες κατά τη διαδικασία εξόδου της χώρας από την υγειονομική κρίση διαμορφωθούν εντός των πλαισίων που έχει σχεδιάσει το υπουργείο Οικονομικών, ο τουρισμός κινηθεί σε καλά επίπεδα και δεν προκύψουν έκτακτες ανάγκες και προβλήματα τα οποία θα μπορέσουν να ανατρέψουν τον όλα τα σχέδια του υπουργείου οικονομικών, τότε η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης το 2022 θα ισχύσει και για τα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων.

Όπως και να έχει το ενθαρρυντικό είναι ότι από το 2023 η κυβέρνηση σχεδιάζει την οριστική κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για δημόσιο όσο και ιδιωτικό τομέα.

H κλίμακα εισφοράς αλληλεγγύης βάση των εισοδημάτων

Η ειδική εισφορά αλληλεγγύης υπολογίζεται με κλίμακα συντελεστών από 2,2% έως και 10% με την ακόλουθη κλίμακα:

0% για εισόδημα έως 12.000 ευρώ
2,2% για εισόδημα 12.000 έως 20.000 ευρώ
5% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ
6,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
7,5% για το τμήμα του εισοδήματος από 40.001 έως 65.000 ευρώ
9% για εισόδημα από 65.001 έως 220.000 ευρώ
10% για εισόδημα άνω των 220.000 ευρώ
Μετά το Πάσχα θα ξεκινήσει και η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων. Το Υπουργείο Οικονομικών ετοιμάζει τα έντυπα με την ενημέρωση όλων των επιπλέον στοιχείων που θα πρέπει να δηλωθούν φέτος , βάση των νέων οικονομικών συνθηκών που βιώνουμε τα πλέον τελευταία δύο έτη.

H φοροτεχνικός Φιλοθέη Μακριδάκηhttps://www.economistas.gr/oikonomia/35871_horis-eisfora-allileggyis-kai-2022-ta-senaria-gia-ti-syneheia

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot