Χωρίς χρονικούς περιορισμούς ένταξης στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ θα μπορούν να εντάσσονται όλοι οι εργαζόμενοι σύμφωνα με την νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης θα προχωρήσει σε νέες αλλαγές στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέσα στις επόμενες ημέρες. Ειδικότερα, θα προβλέπεται η κατάργηση του περιορισμού της χρονικής στιγμής πρόσληψης των εργαζομένων. Έτσι θα μπορεί ο εργοδότης να προσλάβει έναν εργαζόμενο και να τον εντάξει στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ. Υπενθυμίζεται ότι στο μηχανισμό «Συν- Εργασία» μπορούσαν να ενταχθούν μόνο οι εργαζόμενοι που είχαν προσληφθεί έως τις 30 Μαΐου.
Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν όλες οι επιχειρήσεις ανεξαρτήτως ΚΑΔ που εμφάνισαν τους μήνες της πανδημίας μείωση τουλάχιστον 20% του κύκλου εργασιών ΦΠΑ ή των ακαθάριστων εσόδων τους εφόσον απαλλάσσονται από ΦΠΑ, σε σύγκριση με πέρσι. Οι εργαζόμενοι που θα ενταχθούν στον μηχανισμό προστατεύονται από απόλυση κατά την διάρκεια εφαρμογής του μέτρου. Η απαγόρευση της καταγγελίας των συμβάσεων εργασίας δεν αφορά όλους τους εργαζόμενους της επιχείρησης αλλά μόνο όσους εντάσσονται στον μηχανισμό.
Επιδότηση εισφορών
Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε μια ιδιαίτερα σημαντική βελτίωση στο μηχανισμό, επιδοτώντας αναδρομικά από την 1η Ιουλίου των εργοδοτικών εισφορών στο 100% για όσους εργαζόμενους εντάσσονται στον μηχανισμό. Συγκεκριμένα, θα καταβάλλεται, για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020, από τον κρατικό προϋπολογισμό, κατά ποσοστό 100%, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών, που αντιστοιχούν στον χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι που υπάγονται στον μηχανισμό «ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ» δεν απασχολούνται. Σήμερα, για τον μήνα Ιούλιο, το συγκεκριμένο ποσοστό ορίζεται σε 60%.
powered by Rubicon Project
Ακόμη για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 30.9.2020, θα καταβάλλονται από τον κρατικό προϋπολογισμό οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές:
Α) για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον τριτογενή τομέα βάσει ΚΑΔ και είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ, με την προϋπόθεση ότι έλαβαν άνω του 50% των ακαθάριστων εσόδων τους κατά το 3° τρίμηνο του έτους 2019.
Β) για τις επιχειρήσεις-εργοδότες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών μεταφορών.
Μάλιστα για τις συγκεκριμένες επιχειρήσεις κατ’ εξαίρεση προβλέπεται, όπως έγραψε το «Mononews» ότι για αυτές της (Α) περίπτωσης, που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 15.10.2020, το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, ενώ για τις επιχειρήσεις- εργοδότες της περίπτωσης (Β), που εντάσσονται στον μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓ ΑΣΙΑ», το σύνολο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό για το χρονικό διάστημα από 1.7.2020 έως 31.12.2020.