Το Ισραήλ με τη Netta κέρδισε την Eurovision – Δεύτερη η «εκρηκτική» Φουρέιρα

Μάιος 13, 2018
Η Netta και το Toy κατάφεραν να οδηγήσουν τον διαγωνισμό της Eurovision για τέταρτη φορά στο Ισραήλ, αφήνοντας πίσω την συμμετοχή της Κύπρου με την Ελένη Φουρέιρα, που παρά τα προγνωστικά των τελευταίων ημερών που την ήθελαν να κατακτά την πρωτιά έμεινε στη δεύτερη θέση.
Το Ισραήλ συγκέντρωσε συνολικά 529 βαθμούς.
 
Την πεντάδα των νικητών της 63ης Eurovision συμπληρώνουν οι:
2. Κύπρος με 436 βαθμούς
 
3. Αυστρία με 342 βαθμούς
 
4. Γερμανία με 340 βαθμούς
 
5. Ιταλία με 308 βαθμούς
 
Το Ισραήλ συμμετέχει στην Eurovision από το 1973 συμπληρώνοντας 40 εμφανίσεις, ενώ έχει κερδίσει τον διαγωνισμό άλλες τρεις φορές.
Διαβάστε επίσης: Eurovision 2018: Το Ισραήλ νικητής του διαγωνισμού – Δεν τα κατάφερε η Κύπρος
Η πρώτη εμφάνιση του Ισραήλ στο διαγωνισμό το 1973 ήταν επιτυχημένη, με την Ilanit να τερματίζει τέταρτη. Η πρωτιά ήρθε δύο συνεχόμενες χρονιές το 1978 και το 1979, με τους Ιζχάρ Κοέν και τους Alphabeta, με το τραγούδι «A-Ba-Ni-Bi» και τους Γκάλι Ατάρι και τους Milk and Honey με το «Hallelujah». Τα καλύτερα αποτελέσματα της χώρας στη δεκαετία του ’80 ήταν οι δεύτερες θέσεις για τους Avi Toledano το 1982 και το Ofra Haza το 1983. Ο πρώην νικητής Ιζχάρ Κοέν επέστρεψε για την πέμπτη θέση το 1985. Οι Duo Datz τερμάτισαν τρίτοι το 1991, προτού το Ισραήλ πέτυχε την τρίτη του νίκη το 1998, με την Ντάνα Ιντερνάσιοναλ και το «Diva». Στη συνέχεια, οι Eden τερμάτισαν πέμπτοι το 1999. Το Ισραήλ φιλοξένησε το διαγωνισμό δύο φορές, το 1979 και το 1999, και οι δύο φορές στην Ιερουσαλήμ. Το 1980, το IBA αρνήθηκε να φιλοξενήσει τον διαγωνισμό για δεύτερη συνεχή χρονιά για οικονομικούς λόγους. Αντ’ αυτού, ο διαγωνισμός διεξήχθη στη Χάγη.
Από την εισαγωγή των ημιτελικών το 2004, το Ισραήλ απέτυχε να φτάσει στο τελικό έξι φορές. Το 2014, η χώρα δεν κατάφερε να προκριθεί για τέταρτη συνεχή χρονιά, όταν η Mei Feingold τερμάτισε 14η (από τους 15) στον δεύτερο ημιτελικό, παρά το γεγονός ότι ήταν ένα από τα φαβορί για να προκριθεί. Το 2015, το Ισραήλ έφτασε στον τελικό για πρώτη φορά σε πέντε χρόνια, με τον Nadav Guedj να τερματίζει ένατος.
Ποια είναι η Netta, η φοβερή περίπτωση που κέρδισε την Eurovision 2018
«Η εμφάνισή μου είναι το τρομερό μου πλεονέκτημα»: έτσι περιγράφει τον εαυτό της η Netta Barzilai, της οποίας το παρουσιαστικό και το στιλ δεν αντιστοιχούν στα πρότυπα των σταρ της ποπ μουσικής.
Αυτή είναι ωστόσο η γυναίκα που κέρδισε τον διαγωνισμό της Eurovision 2018, το βράδυ του Σαββάτου.
«Δεν είμαι το παιχνίδι σου ηλίθιε», το ρεφρέν του τραγουδιού της τα λέει όλα.
«Παίζω με το σώμα μου, εγώ αποφασίζω να το παρουσιάσω όπως θέλω», δήλωσε η νικήτρια στην ισραηλινή εφημερίδα Yédiot Aharonot. Ετσι και το τραγούδι της παίζει με την θέληση να μην υποκύπτεις, να έχεις αυτοπεποίθηση και να παίρνεις τη μοίρα σου στα χέρια σου.
Η επιτυχία της έγκειται εν πολλοίς και στις απίστευτες γκριμάτσες που κάνει, τους ασυνήθιστους κότσους που βγαίνουν από καρτούν και τις αναφορές της στο Κίνημα #MeToo για την σεξουαλική παρενόχληση. Η ίδια, τραγουδώντας, μιμείται ακόμη και το κακάρισμα της κότας, πράγμα που εξέπληξε τους κριτές και τους σαγήνευσε.
Ακόμη και πριν την Eurovision, η διαφορετικότητα στο παρουσιαστικό της Netta Barzilai, καθώς και το τραγούδι της, είχαν γοητεύσει τους Ισραηλινούς. Το βίντεό της έφτασε να έχει 18 εκατομμύρια κλικ και τα μίντια την ακολούθησαν βήμα βήμα, το ίδιο και τα γραφεία στοιχημάτων. Η δημοτικότητά της έγινε τόσο μεγάλη που ακόμη και ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ έβαλε το τραγούδι της στη σελίδα του στο facebook και έγραψε «για να δείξουμε ένα διαφορετικό πρόσωπο του Ισραήλ».
Η καριέρα της Netta Barzilai εκτοξεύτηκε όταν κέρδισε τον περασμένο Φεβρουάριο την πρώτη θέση στον διαγωνισμό Rising Star, στη χώρα της. Πριν από αυτό, εμφανιζόταν και τραγουδούσε σε κλαμπ ή σε γάμους. Αλλά η πρωτιά της την έφερε αυτόματα υποψήφια για την Eurovision.
Η επικράτησή της και η επιτυχία της είναι ένα είδος εκδίκησης για την παχουλή ισραηλινή. Στην παιδική της ηλικία υπέφερε από την κοροϊδία των συμμαθητών της, από τις αποτυχίες στις δίαιτες που ακολουθούσαν περίοδοι βουλιμίας, όπως έχει δηλώσει η ίδια. Εχει επίσης γνωρίσει και την «εξορία»: γεννημένη στο προάστιο Hod Hashron του Τελ Αβίβ, όταν ήταν μικρή οι γονείς της μετανάστευσαν στη Νιγηρία όπου ο πατέρας της δούλευε σε ισραηλινή επιχείρηση κατασκευών.
Στη Νιγηρία έζησε τέσσερα χρόνια και επέτρεψε στο Ισραήλ όπου προσπάθησε να συνηθίσει πάλι. Κατάλαβε γρήγορα ότι το τραγούδι ήταν ένας τρόπος για εκείνη να ξεπεράσει τα τραύματα. Μπήκε στη σχολή Rimon School of Music, αφού πρώτα έκανε την στρατιωτική της θητεία.
Από τότε η ζωή της είναι το τραγούδι. Ανύπαντρη, ζει στο Τελ Αβίβ, στην οικονομική και πολιτιστική πρωτεύουσα της χώρας. Η νίκη της είναι η τέταρτη για το Ισραήλ στην Eurovision. H τελευταία ήταν το 1998, με το τραγούδι Diva της τρανσέξουαλ Dana International.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot