Νέα αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Σεπτέμβριος 27, 2014
Νέα αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές πραγματοποιήθηκαν στη διάρκεια της νύχτας της Παρασκευής προς Σάββατο εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος από την Ουάσινγκτον.
 
«Αμερικανικές αεροπορικές επιχειρήσεις διεξάγονται στη Συρία», είπε ο αξιωματούχος αυτός που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, χωρίς να δώσει διευκρινίσεις για τον αριθμό των πληγμάτων ή για τους στόχους.
 
Ο ίδιος επεσήμανε ότι πλέον οι επιχειρήσεις αυτές στη Συρία είναι «σχεδόν συνεχείς».
 
Στο μεταξύ μια δύναμη της συριακής αντιπολίτευσης περίπου 12.000 με 15.000 ανδρών, που θα λάβει την υποστήριξη της Δύσης, θα χρειαστεί για να ανακτήσει τις περιοχές της ανατολικής Συρίας που ελέγχονται από το ΙΚ, εκτίμησε χθες ανώτερος αμερικανός αξιωματικός.
 
Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι οι ομάδες του που θα κάνουν τις εκτιμήσεις έχουν ήδη φτάσει στη Σαουδική Αραβία για να συνδράμουν στην εκπόνηση ενός σχεδίου υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, το οποίο θα προβλέπει την εκπαίδευση στη χώρα περισσότερων από 5.000 μαχητών της συριακής αντιπολίτευσης κατά τον πρώτο χρόνο εφαρμογής του.
Ελπίδα είναι ότι μια καλά εξοπλισμένη και οργανωμένη δύναμη της συριακής αντιπολίτευσης θα μπορέσει να εκμεταλλευτεί τα αεροπορικά πλήγματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού στη Συρία εναντίον του ΙΚ.
 
Ο στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ, ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ, προειδοποίησε πάντως ότι οι 5.000 άνδρες είναι μόνο η αρχή της διαδικασίας για τη νίκη ενάντια στους τζιχαντιστές.
 
«Πέντε χιλιάδες δεν ήταν ποτέ το τελικό νούμερο (…) Πιστεύουμε ότι θα χρειαστούν 12.000 με 15.000 για να ανακτηθεί το χαμένο έδαφος στην ανατολική Συρία», είπε ο Ντέμπσεϊ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
 
«Πρέπει να το κάνουμε σωστά, όχι γρήγορα», υπογράμμισε.
 
Το Κογκρέσο έδωσε την περασμένη εβδομάδα προσωρινή έγκριση στο σχέδιο του Πενταγώνου να εκπαιδεύσει μέλη της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης της Συρίας. Το σχέδιο αυτό αναμένεται να κοστίσει 500 εκατομμύρια δολάρια τον πρώτο χρόνο.
 
Ο εκπρόσωπος του Ντέμπσεϊ εξήγησε ότι η εκτίμηση των 12.000 με 15.000 ανδρών έγινε με δεδομένο ότι θα χρειαστεί μια περίοδος δύο με τριών ετών για την εκπαίδευση των μαχητών.
 
Ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού των ΗΠΑ σημείωσε ότι για να είναι επιτυχημένη η προσπάθεια αυτή, η υποστηριζόμενη από τη Δύση συριακή αντιπολίτευση θα χρειαστεί όχι μόνο να εκλέξει ηγέτες, αλλά να αποκτήσει και «μια πολιτική δομή στην οποία θα μπορέσει να προσκολληθεί και να λογοδοτεί σε αυτή».
«Και αυτό θα χρειαστεί κάποιο χρόνο», πρόσθεσε.
 
Υψηλό κόστος
Εξάλλου τα αεροπορικά πλήγματα στο Ιράκ και τη Συρία εναντίον του ΙΚ αναμένεται να κοστίσουν περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια τον μήνα στην Ουάσινγκτον, ένα ποσό που πάντως είναι πολύ μικρότερο από αυτό που απαιτήθηκε για την εκστρατεία στο Αφγανιστάν.
 
Ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Τσακ Χέιγκελ εκτίμησε χθες ότι οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στο Ιράκ από τις 8 Αυγούστου και στη Συρία από την Τρίτη κοστίζουν στις ΗΠΑ «από 7 ως 10 εκατομμύρια δολάρια την ημέρα», και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει «επιπλέον χρηματοδότηση» από το Κογκρέσο εφόσον αυτές συνεχιστούν.
Όμως και οι στρατιωτικοί αναγνωρίζουν ότι αυτή η εκτίμηση είναι συντηρητική. Ο στρατηγός Ντέμπσεϊ προέβλεψε ότι στο μέλλον θα υπάρξουν «προβλήματα στον προϋπολογισμό».
 
Αν ληφθούν υπόψη τα αεροπορικά πλήγματα στη Συρία, η χρήση εξελιγμένου αμυντικού εξοπλισμού και το κόστος μιας μικρής μονάδας αμερικανών στρατιωτών στο Ιράκ το ποσό ενδέχεται να ξεπεράσει, σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.
 
Κατά την πρώτη νύχτα των αεροπορικών πληγμάτων στη Συρία εναντίον θέσεων του ΙΚ, την Τρίτη, οι ΗΠΑ έριξαν 47 πυραύλους Τόμαχοκ και ανέπτυξαν πολλά βομβαρδιστικά αεροσκάφη F-22 Raptor.
 
Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 1,5 εκατομμύριο δολάρια, ενώ κάθε ώρα πτήσης ενός F-22 περίπου 68.000 δολάρια.
 
Πάντως το κόστος του πολέμου του Αφγανιστάν ανέρχεται ακόμη και σήμερα σε ένα δισεκατομμύριο δολάρια την εβδομάδα.
 
Η επέμβαση στο Ιράκ το 2003 και η παραμονή των αμερικανικών δυνάμεων στη χώρα ως το 2011 κόστισαν περισσότερο από ένα τρισεκατομμύριο δολάρια συνολικά, σύμφωνα με ανεξάρτητες εκτιμήσεις.
 
"Ναι" από Βρετανία και Βέλγιο στις επιθέσεις κατά του ΙΚ
 
O Λευκός Οίκος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Βρετανία, η Δανία και το Βέλγιο αποφάσισαν να συμμετάσχουν στο στρατιωτικό συνασπισμό εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.
 
Έξι μαχητικά τύπου Τornado βρίσκονται, σύμφωνα με το ΡΙΚ, σε θέση μάχης στη βρετανική Βάση Ακρωτηρίου, έξω από την Λεμεσό, και δεν αποκλείεται να αρχίσουν επιχειρήσεις στις επόμενες ώρες στο Ιράκ, μετά την απόφαση της Βουλής των Κοινοτήτων για επιδρομές κατά των τζιχαντιστών του "IS".
 
Ο κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε στο ΡΙΚ, από την Νέα Υόρκη, ότι η Λευκωσία είναι σε επαφή με την βρετανική κυβέρνηση.
«Είμαστε υπέρ της αντιμετώπισης αυτής της απειλής και συμμετέχουμε στην διεθνή συμμαχία κατά της τρομοκρατίας», είπε και πρόσθεσε ότι πριν από έναρξη των επιχειρήσεων θα ενημερωθεί η Λευκωσία.

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot