Ιδιαίτερα σκληρή απάντηση στην ελληνική αντι-Navtex της Ελλάδας έδωσε σήμερα ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο τούρκος πρόεδρος αφιέρωσε πολύ μεγάλο κομμάτι της ομιλίας του, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, στην Ελλάδα, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο την ενόχλησή του για την αντι-Navtex της Ελλάδας στην παράνομη Navtex της Τουρκίας για το Oruc Reis.
Σύμφωνα με τον τούρκο πρόεδρο η Ελλάδα «δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει Navtex στην περιοχή». Ακόμα συμπλήρωσε πως «η Τουρκία θα προχωρήσει ακάθεκτη και οτιδήποτε αρνητικό – δυσάρεστο συμβεί στην περιοχή, θα είναι μοναδική υπεύθυνη η Ελλάδα».
Για το φυσικό αέριο στη Μαύρη Θάλασσα
Επιπλέον, χαρακτήρισε την ανακάλυψη φυσικού αερίου στη Μαύρη Θάλασσα, ως προοίμιο καλών νέων στην Ανατολική Μεσόγειο. Συγκεκριμένα, έκανε λόγο για «σημαντικές ανακαλύψεις» και εξέφρασε την ευχή του να συνεχιστούν τα καλά νέα για τη χώρα του.
Συγκεκριμένα, τόνισε: «Ελπίζουμε πως θα λάβουμε παρόμοια, καλά, νέα και στην Ανατολική Μεσόγειο την ερχόμενη περίοδο».
Συνεχίζοντας και αναφερόμενος επί του κοιτάσματος στην Μαύρη Θάλασσα έκανε λόγο για παροχή σημαντικών πόρων στην οικονομία της χώρας, ενώ σημείωσε πως οι ανακοινώσεις κέρδισαν παγκόσμια προσοχή και εκτίμηση.
Απύθμενο θράσος και από τον Ακάρ
Νωρίτερα, στην ελληνική αντι-Navtex είχε απαντήσει και ο τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος είχε σπεύσει να κάνει επίκληση… στις «σχέσεις καλής γειτονίας».
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενά του η εν λόγω κίνηση από πλευράς Αθήνας «δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, στους κανόνες ναυσιπλοΐας, προκαλεί κινδύνους για τις ασφαλείς διελεύσεις πλοίων και αυξάνει την ένταση στην περιοχή».
«Πόλεμος» Navtex στην Ανατολική Μεσόγειο
Όλα αυτά, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το σκηνικό έντασης στην ανατολική Μεσόγειο με την Τουρκία να επεκτείνει την παράνομη Navtex για το Oruc Reis έως τις 27 Αυγούστου και την Ελλάδα να απαντά με ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην περιοχή.
Η ελληνική Navtex υπερκαλύπτει σχεδόν όλη την περιοχή που έχει «δεσμεύσει» η Τουρκία για τις έρευνες του Oruc Reis, με την αντίδραση από πλευράς Άγκυρας να έρχεται από τον υπουργό Άμυνας της γειτονικής χώρας, Χουλουσί Ακάρ.
Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός Άμυνας, αναφερόμενος στην Navtex της Ελλάδας, δήλωσε πως «δεν αρμόζει στις σχέσεις καλής γειτονίας, στους κανόνες ναυσιπλοΐας, προκαλεί κινδύνους για τις ασφαλείς διελεύσεις πλοίων και αυξάνει την ένταση στην περιοχή».
Πέρα από τη συγκεκριμένη άσκηση, η ελληνική πλευρά έχει σχεδιάσει ασκήσεις και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για ασκήσεις ανοιχτά της Ρόδου και της Κρήτης, ενώ το δεύτερο μήνυμα προς την Άγκυρα θα είναι και η κοινή άσκηση Ελλάδας – Κύπρου – Γαλλίας – Ιταλίας ανοιχτά της Κύπρου.
Και νέα τουρκική Navtex για άσκηση πολεμικού ναυτικού νότια της Κρήτης
Ωστόσο οι προκλήσεις δεν σταματούν εκεί. Η Τουρκία εξέδωσε νέα Navtex για άσκηση του τουρκικού Ναυτικού και συμμαχικών μονάδων σε θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Συγκεκριμένα, με τη Navtex 1069/20 που εξέδωσε ο υδρογραφικός σταθμός της Αττάλειας, δεσμεύεται θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης για άσκηση του τουρκικού Ναυτικού και συμμαχικών μονάδων. Η εν λόγω περιοχή δεσμεύεται για χρονικό διάστημα λίγων ωρών το πρωί της Τρίτης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τουρκία φαίνεται να έχει δεσμεύσει την περιοχή που προβλέπει το τουρκολιβυκό σύμφωνο.
Νωρίτερα, η Άγκυρα φρόντισε με ακόμα μια Navtex, να χαρακτηρίσει παράνομη τη δέσμευση περιοχής από την Ελλάδα για ασκήσεις.
Ουσιαστικά με την εν λόγω Navtex απαντά στην αντι-Navtex της Ελλάδας, στην τουρκική παράνομη Navtex για το Oruc Reis.