Αβέβαια καθίσταται το μέλλον της Ιταλίας μετά την αμυδρή ψήφο εμπιστοσύνης που πήρε από την Βουλή το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Μάριο Ντράγκι.
Δεδομένου του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Γερουσία, όπου η κυβέρνηση κέρδισε τη ψήφο εμπιστοσύνης με μόνο 95 ψήφους και χωρίς την υποστήριξη των Πέντε Αστέρων, Φόρτσα Ιτάλια, Λέγκα και Πέντε Αστέρων, ο Μάριο Ντράγκι αναμένεται, σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης, να μεταβεί αύριο στο προεδρικό μέγαρο Κυρινάλιο για να επιβεβαιώσει την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα.
Συγκεκριμένα, μέχρι να υπάρξει τυπική παραίτηση, το κυβερνητικό σχήμα δεν αλλάζει. Ως εκ τούτου, όπως είχε ήδη προγραμματιστεί, αύριο στις 9 το πρωί θα ξεκινήσει στην ιταλική Βουλή η γενική συζήτηση για τις κινήσεις του πρωθυπουργού, Μάριο Ντράγκι, χωρίς δική του παρέμβαση.
Τι μπορεί να συμβεί από εδώ και πέρα λοιπόν; Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει τη δυνατότητα να μην διεξάγει γύρο διαβουλεύσεων με τους προέδρους της Βουλής και της Γερουσίας αλλά και με τα κόμματα και να διαλύσει αμέσως τη Γερουσία.
Τα τέσσερα σενάρια για την εξέλιξη του πολιτικού σκηνικού στην Ιταλία
Το πρώτο από τα πιθανά ενδεχόμενα θέλει τον Ντράγκι να παραμένει στη θέση του μέχρι την έλευση της νέας κυβέρνησης, χωρίς να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές. Η δεύτερη πιθανότητα είναι ο Ντράγκι να υποβάλει την παραίτησή του στα χέρια του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά ο αρχηγός του κράτους να του ζητήσει να παραμείνει στη θέση του για τον χειρισμό των ζητημάτων της επικαιρότητας.
Η εξαιρετικά απίθανη εναλλακτική είναι να σχηματίσει ο αρχηγός του κράτους μια προσωρινή κυβέρνηση που θα διοικήσει τη χώρα μέχρι περάσει στις εκλογές. Το τέταρτο -και πιο πιθανό, σύμφωνα με τα ιταλικά ΜΜΕ- σενάριο είναι η προκήρυξη πρόωρων βουλευτικών εκλογών για το φθινόπωρο.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Corriere della Sera, δύο πιθανές ημερομηνίες για τις πρόωρες εκλογές είναι είτε η 2α ή 9η Οκτωβρίου. Σίγουρα, όμως, δεν θα διεξαχθούνη πριν τις 25 Σεπτεμβρίου, καθώς ξεκινούν οι εορτασμοί της εβραϊκής Πρωτοχρονιάς.
Το πρωί της Τετάρτης, πάντως, ο Ντράγκι είχε αναπτερώσει τις ελπίδες των αγορών για σταθερότητα, ανακοινώνοντας τον έναν όρο που θα τον κρατούσε στην κυβέρνηση, δηλαδή την ενότητα, η οποία, όμως, δεν επετεύχθη
https://www.iefimerida.gr/kosmos/italia-paramoni-paraitisi-ntragki-proores-ekloges