Μετά την ναπολιτάνικη πίτσα, που πρόσφατα τα κατάφερε και μπήκε στη λίστα των πολιτιστικών θησαυρών της Unesco, φαίνεται πως άνοιξε ή όρεξη των Γάλλων να εισάγουν στη λίστα αυτή και τους δικούς τους γευστικούς θησαυρούς.
Εχουν βέβαια πάρα πολλούς, αλλά ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε την αρχή στηρίζοντας την πρόταση των γάλλων αρτοποιών για το κλασικό γαλλικό ψωμί, τη μπαγκέτα.
«Τη ζηλεύει όλος ο κόσμος» εξήγησε ο Μακρόν, σύμφωνα με το BBC. «Η αριστεία και η εμπειρία πρέπει να διατηρηθούν», προσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.
Τι το ιδιαίτερο έχει αυτό το μακρόστενο, λευκό ψωμί, θα αναρωτηθεί κάποιος.
Οι γάλλοι αρτοποιοί υποστηρίζουν ότι δεν είναι μόνο το σχήμα και το όνομα αλλά και τα υλικά και η συνταγή που πρέπει να διαφυλαχθούν. Ειδικά όταν βλέπουν τις μπαγκέτες των σούπερ μάρκετ αισθάνονται –το λιγότερο- θυμό. «Παγωμένη ζύμη που έρχεται από τη Ρουμανία ή ποιος ξέρει από πού αλλού. Τίποτα δεν γίνεται βάσει των κανόνων της τέχνης», λένε.
H Unesco, με την ένταξη των θησαυρών σε αυτόν τον κατάλογο, αποσκοπεί στη διάσωση των τοπικών παραδόσεων και γενικότερα της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς από την παγκοσμιοποίηση.
Μεταξύ των προστατευόμενων παραδόσεων και πολιτιστικών προϊόντων είναι η γιόγκα, το φλαμένκο, η θιβετιανή όπερα και η παρασκευή μπίρας στο Βέλγιο.
Η Γαλλία, μεταξύ άλλων, έχει εισαγάγει στη λίστα τις δαντέλες της Αλανσόν, τη γαλλική ιππασία και την γαλλική παράδοση του γεύματος στο σύνολό του (φαγητό, κρασί, διακόσμηση τραπεζιού).
Η Ελλάδα έχει πέντε εγγραφές: τη μεσογειακή δίαιτα (2013 μαζί με άλλες χώρες), την καλλιέργεια της μαστίχας στη Χίο (2014), την μαρμαροτεχνία στην Τήνο (2015), το πρωτοχρονιάτικο έθιμο των μωμόερων στην Κοζάνη (2016) και το ρεμπέτικο (2017).
protagon.gr