Αυτή η τρίτη κατά σειρά οδική και σιδηροδρομική γέφυρα, μία από τις μεγαλύτερες κρεμαστές γέφυρες στον κόσμο, στοχεύει στην αποσυμφόρηση της κυκλοφορίας στους δρόμους κατά μήκος της μητρόπολης και τη μείωση της κίνησης στις δύο πρώτες γέφυρες που εκτείνονται στον Βόσπορο και συνδέουν επίσης την ευρωπαϊκή και ασιατική πλευρά της πόλης των 18 εκατομμυρίων κατοίκων.
Η γέφυρα Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ, που θα δοθεί στην κυκλοφορία από αύριο, αποτελεί μέρος του μεγαλόπνοου οδικού σχεδίου που θα επιτρέψει στη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκία να επεκταθεί έως τη Μαύρη Θάλασσα.
«Βρισκόμαστε στην Ευρώπη και θα ενωθούμε με την Ασία διά θαλάσσης για τρίτη φορά» δήλωσε ο πρόεδρος Ερντογάν προτού κόψει την κορδέλα. «Θα συνδέσουμε τις ηπείρους χάρη στη γέφυρα» επισήμανε και πρόσθεσε: «Οι ταινίες ολόκληρου του πλανήτη θα γυρίζονται εδώ».
Το ίδιο λυρικός, ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε ότι «η Κωνσταντινούπολη είναι μια πόλη γεφυρών», μια πόλη «απαράμιλλη που ενώνει τις ηπείρους και τους πολιτισμούς». Η γέφυρα «Γιαβούζ Σουλτάν Σελίμ δεν είναι μόνο μια γέφυρα αλλά ένα έργο τέχνης» υπογράμμισε, χαρακτηρίζοντας την υβριδική της σχεδίαση καθώς η γέφυρα είναι κρεμαστή και καλωδιωτή, ως «θαύμα της μηχανικής».
Αυτή η γέφυρα, την οποία σχεδίασαν ο Γάλλος αρχιτέκτονας Μισέλ Βιρλοζέ και ο Ελβετός συνάδελφός του Ζαν Φρανσουά Κλάιν ενώ την κατασκεύασε μια νοτιοκορεατική κοινοπραξία, προστίθεται στον κατάλογο των εντυπωσιακών έργων στην πόλη της Κωνσταντινούπολης.
Ένα τρίτο αεροδρόμιο τεραστίων διαστάσεων έχει προβλεφθεί για τις αρχές του 2018 και η υποθαλάσσια σήραγγα Eurasia θα εγκαινιαστεί στα τέλη Δεκεμβρίου.
Την ελληνική κυβέρνηση εκπροσώπησε κατά τα εγκαίνια ο υπ. Πάνος Σκουρλέτης.
ethnos.gr