Οι διεθνείς αγορές έχουν εισέλθει σε μία περίοδο έντονης αναταραχής που επηρεάζονται περισσότερο από τις αρνητικές ειδήσεις, παρά από τις όποιες θετικές.
Τα μέτωπα που υπάρχουν στην διεθνή οικονομία είναι πολλά και δύσκολα θα κλείσουν στο άμεσο μέλλον. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, μάλλον χάνει το θετικό momentum που είχε προεκλογικά και πλέον αναζητά ένα νέο αφήγημα προκειμένου να κινηθεί εκ νέου ανοδικά στις διεθνείς αγορές.
Πώς κινήθηκαν οι αγορές
Χθες στις αγορές η τάση ήταν νευρική. Στην Νέα Υόρκη ο Dow Jones κατάφερε να κλείσει σε θετικό έδαφος, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που συνέχισαν να κινούνται υπό τους φόβους της ύφεσης στην μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης την Γερμανία.
Στην Νέα Υόρκη τελικά οι δείκτες έκλεισαν σε υψηλότερα επίπεδα. Και όλα αυτά μία ημέρα μετά την μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά του Dow Jones μέσα στο 2019, με πτώση 800 μονάδων, καθώς οι επενδυτές «τρόμαξαν» από την αντιστροφή της καμπύλης επιτοκίων στα αμερικανικά ομόλογα.
Ο Dow Jones έκλεισε τελικά με άνοδο 100 μονάδων ή 0,39% στις 25.579 μονάδες, ο Nasdaq εμφάνισε πτώση 0,09% στις 7.766 μονάδες ενώ ο S&P 500 κατέγραψε κέρδη 0,25% στις 2.847 μονάδες.
Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η στροφή των επενδυτών σε επενδύσεις χαμηλού ρίσκου, με τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων να υποχωρούν. Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς κρατικού τίτλου υποχωρεί κάτω του 1,5% ενώ αυτή του 30ετούς υποχωρεί κάτω από το 2%.
Παράλληλα, ανοδικά συνεχίζει και ο χρυσός, ένα ακόμη επενδυτικό «καταφύγιο», σημειώνοντας άνοδο 0,5% στα 1.535 δολάρια την ουγκιά, που αποτελούν και υψηλά εξαετίας.
Την Τετάρτη, οι αμερικανικές μετοχές υπέστησαν μεγάλο πλήγμα μετά την κίνηση της απόδοσης του 2ετούς κρατικού ομολόγου υψηλότερα από αυτήν του 10ετούς τίτλου, κάτι που θεωρείται ως αξιόπιστο σινιάλο επικείμενης ύφεσης. Ο Dow Jones έχασε 800 μονάδες ή 3,1% στη μεγαλύτερη ποσοστιαία υποχώρηση από τις 4 Δεκεμβρίου.
Μια ανακοίνωση… στέλνει σινιάλα
Ωστόσο, χθες η ανακοίνωση για αναπάντεχα ισχυρή άνοδο των λιανικών πωλήσεων τον Ιούλιο στέλνει θετικότερα σινιάλα για την οικονομία. Οι πωλήσεις στις μεγαλύτερες λιανικές αλυσίδες στις ΗΠΑ εμφάνισαν άνοδο 0,7% έναντι προσδοκιών για 0,3% ενώ και η ενίσχυση της παραγωγικότητας κατά 2,3% το δεύτερο τρίμηνο λειτουργεί θετικά στο επενδυτικό κλίμα.
Από την άλλη, η εκτίναξη των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας σε υψηλά έξι εβδομάδων, στις 220.000 αιτήσεις συνηγορεί στο αρνητικό σενάριο.
Το κλίμα επιδείνωσε και η δήλωση του Ολι Ρεν ότι η ΕΚΤ θα ανακοινώσει σημαντικό πακέτο μέτρων στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
Να σημειωθεί πάντως, η Κίνα διεμήνυσε –μέσω του υπουργείου Οικονομικών της- πως θα πρέπει να προβεί σε αντίμετρα για τον πρόσφατο γύρο δασμών που αποφάσισαν οι ΗΠΑ στις κινεζικές εισαγωγές. Προηγουμένως, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε καθυστέρηση της επιβολής νέων δασμών για μετά την 1η Σεπτεμβρίου, ωστόσο χθες αποφάσισε να συνδέσει το ζήτημα των εμπορικών διαπραγματεύσεων ΗΠΑ-Κίνας με την στάση της Κίνας σε ό,τι αφορά τις πολιτικές αναταραχές στο Χονγκ Κονγκ.
Εν τω μεταξύ, τα χειρότερα του αναμενόμενου στοιχεία για την γερμανική οικονομία, που ανακοινώθηκαν χθες, εντείνουν τις ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, την ώρα που συνεχίζεται η σινοαμερικανική εμπορική διένεξη ενώ εξακολουθεί να υπάρχει αβεβαιότητα για το Brexit. Η καγκελάριος Μέρκελ, πάντως, δήλωσε πως στην παρούσα φάση δεν είναι απαραίτητη η λήψη μέτρων στήριξης της γερμανικής οικονομίας.
Ο δείκτης Stoxx 600 εμφάνισε απώλειες 0,29% στις 365 μονάδες, πτώση 1,1% σημείωσε ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου στις 7.067 μονάδες, 0,7% ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης στις 11.412 μονάδες και 0,27% ο δείκτης CAC του Παρισιού στις 5.236 μονάδες. Σημειώνεται πως το χρηματιστήριο της Ιταλίας παρέμεινε κλειστό, λόγω αργίας.
Εν τω μεταξύ, πτωτικά συνεχίζει η τιμή του πετρελαίου, καταγράφοντας απώλειες 1,4% στα 54,4 δολάρια το βαρέλι.
*Του Θανάση Παπαδή.