Εργα ενεργειακής εξοικονόμησης και αναβάθμισης, επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, καθώς και την Έρευνα και Καινοτομία στον τομέα της ενέργειας αναμένεται να χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. στην Ελλάδα, με συνολικό ποσό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ κατά την περίοδο 2014-2020.
Αυτό προκύπτει από την απάντηση του αρμόδιου επιτρόπου της Ε.Ε. Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη και του Κύπριου ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Νεοκλή Συλικιώτη.
Τα κονδύλια από τα διάφορα επενδυτικά προγράματα αναμένεται να κατευθυνθούν:
Περίπου 493 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των δημόσιων κτιρίων και των κατοικιών, από τα οποία υπολογίζεται ότι θα επωφεληθούν περίπου 26.000 νοικοκυριά.
Ποσό 102 εκατ. ευρώ για έρευνα και καινοτομία στη χρήση τεχνολογιών χαμηλής εκπομπής άνθρακα.
Ποσό 94 εκατ. ευρώ για έργα ΑΠΕ
Στην απάντησή του ο κ. Κανιέτε τονίζει ότι η Κομισιόν εργάζεται για τη δημιουργία ενός Παρατηρητηρίου Ενεργειακής Φτώχειας, το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2017.
Παράλληλα, ο αρμόδιος επίτροπος αναφερόμενος στα κονδύλια για την Ερευνα και Καινοτομία έφερε ως παράδειγμα το έργο του προγράμματος -πλαισίου «Ορίζων 2020», που αφορά στην αποθήκευση ενέργειας σε τοπικό επίπεδο, στην Τήλο καθώς και το έργο «SPREAD» - Ευφυής ενέργεια για την Ευρώπη/Θέρμανση και Ψύξη από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας. Το πρότζεκτ αυτό στηρίζει εφαρμογές ψύξης και θέρμανσης με υψηλό μερίδιο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Σχετικά με το κονδύλι των 94 εκατ. ευρώ που θα επενδυθεί στις ΑΠΕ, στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής της ΕΕ, ο κ. Κανιέτε ανέφερε στην απάντησή του ότι η εν λόγω επένδυση αναμένεται να προσθέσει περίπου 170 MW νέου δυναμικού παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ
Τέλος, σχετικά με τα μέτρα αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας ο κ. Κανιέτε διευκρίνισε ότι, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα στην Ε.Ε., τα κράτη - μέλη έχουν την πρωταρχική ευθύνη για τη στήριξη των ευάλωτων καταναλωτών και τη λήψη μέτρων κατά της ενεργειακής φτώχειας.
Οσον αφορά εξάλλου την εγκατάσταση συστημάτων φυσικού αερίου είπε ότι τα κράτη-μέλη έχουν την αποκλειστική αρμοδιότητα να αποφασίσουν για τη δομή του ενεργειακού μείγματος που χρησιμοποιούν, καθώς η Κομισιόν τηρεί πολιτική ουδετερότητας ως προς την επιλογή της τεχνολογίας καυσίμων.