Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα
Επ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου
Βουλευτή Δωδεκανήσου
Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός δεν έχουν αντιληφθεί ότι η πολιτική τους και οι ιδεοληψίες τους για το μεταναστευτικό, έχουν ήδη ηττηθεί.
Ηττήθηκαν στο πεδίο της πραγματικότητας και η χώρα θα κληθεί να πληρώσει τις συνέπειες.
Αν δεν υπήρχε η καθοριστική παρέμβαση του κ. Προκόπη Παυλόπουλου και η στάση ευθύνης του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η χθεσινή συνάντηση των πολιτικών αρχηγών θα είχε καταλήξει σε ναυάγιο και δεν θα υπήρχε έστω και αυτό το κοινό ανακοινωθέν, που συνιστά ένα ελάχιστα κοινό αποδεκτό πλαίσιο.
Η πραγματικότητα όμως είναι αμείλικτη, είναι εδώ μπροστά μας:
-Η κυβέρνηση δεν έχει ξεκαθαρίσει πόσους πρόσφυγες μπορεί να φιλοξενήσει η χώρα. Οι υπουργοί της κ. κ Κοτζιάς και Μουζάλας ανεβάζουν διαρκώς τον αριθμό, «προετοιμάζοντας» την κοινή γνώμη για έναν τεράστιο αριθμό.
-Ο κ. Τσίπρας ακόμα και χθες αρνήθηκε το διαχωρισμό προσφύγων και παράνομων μεταναστών. Δεν αποδέχεται την δημιουργία κλειστών κέντρων κράτησης για τους παράνομους μετανάστες που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε άλλες χώρες.
-Δεν υπάρχει σχέδιο αλλά ούτε και οι προϋποθέσεις για την υποδοχή και φιλοξενία τόσων ανθρώπων, τη στιγμή μάλιστα που η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να υιοθετήσει πολιτικές ανάσχεσης για τους παράνομους μετανάστες.
Η ανθρωπιστική διάσταση που επικαλείται η κυβέρνηση δεν υφίσταται από τη στιγμή που δεν υπάρχουν υποδομές για να φιλοξενήσουν τόσους πολλούς ανθρώπους. Από τη στιγμή που κάποιοι τους καλούν στην Ελλάδα για να εγκλωβιστούν εδώ και να μην μπορούν να φύγουν. Είναι αυτή ανθρωπιστική αντιμετώπιση;
Η κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί το αυτονόητο: ότι η διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος απαιτεί κοινή λογική. Μαζί με την ανθρωπιστική διάσταση πρέπει να συνυπάρχει και η ασφάλεια της χώρας.
Μαζί με αυτό δεν έχει αντιληφθεί και άλλα , πολύ πιο σημαντικά όπως:
-Ότι δεν μπορούν να δημιουργηθούν καταυλισμοί και hot spot σε μια ευαίσθητη, εθνικά, περιοχή όπως η Θράκη. Το ίδιο ισχύει και για ορισμένα νησιά του Αιγαίου.
-Ότι οι συνέπειες στον τουρισμό μας είναι δεδομένες και μένει να δούμε σε ποιο επίπεδο θα κυμανθούν. Μια ανακοπή του τουριστικού ρεύματος θα έχει ολέθριες επιπτώσεις στο ΑΕΠ και στην οικονομία.
-Ότι η αίσθηση ότι το Αιγαίο αποτελεί ξέφραγο αμπέλι, έφερε τις κοινές περιπολίες με την Τουρκία από την πίσω πόρτα και την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Ήδη ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών κ. Τσαβούσογλου αμφισβήτησε χθες ανοιχτά και δημόσια τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας σε θέματα έρευνας και διάσωσης στα νησιά μας και στο Αιγαίο. Το έκανε εδώ στην Αθήνα , μπροστά στον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών κ. Κοτζιά, ο οποίος περιορίστηκε σε μια χλιαρή αντίδραση.
Τελικά στο Αιγαίο δεν ναυαγούν μόνο οι βάρκες με τους πρόσφυγες και τους παράνομους μετανάστες.
Οδηγείται σε ναυάγιο και η ελληνική εξωτερική πολιτική.