Βρισκόμαστε 3 μέρες πριν τις Εθνικές Εκλογές!
Τις εκλογές που κατά γενική ομολογία, είναι οι κρισιμότερες μετά από τις καταστροφικές του Νοέμβρη του 1920, που με την ψήφο του ο Ελληνικός λαός απομάκρυνε, επηρεαζόμενος και τότε από λόγια, την κυβέρνηση του Ελ. Βενιζέλου, και έφερε στην εξουσία μια κυβέρνηση που οδήγησε στον αφανισμό, το υγιέστερο κομμάτι της Ελληνικής επικράτειας.
Προς Θεού, μην παρεξηγηθώ, δεν έχει σχέση η μια περίοδος με την άλλη, απλά το αναφέρω για να τονίσω την κρισιμότητα των στιγμών!
Όμως είναι χρήσιμο να διδασκόμαστε από την ιστορία μας, που σε προσωπικό επίπεδο δεν μπορώ να διαγράψω, ως απόγονος προσφύγων της Μικρασιατικής Καταστροφής του 1922.
Η συμμετοχή : Θεώρησα ότι ήταν ηθική υποχρέωση να ανταποκριθώ στο, τιμητικό για μένα, κάλεσμα, να συμμετέχω στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Παράταξη, μαζί με άλλους, σ΄ αυτόν τον αγώνα. Τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΠΑ.ΣΟ.Κ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ την εκλαμβάνω ως τιμή και υποχρέωσή να συμβάλλω με τις δικές μου δυνάμεις για το καλύτερο αποτέλεσμα.
Άλλωστε το ΠΑ.ΣΟ.Κ. και η Δημοκρατική Παράταξη είναι αυτή που έφερε στο προσκήνιο σημαντικά στελέχη στη Δωδεκάνησο, και αν θέλετε και εδώ στο νησί μας, με τεράστια προσφορά και στο χώρο της κεντρικής πολιτικής σκηνής, και στο χώρο της Αυτοδιοίκησης!
Από το Βασίλη Ράπανο, τον Κ. Σκανδαλίδη, το Ν. Ζωίδη, το Γ. Νικητιάδη, τον Κ. Καϊσερλη, το Γ. Χρυσουλάκη, το Β. Βουκουβαλίδη αλλά και τοπικά τους δημάρχους Κυρίτση, Παπανικολάου, Χατζηγιακουμή, Μπίλλη, τους αείμνηστους Γαληνό, Κιαπόκα και τόσα άλλα αυτοδιοικητικά στελέχη!
Άλλωστε το αυτοδιοικητικό θαύμα στην Κω, αλλά και τα Δωδεκάνησα γενικότερα, είναι έργο κυρίως του λαού τους βεβαίως αλλά και της Δημοκρατικής Παράταξης!
Το ΠΑΣΟΚ, ένα ιστορικό κόμμα, με διαδρομή, σημαντικά λάθη, αλλά και νίκες με υψηλά ποσοστά και συνεισφορά στην ανάπτυξη της χώρας, το επίπεδο ζωής, το κοινωνικό κράτος, τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών της, κλήθηκε να πάρει δύσκολες αποφάσεις σε πολύ δύσκολες στιγμές. Αυτή ήταν και η αιτία της διάρρηξης των δεσμών του με μεγάλο μέρος της κοινωνικής βάσης του, αυτό είναι και το δυσανάλογα μεγάλο βάρος των αποφάσεων που σηκώνει σήμερα ο χώρος. Στις δύσκολες επιλογές το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Παράταξη, έθεσε το εθνικό συμφέρον απέναντι στο κομματικό, με τεράστιο πολιτικό κόστος. Ως επιλογή, θα κριθεί από την ιστορία.
Σήμερα, σ΄ αυτή την κρίσιμη συγκυρία της χώρας, διεκδικεί, με απόλυτο σεβασμό στη λαϊκή βούληση, το ρόλο του παράγοντα ισορροπίας και ευθύνης, στον οποίο κι εγώ, μαζί με πολλούς συμπολίτες, πιστεύουμε. Οι επιλογές αυτές νομίζω, ότι θα κριθούν σύντομα.
Το βασικό ζήτημα των εκλογών αυτών είναι η απάντηση στο ερώτημα πώς θα βγει ο τόπος απ΄ αυτή την κρίση, για την οποία φυσικά, έχει και το ΠΑΣΟΚ ευθύνη; Η χώρα θα βγει από την κρίση σταδιακά, αλλά οριστικά, με την δημιουργία παραγωγικής βάσης, την δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν την παραγωγή εθνικού πλούτου, την δημιουργία οικονομικής βάσης τέτοιας που να παράγει πλούτο, ώστε να βελτιώνεται το ισοζύγιο πληρωμών (η σχέση δηλαδή εισαγωγών και εξαγωγών) και η απασχόληση. Αυτό θα είναι η βάση της ανάπτυξης, μιας βιώσιμης ανάπτυξης της χώρας μας, μιας χώρας με πολλά δυνητικά πλεονεκτήματα, που ως και σήμερα μένουν ανεκμετάλλευτα, λόγω των παθογενειών του «συστήματος Ελλάδα». Για να συμβούν αυτά στη δεινή θέση στην οποία βρίσκεται η χώρα απαιτείται οικονομική σταθεροποίηση, εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και φυσικά, απαιτείται εθνική συνεννόηση και πρόταξη του συλλογικού, του εθνικού συμφέροντος, έναντι του ατομικού, μικροπολιτικού ή παραταξιακού οφέλους, που έτσι κι αλλιώς είναι πρόσκαιρο.
Ο Δημοκρατικός χώρος μπορεί να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, με ψηλό αίσθημα ευθύνης, καθαρό λόγο, και σαφή προσανατολισμό στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, παλεύοντας για την προοδευτική στροφή της, προς όφελος των λαών της και της κοινωνικής ευημερίας.
Η Ελλάδα και φυσικά η Δωδεκάνησος, διαθέτουν πλεονεκτήματα, ανεκμετάλλευτα ως σήμερα. Τα νησιωτικά συμπλέγματα, ιδιαιτερότητα απαράμιλλης ομορφιάς, μπορούν με κατάλληλες πολιτικές να γίνουν πηγή παραγωγής τοπικού πλούτου. Οι νησιωτικές πολιτικές στα πλαίσια της Ευρώπης, πιστεύω ότι μπορούν να συμβάλλουν θετικά στην ανάπτυξη πεδίων, όπως του τουρισμού, των μεταφορών, της αγροτικής οικονομίας, της ενέργειας και του πολιτισμού.
Ελπίζω και εύχομαι, με αυτή την εκλογική αναμέτρηση, να γίνει πράξη η λαϊκή βούληση, όπως τουλάχιστον δημοσκοπικά αποτυπώνεται, για συναίνεση, συνεργασία και παραμονή στην Ευρώπη. Συνεργασία και συν-ευθύνη όλων των δημοκρατικών πολιτικών σχηματισμών. Το ΠΑΣΟΚ, ως τρίτη πολιτική δύναμη, μπορεί να συμβάλλει, ως ρυθμιστής ευθύνης, στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, με προοπτική την έξοδο από την κρίση και την βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.