Κατηγορηματικά διαψεύδει ο δήμαρχος Λέρου δημοσίευμα του ευρωπαϊκού δικτύου EurActiv, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «λόγω έλλειψης μεγάλων νεκροτομείων στο νησί, πολλά πτώματα (μεταναστών) τοποθετούνται σε καταψύκτες παγωτού».
Συγκεκριμένα ο κ. Κόλιας, δήλωσε στο LEROS NEWS τα εξής:
«Επικοινώνησαν σήμερα μαζί μου πολλά αθηναϊκά ΜΜΕ και μ' ενημέρωσαν γι' αυτή την ψευδή είδηση. Αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να δημοσιεύονται για λόγους εντυπώσεων και μόνο. Μετά την περσινή τραγωδία στο Φαρμακονήσι, για να διαχειριστούμε την κατάσταση με τις σορούς των άτυχων προσφύγων, δημιουργήθηκε για τον σκοπό αυτό και δεύτερος ειδικός θάλαμος στο νοσοκομείο. Αυτοί οι δυο θάλαμοι επαρκούν για δέκα σορούς. Άλλωστε κατά το παρελθόν που είχαμε πρόβλημα, οι περισσότερες σοροί μεταφέρονταν στη Ρόδο για νεκροψία - νεκροτομή και στη συνέχεια για ταφή στο νεκροταφείο για μουσουλμάνους που υπάρχει εκεί».
Το δημοσίευμα του EurActiv αναφέρει για το θέμα:
"Η Λέρος, ένα νησί με πληθυσμό 7.000 κατοίκων, λαμβάνει, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες, μεταξύ 300 και 500 προσφύγων καθημερινά, κυρίως μέσω του γειτονικού νησιού, του Φαρμακονησίου. Οι πρόσφυγες που καταφθάνουν, έχουν ξεκινήσει το ταξίδι τους από το Ντιντίμ της Τουρκίας.
«Οι διακινητές τους εγκαταλείπουν στο Φαρμακονήσι […] και μετά αγγλικά και φινλανδικά σκάφη της Frontex τους εντοπίζουν και τους μεταφέρουν στη Λέρο» δήλωσε ανώνυμη πηγή στο EurActiv Greece.«Οι διακινητές συνήθως φέρουν όπλα και είναι κυρίως Τούρκοι ή Κούρδοι από την Τουρκία» πρόσθεσε η ίδια πηγή.Όσον αφορά στη σύνθεση των προσφύγων, οι περισσότεροι είναι Σύριοι, αλλά υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός Παλαιστινίων, Ιρακινών ή Αφγανών. Οι ντόπιοι αναρωτιούνται γιατί αυτοί οι άνθρωποι που δεν θεωρούνται αιτούντες ασύλου «αποφασίζουν να μεταναστεύσουν τώρα».Οι πηγές περιγράφουν «ανατριχιαστικές» λεπτομέρειες από την καθημερινή ζωή στο νησί.«Λόγω της έλλειψης μεγάλων νεκροτομείων στο νησί, πολλά πτώματα (των προσφύγων) τοποθετούνται σε καταψύκτες παγωτού» τόνισε η πηγή, προσθέτοντας: «Όταν μέσα σε μία εβδομάδα πρέπει να διαχειριστείς ένα μεγάλο αριθμό πτωμάτων, τι μπορείς να κάνεις; Προσπαθούμε να διαχειριστούμε την κατάσταση, αλλά έχουμε έλλειψη εξοπλισμού […] η βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας είναι φτωχή», υπογραμμίζεται.Ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας ιδρύθηκε το 2001 ως μέσο για την προώθηση της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών αρχών προστασίας των πολιτών σε ολόκληρη την Ευρώπη. Αλλά η συμβολή του στην τρέχουσα κρίση των προσφύγων ήταν αρκετά απογοητευτική, σημειώνει το EurActiv Greece".lerosnews.gr