Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κατέθεσε ο Μάνος Κόνσολας για το θέμα της απαγόρευσης εξόδου και μεταφοράς ζώων από την Κάσο, απευθύνοντάς του ταυτόχρονα και σχετική επιστολή με την ένδειξη «εξαιρετικά επείγον».
Ο Βουλευτής Δωδεκανήσου επισημαίνει ότι στην Κάσο δεν υπήρξε κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού, που να δικαιολογεί τη συνέχιση της απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων λόγω του καταρροϊκού πυρετού.
Ο κ. Κόνσολας επισημαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι της Κάσου δεν απευθύνονται σε μια ιδιαίτερα μεγάλη αγορά σε επίπεδο νομού και με την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων, ουσιαστικά, καταδικάζονται σε περιθωριοποίηση. Την ίδια στιγμή, με την απαγόρευση της μετακίνησης αιγοπροβάτων, δεν μπορεί να ελεγχθεί η αναπαραγωγή τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο αριθμός τους και να τίθεται εν αμφιβόλω το πρόγραμμα εντατικοποίησης που εφαρμόστηκε για πρώτη φορά και σε πανελλαδικό επίπεδο στην Κάσο.
Σε δήλωσή του ο κ. Κόνσολας επισημαίνει:
«Oριζόντια μέτρα δεν μπορούν να υπάρχουν γενικώς και αδιακρίτως. Αυτό είναι το μήνυμα και το νόημα της δικής μου παρέμβασης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η απαγόρευση της μεταφοράς αιγοπροβάτων για τους κτηνοτρόφους της Κάσου, τη στιγμή, μάλιστα, που δεν υπήρξε κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού τους προηγούμενους μήνες στο νησί.
Οι κτηνοτρόφοι της Κάσου δίνουν αγώνα επιβίωσης, προσπαθούν να διατηρήσουν και να αναπτύξουν ένα βιώσιμο ζωϊκό κεφάλαιο κάτω από δύσκολες συνθήκες με τη δημιουργία ενός σύγχρονου και πιστοποιημένου σφαγείου να είναι έργο πρώτης ανάγκης».
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης του κ. Κόνσολα προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης
ΘΕΜΑ: «Άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κάσου»
Κύριε Υπουργέ,
Η απαγόρευση της μεταφοράς αιγοπροβάτων, έξω από τα όρια του νομού, που εφαρμόζεται από τις αρχές του καλοκαιριού, λόγω της εκδήλωσης κρουσμάτων καταρροϊκού πυρετού, δεν μπορεί να διατηρείται στο διηνεκές.
Ιδιαίτερα, δεν μπορεί να έχει οριζόντια και καθολική εφαρμογή αγνοώντας βασικές παραμέτρους και ιδιαιτερότητες, όπως αυτές που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Κάσου.
Επισημαίνω ότι στο μικρό και απομακρυσμένο αυτό νησί της Δωδεκανήσου, οι κτηνοτρόφοι δίνουν πραγματικό αγώνα επιβίωσης, χωρίς να υπάρχει στο νησί ένα σύγχρονο και πιστοποιημένο σφαγείο.
Η χρονική παράταση της απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων, τούς οδηγεί στο περιθώριο αφού είναι δεδομένο ότι σε επίπεδο νομού δεν μπορεί να απορροφηθεί η παραγωγή τους εξαιτίας του μικρού μεγέθους της αγοράς και της περιορισμένης ζήτησης.
Είναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι δεν υπήρξε κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού στην Κάσο που να δικαιολογεί την συνέχιση της απαγόρευσης
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1. Εάν προτίθεται να προχωρήσει στην άρση της απαγόρευσης μετακίνησης αιγοπροβάτων σε περιοχές εκτός των ορίων νομού, για τους κτηνοτρόφους της Κάσου αλλά και των περιοχών στις οποίες δεν υπήρξε κανένα κρούσμα καταρροϊκού πυρετού.
Ο ερωτών Βουλευτής
Μάνος Κόνσολας
Βουλευτής Δωδεκανήσου