Ερώτηση και προτάσεις του Μάνου Κόνσολα για έργα στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου-Ανάδειξη του Μόντε Σμιθ και πρόγραμμα χρηματοδότησης για την αποκατάσταση και συντήρηση των ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης

Οκτώβριος 08, 2014
Όπως είχε προαναγγείλει, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού στην οποία αναφέρεται στην υλοποίηση συγκεκριμένων έργων στους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου.

Ο κ. Κόνσολας ζητά να ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Μόντε Σμιθ, ένα έργο ώριμο από κάθε άποψη για το οποίο υπάρχει και μελέτη, ενώ αναφέρεται σε μια σειρά έργων και παρεμβάσεων συντήρησης στο ρωμαϊκό ωδείο και στο ναό του Πυθίου Απόλλωνα.
Παράλληλα, θέτει για πρώτη φορά το ζήτημα της κατασκευής ενός νέου και σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου στην πόλη της Ρόδου, ενώ αναφέρεται και στην ανάγκη δημιουργίας τομεακού προγράμματος για τη χρηματοδότηση έργων αποκατάστασης και συντήρησης των ακινήτων της Μεσαιωνικής Πόλης.
Σε δήλωση του ο κ. Κόνσολας τονίζει:
«Η Ρόδος προσφέρει στην εθνική οικονομία και στα δημόσια έσοδα όχι μόνο με τον τουρισμό, αλλά και με την αξιοποίηση του τεράστιου ιστορικού και πολιτιστικού της κεφαλαίου. Με τα έσοδα που προκύπτουν από την αυξημένη επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων.
Έθεσα συγκεκριμένα ζητήματα και είναι καιρός το Υπουργείο Πολιτισμού να δείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον του.
Πέρα από την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου του Μόντε Σμιθ, η Ρόδος χρειάζεται ένα νέο και σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο αλλά και ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα συντήρησης των αρχαιολογικών μνημείων».

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης του κ. Κόνσολα, έχει ως εξής:
Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η
Προς
Κύριο Υπουργό Πολιτισμού
ΘΕΜΑ: «Έργα και παρεμβάσεις συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών χώρων και των ιστορικών μνημείων της Ρόδου»
Κύριε Υπουργέ,
Η Ρόδος διαθέτει ένα τεράστιο ιστορικό και πολιτιστικό κεφάλαιο με αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία που αποτελούν πόλο έλξης για χιλιάδες επισκέπτες.
Τα έσοδα που προκύπτουν από την υψηλή επισκεψιμότητα αυτών των χώρων είναι ιδιαίτερα σημαντικά για την Πολιτεία και το ΤΑΠΑ.
Αρκετοί αρχαιολογικοί χώροι του νησιού, ιδιαίτερα στον πυρήνα των μνημείων της Αρχαίας Ακρόπολης της Ρόδου αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο του Μόντε Σμιθ, είτε χρειάζονται άμεσες εργασίες και παρεμβάσεις συντήρησης, είτε δεν έχουν αναδειχθεί ώστε να αυξηθεί η επισκεψιμότητα τους.
Επισημαίνω ότι, ειδικά για τον αρχαιολογικό χώρο του Μόντε Σμιθ, το Ελληνικό Δημόσια ξόδεψε εκατομμύρια για απαλλοτριώσεις αλλά και για τις ανάγκες φύλαξης του χώρου, χωρίς, όμως, να προχωρήσει σε έργα και υποδομές  ανάδειξης του χώρου ώστε να καταστεί επισκέψιμος.
Είναι, επίσης, χαρακτηριστικό ότι η μελέτη και το σχετικό master plan της ΚΒ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού από το 1999.
Είναι, επίσης, δεδομένο ότι η πόλη της Ρόδου χρειάζεται ένα νέο και σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο, αφού υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που παραμένουν σε αποθήκες, λόγω της έλλειψης εκθεσιακού χώρου με τις κατάλληλες προοπτικές.
Θεωρώ ότι τα έσοδα που αποκομίζουν η Πολιτεία και το ΤΑΠΑ από τους αρχαιολογικούς χώρους της Ρόδου, αποτελούν νομιμοποιητική βάση για να απαιτήσουμε την εκδήλωση του ενδιαφέροντος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού για μια σειρά έργων και παρεμβάσεων στους αρχαιολογικούς χώρους και στα ιστορικά μνημεία της Ρόδου.
Κατόπιν των ανωτέρω
Ερωτάται ο κ. Υπουργός
1.    Σε ποιες ενέργειες έχει προβεί το Υπουργείο και οι αρμόδιες υπηρεσίες για την ένταξη της μελέτης του έργου ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου του Μόντε Σμιθ στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020.
2.    Εάν η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αντιλαμβάνεται την ανάγκη κατασκευής νέου αρχαιολογικού μουσείου στην πόλη της Ρόδου και τι προτίθεται να πράξει για αυτό.
3.    Εάν προτίθεται να χρηματοδοτήσει μελέτη για την αποκατάσταση των φθορών στο αναστηλωμένο ρωμαϊκό ωδείο στη Ρόδο και στη συνέχεια να δρομολογήσει τη χρηματοδότηση των αναγκαίων εργασιών.
4.    Πότε θα ξεκινήσει η συντήρηση και η αποκατάσταση τμημάτων του ναού του Πυθίου Απόλλωνα στη Ρόδο. Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η απαραίτητη μελέτη αποκατάστασης.
5.    Υπάρχει σχεδιασμός για τη δημιουργία ειδικού τομεακού προγράμματος στη νέα προγραμματική περίοδο 2014-2020, με βάση το οποίο θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα συντήρησης και αποκατάστασης σε ακίνητα που βρίσκονται εντός των ορίων μνημείων, όπως η Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου;
Η επισήμανση αυτή είναι αναγκαία λόγω του υψηλού κόστους συντήρησης και αποκατάστασης των διατηρητέων αυτών κτηρίων.
6.    Ποιες είναι οι προθέσεις του Υπουργείου Πολιτισμού σε ό, τι αφορά στη συντήρηση και ανάδειξη των  κάστρων Μονολίθου, Φερακλού και Ασκληπειού ώστε να καταστούν επισκέψιμα.
Ο Ερωτών Βουλευτής

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot