Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του βουλευτή Δωδεκανήσου και Αντιπροέδρου της Βουλής Δημήτρη Κρεμαστινού επί του Προϋπολογισμού,
ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος που είχε ακούσει την τοποθέτηση του Αντιπροέδρου, ζήτησε το λόγο για να διατυπώσει την άποψή του σχετικά με το θέμα της φορολόγησης επενδύσεων και επιχειρήσεων, λέγοντας τα εξής:
«Κύριε συνάδελφε, για αυτό που μόλις είπατε, ήθελα να μοιραστώ μαζί σας μία ανησυχία που έχω. Και η ανησυχία, όπως ξέρετε, είναι πάντα για το μέλλον της σοσιαλδημοκρατίας.
Με ανησύχησε πολύ αυτό που είπατε για τους φόρους. Νομίζω ότι αν είναι να επιστρέψει η σοσιαλδημοκρατία στις ρίζες της, αυτό που είπατε, ότι αλλού υπάρχουν χαμηλότεροι φόροι, όπως στην Αλβανία και στη Βουλγαρία, δεν είναι μία καλή βάση για αυτό. Και πρέπει να το συζητήσουμε σοβαρά αυτό. Δεν το κάνω για λόγους αντιπαράθεσης. Νομίζω ότι η θέση πρέπει να είναι ότι για να μπορέσουν να υπάρξουν επενδύσεις δεν είναι οι χαμηλοί φόροι η βασικότερη προϋπόθεση για τους επενδυτές, αλλά ένα σταθερό σύστημα. Υπάρχουν πολλοί λόγοι γιατί ισχύει αυτό.
Επίσης, ότι πρέπει και μέσα από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία να πιέσετε και εσείς ότι στο σημείο που παίζει κάποιον ρόλο ο ανταγωνισμός στο φορολογικό σύστημα αυτό να σταματήσει στο υπερεθνικό επίπεδο, δηλαδή στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Διότι αλλιώς η σοσιαλδημοκρατία και η Αριστερά συνεχώς θα πιέζεται να μειώσει τους φόρους και αυτό συνεχώς θα οδηγεί στη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.
Άρα, δεν είναι βάση για να συνεχίσουμε το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να έχουμε φόρους γιατί κάποιοι άλλοι έχουν λιγότερους φόρους από εμάς. Μπορώ να το δεχθώ ότι μπορεί να το δεχθεί η Νέα Δημοκρατία, γιατί ο λόγος ύπαρξής τους είναι να συρρικνώσουν το κοινωνικό κράτος και να μειωθούν οι μισθοί, αλλά με στενοχωρεί και με ανησυχεί όταν αντιπρόσωποι της σοσιαλδημοκρατίας βάζουν ένα επιχείρημα που μελλοντικά θα μας δημιουργήσει –και σε εμάς και σε εσάς και σε όλον τον προοδευτικό κόσμο στην Ευρώπη- πολύ μεγάλα προβλήματα.»
Στην τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Δημήτρης Κρεμαστινός απάντησε:
«Αυτό που θέλω να πω είναι ότι επί της αρχής, αν βρισκόμασταν σε ένα αμφιθέατρο, θα είχα συμφωνήσει απόλυτα μαζί σας. Όταν βλέπω και ξέρω ότι, για παράδειγμα, η Τουρκία έδωσε όλες τις ακτές της, όταν δεν είχε καθόλου τουρισμό, σε γερμανικές και ελβετικές εταιρείες, με σχεδόν μηδενική φορολογία, μόνο για να απασχολήσουν και να εκπαιδεύσουν τον κόσμο, και σήμερα έχει τριπλασιάσει τον τουρισμό της σε σχέση με εμάς, αυτό είναι ένα δέλεαρ προβληματισμού στο αμφιθέατρο, για τη σοσιαλδημοκρατία. Διότι, δυστυχώς, όλα τα κράτη δεν έχουν το ίδιο πολίτευμα. Μακάρι να το είχαν.
Εγώ θα συμφωνούσα μαζί σας και συμφωνώ. Στην πράξη, όμως, όταν βλέπουμε και όταν βλέπετε εσείς ότι η οικονομία της χώρας αυτήν τη στιγμή κλυδωνίζεται –θα επικαλεστώ την ιατρική μου γνώση- δίνεις το οποιοδήποτε φάρμακο, παρότι ενδεχομένως έχει και παρενέργειες. Αυτό όμως είναι δικό σας θέμα, της Κυβέρνησης, να αποφασίσει. Επί της θεωρητικής βάσης δεν έχω καμία διάθεση να διαφωνήσω μαζί σας. Επί του πρακτικού, όμως, και της εφαρμογής είναι θέμα προς προβληματισμό. Αυτό ήθελα να πω.»