ΔΗΦΟΔΩ: O υφ. Αν. Γερ. Γιακουμάτος πέταξε το μπαλάκι στο υπουργείο Οικονομικών

Οκτώβριος 08, 2014
«Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών θα αποφασίσει για τη διατήρηση ή την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου Δωδεκανήσου.
 
Δεν δρομολογήσαμε εμείς την υπόθεση. Απλά εξαιτίας της τρόικας καταγράψαμε τους  υπέρ τρίτων φόρους».

Αυτό δήλωσε χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος σε συνάντηση που είχε στο γραφείο του με το δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκο, τον δήμαρχο Κω κ. Γιώργο Κυρίτση,  τον πρώην δήμαρχο Ρόδου κ.  Στάθη Κουσουρνά, τους αντιδημάρχους Οικονομικών κ. Γιάννη Περδίκη και Πρωτογενούς Τομέα και Ανάπτυξης   κ. Γιώργο Πόκκια και τον εντεταλμένο  δημοτικό σύμβουλο κ. Βασίλη Ψυλλάκη.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης δήλωσε πως δεν έχει λάβει επιστολή για την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου από τη διοίκηση του ΕΒΕΔ!

«Η συνάντησή μας με τον υφυπουργό Ανάπτυξης διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Ο κ. Γιακουμάτος  δήλωσε πως δεν  επιδιώκει την κατάργηση του δημοτικού φόρου. Μας ενημέρωσε πως εξαιτίας του μνημονίου και των πιέσεων από την τρόικα καταγράφηκαν οι φόροι που ενδέχεται να καταργηθούν. Θα κριθεί το θέμα όμως από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών  κ. Χρήστο  Σταϊκούρα», δήλωσε ο δήμαρχος Κω κ. Γιώργος Κυρίτσης.

«Ο υφυπουργός Ανάπτυξης  μας  διαβεβαίωσε πως δεν έλαβε απόφαση για την κατάργηση του Δημοτικού Φόρου. «Πέταξε» όμως τη μπάλα στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα. Εκτιμώ πως το θέμα δεν έχει κλείσει. Θα πρέπει τώρα να παρέμβουν οι βουλευτές του νομού για να μην έχουμε δυσάρεστες εξελίξεις. Ήρθε η ώρα να γίνει επί της ουσίας συζήτηση για το σοβαρό αυτό  ζήτημα », δήλωσε ο πρώην δήμαρχος Ρόδου κ. Στάθης Κουσουρνάς.

«Η συνάντηση με τον υφυπουργό Ανάπτυξης πραγματοποιήθηκε σε θετικό κλίμα. Ο κ. Γιακουμάτος μας άφησε να καταλάβουμε πως είναι κατά της κατάργησης του δημοτικού Φόρου. Μας ενημέρωσε πως ζητήθηκε από την τρόικα να γίνει καταγραφή των υπέρ τρίτων φόρων.  Ο κ. Γιακουμάτος δήλώσε πως είναι αλληλέγγυος στο Δήμο Ρόδου.
 
Διευκρίνισε ακόμη πως δεν έλαβε επιστολή για το ΔΗΦΟΔΩ από το ΕΒΕΔ.Το ζήτημα  είναι στην ευθύνη του υπουργείου Οικονομικών», δήλωσε ο αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ. Γιώργος Πόκκιας.

«Σε θετικό κλίμα διεξήχθη  η συνάντηση  . Ο κ. Γιακουμάτος μας  έδωσε να καταλάβουμε πως είναι υπέρ της διατήρησης του Δημοτικού Φόρου. Μας διαβεβαίωσε πως το θέμα το χειρίζεται το υπουργείο Οικονομικών. Τόνισε πως  οι αρμόδιοι επεξεργάζονται λίστα με περισσότερους από  εκατό φόρους που ενδέχεται να καταργηθούν. Ο υφυπουργός μας ενημέρωσε ακόμη πως  δεν έλαβε επιστολή από το ΕΒΕΔ  και ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με επιχειρηματίες μέλη της διοίκησης του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου », δήλωσε ο  κ. Βασίλης Ψυλλάκης.
 
ΑΝΑΒΟΛΗ ΤΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ ΣΤΟ Σ.τ.Ε
Για την 7η Νοεμβρίου 2014 αναβλήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η προγραμματισμένη για την 14η Οκτωβρίου 2014, συζήτηση, ενώπιον της Ολομέλειας των Δικαστών, του μείζονος θέματος της συνταγματικότητας του Δημοτικού Φόρου.

Όπως απεκάλυψε η “δημοκρατική”, το ανώτατο ακυρωτικό διοικητικό δικαστήριο με τις υπ΄αριθμ. 3930 και 3931/2013 αποφάσεις του Β’ Τμήματος του σε 7μελή σύνθεση έκρινε κατά πλειοψηφία αντισυνταγματικό τον φόρο.

Το Β’ Τμήμα εξέτασε την από 31 Ιουλίου 2006 αίτηση της Κοινοπραξίας με την επωνυμία “Κοινοπραξία Νοσοκομείου Ρόδου ΤΕΡΝΑ Α.Ε. – ΑΚΤΩΡ Α.Τ.Ε. – ΕΜΠΕΔΟΣ Α.Ε. – J & P ΑΒΑΞ Α.Ε. – IMEC GMBH” και το διακριτικό τίτλο «Κοινοπραξία Κατασκευής Νοσοκομείου Ρόδου», όπως μετονομάσθηκε η Κοινοπραξία με την επωνυμία «ΓΕΚ Α.Ε. – ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΕΧΝΟΔΟΜΙΚΗ Α.Ε. – Α.Τ.Ε. ΓΝΩΜΩΝ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – IMEC GMBH», η οποία παρέστη με τους δικηγόρους Σπυρίδωνα Μαράτο και Φιλιώ Μεντή κατά του Δήμου Ρόδου, ο οποίος παρέστη με τους δικηγόρους Θεόδωρο Παπαγεωργίου και Γλυκερία Σιούτη.

Η διαδικασία επαναλαμβάνεται.

Ο Δήμος Ρόδου διατείνεται ότι με πάγια νομολογία του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου και του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, έχουν απορριφθεί μέχρι σήμερα όλα τα ένδικα βοηθήματα και μέσα κατά βεβαιωτικών πράξεων του ΔΗΦΟΔΩ, ο οποίος θεωρείται απόλυτα συμβατός με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Σύνταγμα, σύμφωνα και με την επικαλούμενη στις δίκες από το 1994 Γνωμοδότηση του Καθηγητή Διοικητικού Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών κ. Σπ. Φλογαΐτη.

Το Β’ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε, ωστόσο, με την παραπεμπτική απόφασή του, ότι οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες του χρόνου επιβολής του φόρου 50 περίπου χρόνια μετά την ένωση της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα, είναι «προφανώς διαφορετικές εκείνων που υπήρχαν κατά τα αμέσως επόμενα της ένωσης αυτής έτη και δικαιολογούσαν μια ειδική, έναντι άλλων περιοχών της χώρας με τα αυτά χαρακτηριστικά, μεταχείριση».

Γίνεται χρήση εκφράσεων και επίκληση συνθηκών που θα δικαιολογούσαν ενδεχομένως τη διαφοροποίηση με βάση γενικά και αντικειμενικά κριτήρια όχι όμως μόνης της Δωδεκανήσου, μη αρκώντας για την υποστήριξη του θεσμού «χωρίς συγκεκριμένη εξειδίκευση των λόγων που το επιβάλλουν» επίκληση των άρθρων 102 παρ. 6 και 101 και 106 του Συντάγματος για τις νησιωτικές παραμεθόριες περιοχές, ούτε του άρθρου 9 του Ν. 11850/198 περί κυρώσεως του Ευρωπαϊκού Χάρτη της Τοπικής Αυτονομίας, που ορίζει το δικαίωμα και την υποχρέωση των ΟΤΑ να έχουν επαρκείς ίδιους πόρους από τοπικούς φόρους.

dimokratiki.gr

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot