Κάθετα αντίθετοι με τις αλλαγές που δρομολογήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμένων της χώρας είναι οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Το θέμα θα συζητηθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιανουαρίου στη Ρόδο.
Να σημειωθεί πως είχε πραγματοποιηθεί πριν λίγο καιρό και σύσκεψη στο ΥΕΝ με τη συμμετοχή εκπροσώπων της ΚΕΔΕ και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος.
Πρόθεση του πρώην υπουργού Ναυτιλίας κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ήταν ο επαναπροσδιορισμός της λειτουργίας των δημοτικών λιμενικών ταμείων ώστε να γίνουν πιο αποδοτικά.
Οι εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού τόνισαν πως τα λιμάνια θα πρέπει να λειτουργούν αυτόνομα.
Να σημειωθεί πως στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων Νοτίου Αιγαίου έχουν σταλεί ήδη αποφάσεις που ελήφθησαν από τα δημοτικά συμβούλια Καλύμνου, Τήλου, Ίου, Τήνου, Νάξου, Σύρου, Άνδρου, Θήρας για το συγκεκριμένο θέμα.
Απόφαση έχει ληφθεί για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λιμένων και από το συμβούλιο της κοινότητας Αγαθονησίου.
Οι δήμαρχοι της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων δεν συμφωνούν με την ενεργοποίηση του νόμου 4150/2013 (άρθρα 38-44) και ζητούν να μην επέλθουν αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των λιμένων.
Οι αυτοδιοικητικοί δεν συμφωνούν με τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί γιατί θεωρούν πως οι ΟΤΑ δεν θα έχουν λόγο στη λειτουργία σημαντικών υποδομών και θα χάσουν πόρους.
Σύμφωνα με το συγκεκριμένο νόμο τα Δημοτικά Λιμενικά Ταμεία είτε θα προσχωρήσουν σε ένα από τα κεντρικά λιμενικά δίκτυα που θα δημιουργηθούν ή θα συγχωνευθούν προς το σκοπό της δημιουργίας Ανώνυμης Εταιρείας ή Περιφερειακού Λιμενικού Δικτύου.
Συζήτηση θα γίνει στη συνεδρίαση και για τη δημιουργία υδατοδρομίων στα Δωδεκάνησα και στις Κυκλάδες. Σημειώνεται πως από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει ληφθεί απόφαση να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την κατάθεση των σχετικών φακέλων για την ίδρυση υδατοδρομίων στη Ρόδο και στη Σύρο.
Στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Επιτροπής Δήμων θα αναζητηθούν τρόποι για να καλυφθούν οι απώλειες που δημιούργησε στους ΟΤΑ της Δωδεκανήσου η κατάργηση του Δημοτικού Φόρου.
Να σημειωθεί πως ο δήμαρχος Ρόδου και πρόεδρος της ΠΕΔ κ. Φώτης Χατζηδιάκος είχε προτείνει να κατατεθεί προσφυγή στο δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το Δημοτικό Φόρο.
Η υπόθεση αυτή όμως θα διαρκέσει πολύ και οι ΟΤΑ της Δωδεκανήσου θα πρέπει άμεσα να δρομολογήσουν λύσεις για να καλυφθούν οι οικονομικές απώλειες που έχουν εξαιτίας της κατάργησης του Δημοτικού Φόρου.
dimokratiki.gr