Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός απεύθυνε χαιρετισμό στο 5ο Διεπιστημονικό Συμπόσιο του Κέντρου Μεσογειακού και Νησιωτικού Πολιτισμού «Μεσόνησος» με θέμα «Αιγαίο: το Αρχιπέλαγος της Ειρήνης».
Ο Δημήτρης Κρεμαστινός μίλησε στο συμπόσιο εκπροσωπώντας την Πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής κυρία Φώφη Γεννηματά, της οποίας τους χαιρετισμούς μετέφερε στο άνοιγμα της ομιλίας του. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη διαχρονική στήριξη των νησιών από τις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου, με πρώτη την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, και τόνισε ότι σήμερα το Αιγαίο και οι κάτοικοί του έχουν εγκαταλειφθεί από την Κυβέρνηση τη στιγμή ακριβώς που η περιοχή υφίσταται μεγάλες πιέσεις από διεθνείς πολέμους και φτώχεια. Είπε επίσης ότι το Αιγαίο δεν μπορεί να είναι ένα Αρχιπέλαγος Ειρήνης αν είναι ανεξέλεγκτο ούτε αν είναι φρούριο πολέμου και σε καμία περίπτωση όταν είναι υγρός τάφος για εκατοντάδες ανθρώπους κάθε χρόνο, τονίζοντας την ανάγκη να αλλάξουν οι πολιτικές για το Αιγαίο συνολικά.
Ολόκληρη η ομιλία του Δημήτρη Κρεμαστινού ήταν η εξής:
"Το Αιγαίο αποτέλεσε και αποτελεί διαχρονικά κορυφαίο πεδίο πολιτικής για το ΠΑΣΟΚ, από τη δεκαετία του ’80 έως σήμερα. Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτές που άφησαν τα μεγάλα έργα στο Αιγαίο, δουλεύοντας για να γίνει το Αιγαίο, αρχιπέλαγος Ειρήνης και τόπος ευημερίας των Ελλήνων.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, βαθύς γνώστης της γεωπολιτικής, διακήρυσσε πόσο ευάλωτα είναι τα νησιά του Αιγαίου. Γνώριζε ότι το Αιγαίο πρέπει να ενισχυθεί για να μην ερημώσει και, για το λόγο αυτό, ότι πρέπει να καταβληθούν πόροι και προσπάθεια για να είναι τόπος βιώσιμος και δημιουργικός για τους κατοίκους του. Ακροθιγώς θα αναφέρω ότι επί των ημερών του κατοχυρώθηκαν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ενίσχυσαν σημαντικά τις τοπικές οικονομίες και την ανταγωνιστικότητά τους έναντι της γειτονικής χώρας. Ο μειωμένος ΦΠΑ δυστυχώς σήμερα έπαψε να υπάρχει, με επιλογή της Κυβέρνησης. Επι των ημερών του Ανδρέα Παπανδρέου έγιναν επίσης τα έργα υποδομής στην Υγεία: η τηλεϊατρική στα ιατρεία των μικρών νησιών που σήμερα δυστυχώς δεν λειτουργεί, το Νοσοκομείο Ρόδου, τα αεροπλάνα-μονάδες του ΕΚΑΒ, η αναβάθμιση του Ψυχιατρείου Λέρου που όλοι θυμόμαστε πώς λειτουργούσε έως τότε, το ΚΕΚΥΚΑμεΑ για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Για το Αιγαίο, η πολιτική του σκέψη και πράξη αποτελούν παρακαταθήκη για την παράταξή μας.
Σήμερα το Αιγαίο δέχεται τεράστιες πιέσεις από πολέμους, φτώχεια και εκμετάλλευση που επικρατούν σε χώρες της εγγύς Ανατολής αλλά ακόμα και στη μακρινή Ασία και την Αφρική. Στα μάτια των κατατρεγμένων του μισού πλανήτη το Αιγαίο φαντάζει σαν μια πύλη προς τη Γη της Επαγγελίας. Η πραγματικότητα όμως είναι διαφορετική και πολύ σκληρή τόσο για εκείνους που φτάνουν εδώ όσο και για τους κατοίκους των νησιών μας.
Όμως, το Αιγαίο δεν μπορεί να είναι Αρχιπέλαγος της Ειρήνης αν είναι ανεξέλεγκτο και δεν μπορεί να εγγυηθεί στοιχειώδη ασφάλεια σε όσους το κατοικούν, το επισκέπτονται ή φιλοξενούνται σε αυτό.
Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να είναι Αρχιπέλαγος της Ειρήνης αν μετατραπεί σε φρούριο, εσωτερικεύοντας τις πρακτικές ενός πολέμου που δεν του αναλογεί.
Κυρίως όμως, δεν μπορεί να είναι Αρχιπέλαγος της Ειρήνης όταν γίνεται υγρός τάφος για εκατοντάδες ανθρώπους μεταξύ των οποίων μικρά παιδιά.
Σε αυτές τις συνθήκες, είναι ίσως αναμενόμενο αλλά ταυτόχρονα απολύτως λάθος να καλλιεργείται ένταση με τη γειτονική Τουρκία. Το προσφυγικό-μεταναστευτικό έρχεται να προστεθεί σε ζητήματα που υποβόσκουν χρόνια με στόχο να αμφισβητήσουν τις διεθνείς συνθήκες. Στην πράξη, θα πρέπει εκατέρωθεν να πάψει κάθε κίνηση που θα μπορούσε ακόμα και κατά λάθος να φέρει τις δυο χώρες σε αντιπαράθεση.
Ασφαλώς, σε ένα πεδίο σύγκλισης ή σύγκρουσης διεθνών δυνάμεων και συμφερόντων υπάρχουν συνυπεύθυνοι παράγοντες, πολλές φορές πανίσχυροι. Ο κυριότερος από αυτούς είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση της οποίας το Αιγαίο αποτελεί σύνορο. Η συνεργασία μαζί της είναι αναγκαία, πλην όμως το Αιγαίο είναι ένα κορυφαίο εθνικό θέμα που δεν μπορεί να αφεθεί σε τρίτους προς διαχείριση.
Το Αρχιπέλαγος για χιλιετίες υπήρξε χώρος ανταλλαγής και όσμωσης πολιτισμών και ως τέτοιος πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, διατηρώντας την ελληνική του ταυτότητα. Όπως δήλωσε η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στην πρόσφατη επίσκεψή της στη Λέσβο, το Αιγαίο πρέπει να αποσυμφορηθεί και να στηριχθεί ξανά. Σήμερα υπάρχουν στα νησιά περί τις 20.000 εγκλωβισμένους με άγνωστη ημερομηνία αναχώρησης. Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, κυρία Γεννηματά, μίλησε επίσης για τη ρήτρα της νησιωτικότητας που θέτει το Σύνταγμα της Ελλάδας, λέγοντας ότι αυτή «δεν είναι ευχολόγιο αλλά βασικό πολιτικό πρόταγμα». Το πρόταγμα αυτό περιλαμβάνει αυτονοήτως την προστασία των κατοίκων από το αυξημένο κόστος ζωής και την ισότιμη πρόσβασή του στα δημόσια αγαθά με τους υπόλοιπους πολίτες. Γιατί η ευημερία στο Αιγαίο είναι προϋπόθεση της Ειρήνης σε αυτό.
Γιατί, τι είδους ειρήνη μπορεί να υπάρξει σε έναν τόπο κοινωνικής ανισότητας;
Κάθε μέρα και κάθε πολιτική που αποκλίνει από αυτόν τον θεμελιώδη στόχο θολώνει τα νερά του Αρχιπελάγους για όλους μας.
Σήμερα, δυστυχώς, κινούμαστε προς την αντίθετη κατεύθυνση. Το κόστος ζωής των νησιωτών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, οι φόροι μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του τοπικού τουρισμού του έναντι των παραλίων της Τουρκίας και οι υπηρεσίες υγείας δοκιμάζονται υπό την πίεση της οικονομικής κρίσης. Αλλά το πιο ανησυχητικό, είναι ότι δείχνει να μην γίνεται αντιληπτή η μεγάλη προσοχή που οφείλει να δώσει η Κυβέρνηση σε αυτόν τον ιδιαίτερο χώρο. Και, δυστυχώς, η γραμμή που διαχωρίζει το Αιγαίο ως θάλασσα ανάπτυξης και φιλίας ή ως δίνη συγκρούσεων και καταστροφής είναι ήδη λεπτή.
Αυτά όλα πρέπει να ανατραπούν! Είναι ανάγκη η αλλαγή πολιτικής για το Αιγαίο στο σύνολό του."