Αλλάζει άρδην έως την ερχόμενη άνοιξη το τοπίο της φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στην ηπειρωτική Ελλάδα, που περνάει στην επόμενη φάση με κύρια χαρακτηριστικά την ανασυγκρότηση των χώρων φιλοξενίας με μονιμότερες και πιο σύγχρονες υποδομές, το κλείσιμο ακατάλληλων κέντρων φιλοξενίας και τη δημιουργία νέων, καθώς και την ανακατανομή προσφύγων και μεταναστών σε μικρότερες δομές με βάση την εθνική, φυλετική και θρησκευτική τους ταυτότητα.
Σε φάση διαμόρφωσης βρίσκονται ακόμη και μεζονέτες δύο επιπέδων για τη φιλοξενία οικογενειών προσφύγων στο εσωτερικό πρώην καπναποθηκών στη Δράμα. Κάποιοι στεγασμένοι χώροι φιλοξενίας διαμερισματοποιούνται, ενώ σε υπαίθρια κέντρα στήνονται οικίσκοι και διαμορφώνονται χώροι για τη στέγαση υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας και εκπαίδευσης. Ορισμένες δομές καταργούνται οριστικά και άλλες εισέρχονται σε κατάσταση παύσης λειτουργίας, προκειμένου να επαναχρησιμοποιηθούν μόνο εάν αλλάξουν οι συνθήκες και αυξηθούν οι προσφυγικοί πληθυσμοί στη χώρα.
Ο χειμώνας βρήκε αρκετές δομές στη Βόρεια Ελλάδα κενές και τους πρόσφυγες να φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, αφενός για να προστατευτούν από το κρύο και αφετέρου για να διεξαχθούν οι εργασίες ανακατασκευής των χώρων διαμονής.
Αύριο Πέμπτη ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη όπου θα κάνει τις ανακοινώσεις για τη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται. Ο υπουργός αναμένεται να αναφερθεί, μεταξύ άλλων, στην εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών στη Βόρεια Ελλάδα, που έπεσε στα 8.500 άτομα, ενώ την περίοδο μετά την εκκένωση της Ειδομένης είχε φτάσει έως και τα 26.000.
Νησιά: Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρίσκονται εγκλωβισμένοι στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου -στα hotspots Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου, Κω και σε πρόσθετες δομές φιλοξενίας- στο πλαίσιο της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής μεταφέρει στην ενδοχώρα ευάλωτες ομάδες προσφύγων, ασυνόδευτα ανήλικα και άλλες κατηγορίες που με βάση τη συμφωνία δεν μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία. Η πολιτική ηγεσία επιμένει στην ανάγκη δημιουργίας μικρών χώρων κράτησης 100-200 ατόμων στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και διαμηνύει ότι αυτοί θα δημιουργηθούν, παρά τις όποιες αντιδράσεις.
ΕΘΝΟΣ