Δημοσιεύθηκαν την Πέμπτη τα τελικά αποτελέσματα της απογραφής πληθυσμού που διενεργήθηκε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), όπως κάθε δέκα χρόνια, διενήργησε την Απογραφή Πληθυσμού-Κατοικιών με σκοπό τη συγκέντρωση στοιχείων για τα δημογραφικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού της Ελλάδας, καθώς και για τη σύνθεση των νοικοκυριών και τις συνθήκες στέγασής τους. Η Απογραφή του 2021 αποτελεί ορόσημο, καθώς είναι η πρώτη ψηφιακή απογραφή στην Ελλάδα με εξαιρετικά υψηλό ποσοστό συμμετοχής στην ηλεκτρονική αυτοαπογραφή, ενώ ο πρωτοποριακός τρόπος συλλογής των δεδομένων επέτρεψε, παρά τις δυσκολίες, κυρίως, λόγω της πανδημίας της νόσου του κορωνοϊού, τη μαζική συμμετοχή των κατοίκων της χώρας μας σε αυτή.
Με τον μόνιμο πληθυσμό της χώρας να ανέρχεται σε 10.482.487 κατοίκους (-3,1% από το 2011), η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου πήγε "κόντρα" ανάμεσα στις περιφέρειες της χώρας αυξάνοντας τον πληθυσμό της κατά 6,1% σε βάθος δεκαετίας (327.820 κάτοικοι), ποσοστό διόλου αμελητέο αν αναλογιστούμε πως -εκτός από την περιφέρεια Κρήτης που είδε μία μικρή αύξηση πληθυσμού (0,2%)- οι περισσότερες περιφέρειες της χώρας είδαν σημαντική μείωση που άγγιξε έως και το -10,3% (περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας).
Ένα στοιχείο που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η μεγάλη αύξηση στον αριθμό των μονοπρόσωπων νοικοκυριών, των ατόμων δηλαδή που είναι άνω των 25 ετών και δεν φοιτούν στην ανώτατη εκπαίδευση. Ειδικότερα, τα μονοπρόσωπα νοικοκυριά είναι πλέον η δημοφιλέστερη μορφή νοικοκυριού στο Νότιο Αιγαίο, με το 28,4% των συνολικών νοικοκυριών της περιφέρειάς μας να ανήκει στην κατηγορία αυτή.
Και ενώ η αύξηση του πληθυσμού στο Νότιο Αιγαίο θα μπορούσε ενδεχομένως να αποτελέσει μία "ανάσα" στο δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα, προβληματισμό δημιουργούν τα στατιστικά στοιχεία που αφορούν εν διαστάσει και διαζευγμένους κατοίκους με το ποσοστό να αυξάνεται κατά 64,4 και 51,9% αντιστοίχως, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει και την αύξηση που προκύπτει στα μονοπρόσωπα νοικοκυριά.