Απόγευμα Δευτέρας 8 Φεβρουαρίου, Λιμάνι Καλύμνου.
Το “Νεύρο” αγοράζει “τσιμέντα” (κάνναβη) από τον “Μάϊκο”. Πρόκειται για μια από τις τουλάχιστον 400 “κωδικοποιημένες” δοσοληψίες μεταξύ διακινητών ναρκωτικών και χρηστών που έχουν καταγραφεί στην Κάλυμνο μόνο τους τελευταίους 4 μήνες. Κάνναβη και κοκαΐνη… παραβίαζαν συστηματικά την απαγόρευση κυκλοφορίας και ταξίδευαν εν μέσω κορονοϊού σε κάθε γωνιά του νησιού. Ακόμα και εντολές ξυλοδαρμών φυλακισμένων έδιναν τα μέλη των εγκληματικών οργανώσεων που είχαν γίνει ο φόβος και ο τρόμος των εξαρτημένων χρηστών της Καλύμνου, τους οποίους απειλούσαν συστηματικά στοχεύοντας στην αύξηση των πωλήσεων και των κερδών.
Το Αστυνομικό Τμήμα Καλυμνίων έβαλε τέλος στην δράση δύο κυκλωμάτων ναρκωτικών συλλαμβάνοντας συνολικά 8 μέλη τους, μεταξύ των οποίων και τους δύο αρχηγούς. Πολυτελής ζωή με σκάφη αναψυχής, ακριβά αυτοκίνητα, μαθήματα καταδύσεων, ήταν το “σήμα κατατεθέν” των διακινητών, αν και σχεδόν όλοι τους δεν είχαν εργασία.
Καταδύσεις και… Σχολή Εμπορικού Ναυτικού
Η έντονη καθημερινότητα τους είχε… χρηματοδότες την κάνναβη, την κοκαΐνη και άλλες ναρκωτικές ουσίες που πωλούσαν σε τοξικοεξαρτημένους κατοίκους του νησιού. Ακριβά αυτοκίνητα, μαθήματα κατάδυσης, σπουδές σε Σχολή Εμπορικού Ναυτικού. Αν και άεργος, ο αρχηγός της σπείρας, ο αποκαλούμενος “Κομπάλι”, ήταν γνωστός στο νησί της Καλύμνου για την έντονη και ακριβή ζωή του. Ήταν ο κύριος αποδέκτης των κερδών, εκείνος που φρόντιζε να προμηθεύεται -κατά βάση από την Αθήνα – τα ναρκωτικά, ενώ παράλληλα συντόνιζε την λειτουργία της οργάνωσης.
Τις πωλήσεις είχαν αναλάβει τα υπόλοιπα μέλη. Ανάμεσα τους ο…θείος του “Κομπάλι”, γνωστός με τα ψευδώνυμα “Χοντρός” και “Ρούλης”, τοξικομανής με παρελθόν συλλήψεων και φυλάκισης, το “Κουνέλι” ή “Αυτιάς”, όπως επίσης και ο επονομαζόμενος “Μάικο”. Τόσο το “Κουνέλι”, όσο και ο “Μάικο”, είχαν σειρά συλλήψεων στο “ενεργητικό” τους, ενώ όπως ο αρχηγός της σπείρας, αν και συνήθως δεν εργάζονταν είχαν εξοπλίσει με αξεσουάρ μεγάλης χρηματικής αξίας τα αυτοκίνητα τους, τα οποία χρησιμοποιούσαν για τη διακίνηση ναρκωτικών.
Προμηθευτής της οργάνωσης ήταν ο αποκαλούμενος “ξάδερφος”, ο οποίος διατηρούσε “καβάτζες” με ναρκωτικά σε περιοχές της Αττικής. Μέρος από τα κέρδη κατέληγαν σε εκείνον, για να κινεί την αλυσίδα της διακίνησης προμηθεύοντας εκ νέου τη σπείρα.
Η κάνναβη και η κοκαΐνη, “ταξίδευαν” στην Κάλυμνο από την Αττική, με …εισιτήριο που κόστιζε 50 ευρώ. Το μέσο τους ήταν τα οχήματα μεταφορικής εταιρείας και η κάλυψη τους, διάφορα ανταλλακτικά αυτοκινήτου.
Το… “λεξικό” της εξάρτησης
Περισσότερες από 20 κωδικές ονομασίες, είχαν σκαρφιστεί τα μέλη της σπείρας για να αναφέρονται στις επικοινωνίες τους στην κάνναβη, δημιουργώντας ένας ιδιότυπο λεξικό.
“Σκανάκι”, “πιόμα”, “κάρτα”, “παπάς”, “μπογιά πράσινη”, “δολώματα”, “τσιμέντα”, “κεφαλάκι”, “stuff”, “Αλβανό”, ήταν μερικές μόνο από αυτές. Τα ναρκωτικά δισκία, τα ανέφεραν στις συνομιλίες τους μεταξύ άλλων ως “πράσινο”, “vulbegal”, “υπογλώσσιο”, “υπνάκια”, “xanax”, “μπούμπλε”, “ύπνους”, ενώ η κωδική ονομασία της κοκαΐνης ήταν “άσπρο”.
Όσον αφορά τις ποσότητες αντί για γραμμάριο, χρησιμοποιούσαν τις λέξεις “κομμάτια”, “γερά” και “μεροκάματο” και τα κιλά τα έλεγαν “ψωμιά”, “μοσχάρι” και “κρέας”. Κώδικες υπήρχαν και για τα χρηματικά πόσα, τα λεγόμενα “χαρτιά”, “εργαλεία”, “κιβώτια”, “πορτοκάλια” ή “cd”.
Αυτή δεν ήταν όμως η μόνη προφύλαξη που έπαιρναν τα μέλη της σπείρας. Viber και Messenger είχαν γίνει το κύριο μέσο επικοινωνίας τους, λόγω της δυσκολίας που έχουν να επιτηρηθούν από τις αστυνομικές αρχές, ενώ χρησιμοποιούσαν μάλιστα τηλεφωνικές συνδέσεις με στοιχεία ανύπαρκτων αλλοδαπών συνδρομητών (ghostnumbers).
“Σάκοι του μποξ” κατά… παραγγελία
Αναζητώντας μεγαλύτερο κέρδος από τις πωλήσεις ναρκωτικών ουσιών τα μέλη της σπείρας φαίνεται ότι είχαν γίνει “ο φόβος και ο τρόμος” για τους τοξικομανείς της Καλύμνου, τους οποίους απειλούσαν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις προχωρούσαν ακόμα και σε ξυλοδαρμούς. Είναι χαρακτηριστικό ότι στοχεύοντας στην αύξηση των εσόδων τους, επιχειρούσαν να οδηγήσουν στον εθισμό άτομα τα οποία δεν έκαναν συστηματική χρήση ναρκωτικών. Καταγεγραμένες τηλεφωνικές συνομιλίες φανερώνουν μάλιστα σχέσεις και συχνές επικοινωνίες με έγκλειστους σε σωφρονιστικά καταστήματα, με τα μέλη της οργάνωσης να φτάνουν ακόμα και στο σημείο να “παραγγέλνουν” ξυλοδαρμούς και βασανιστήρια σε κρατούμενους.
Όταν μάλιστα κάμερα κατέγραψε την δράση του “Χοντρού” και τον χώρο που αποθήκευε ναρκωτικά, τα μέλη της σπείρας δε δίστασαν να την αφαιρέσουν με σκοπό να καταστρέψουν τα ενοχοποιητικά στοιχεία. Κράτησαν μάλιστα ακολουθώντας τις οδηγίες του “Κομπάλι” την κάρτα μνήμη της κάμερας για να συμβουλευτούν δικηγόρο.
Δεύτερη σπείρα λόγω …ασυμφωνίας χαρακτήρων
Στο Μάλεμε Χανίων έπρεπε να παρουσιάζεται το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα ο αρχηγός της δεύτερης σπείρας ναρκωτικών της Καλύμνου, γνωστός ως “Ιμέλι”. Παραβίαζε συστηματικά τους περιοριστικούς όρους που του είχαν επιβληθεί έπειτα από σειρά συλλήψεων για παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Η διαφωνία που είχε με τον “Κομπάλι” για την αρχηγία της οργάνωσης και το μοίρασμα των κερδών, ήταν η αφορμή για να εγκαταλείψει την εγκληματική οργάνωση και να σχηματίσει μια δεύτερη. Για να πραγματοποιεί τις δοσοληψίες χωρίς να γίνεται αντιληπτός στο νησί, χρησιμοποιούσε ως κάλυψη τη διανομή προϊόντων από το μίνι μάρκετ της αδερφής του. Όπως και στην περίπτωση της πρώτης σπείρας, έτσι και τα μέλη και της δεύτερης οργάνωσης χωρίς να εργάζονται έκαναν πολυτελή ζωή, με ακριβά αυτοκίνητα, μηχανές και …σκάφη αναψυχής. Η δράση τους ακολουθούσε τα …πρότυπα του προγενέστερου κυκλώματος, με μόνη διαφορά το κωδικό λεξιλόγιο των ναρκωτικών. Η κάνναβη αυτή τη φορά αναφερόταν στις συνομιλίες ως “ρολάκι”, “μαυρούλι” ή “φτερό”, ενώ για την επεξεργασμένη οι λέξεις που χρησιμοποιούσαν ήταν “λάδι” και “βούτυρο”. Όσον αφορά τα χρηματικά ποσά, οι κωδικές ονομασίες ήταν “καρέλια” και “μάι”.
Για να τερματίσουν την δράση των διακινητών, οι αστυνομικοί προχώρησαν σε συντονισμένες και ταυτόχρονες επιχειρήσεις σε Κάλυμνο και Αττική, με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής , της Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Κω και τη συμμετοχή ειδικά εκπαιδευμένου αστυνομικού σκύλου ανίχνευσης ναρκωτικών ουσιών της Β’ Διεύθυνσης Αστυνομίας Δωδεκάνησου. Η μια από τις δύο σπείρες διακινούσε κυρίως ακατέργαστη κάνναβη και κοκαΐνη, ενώ η άλλη επικεντρωνόταν στη διακίνηση κατεργασμένης και ακατέργαστης κάνναβης σε εξαρτημένους χρήστες. Κατά τον χρόνο διερεύνησης της υπόθεσης, τα δύο κυκλώματα προχώρησαν σε συνολικά 400 δοσοληψίες ναρκωτικών, διακινώντας περισσότερα από 4,3 κιλά κάνναβη και 100 γραμμάρια κοκαΐνη. Από αυτές τις δοσοληψίες, αποκόμισαν περισσότερα από 68.000 ευρώ.
Οι Αρχές σχημάτισαν δικογραφία για συνολικά 29 άτομα, με τους εμπλεκόμενους να κατηγορούνται για τα, κατά περίπτωση, αδικήματα της διεύθυνσης-συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, προμήθειας-κατοχής-αποθήκευσης-διακίνησης ναρκωτικών, παραβίασης περιορισμών διαμονής και οπλοκατοχής.
Πηγή: thetoc.gr
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ