Στο πρόσφατο Πανελλήνιο Γαστρεντερολογικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη από 5 έως 7 Οκτωβρίου, μια σημαντική διάκριση κατακτήθηκε από γιατρούς του νοσοκομείου μας και συγκεκριμένα τον κ. Στέλιο Καραταπάνη, διευθυντή της Α’ Παθολογικής Κλινικής και Υπεύθυνο του Ηπατολογικού Ιατρείου του Γ.Ν. Ρόδου και τον στενό του συνεργάτη κ. Γιώργο Ντέτσκα, καθώς συμμετείχαν σε πολυκεντρική μελέτη που βραβεύτηκε με το 1ο βραβείο καλύτερης εργασίας από όλες τις εργασίες που παρουσιάστηκαν στο προαναφερθέν συνέδριο.
Η μελέτη αυτή έφερε τον τίτλο «Mεταβολές στη χρήση των άμεσα δρώντων αντιικών (DAA) στη θεραπεία της χρόνιας ηπατίτιδας C (ΧHC) στην κλινική πράξη. HERACLIS: ελληνική πολυκεντρική, προοπτική κλινική μελέτη». Πρόκειται για μία σημαντική διάκριση για τους γιατρούς του Γ.Ν. Ρόδου, που συμμετέχοντας σε τέτοιες μελέτες αναδεικνύουν το σημαντικό έργο που πραγματοποιείται, εδώ και αρκετά χρόνια, στην περιοχή μας στον τομέα της αντιμετώπισης των ηπατίτιδων και γενικότερα των ασθενών με ηπατικά νοσήματα.
Όπως εξήγησε ο κ. Καραταπάνης, «Στον τομέα της ηπατίτιδας C έχουν επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια επαναστατικές εξελίξεις, με την εισαγωγή καινοτόμων φαρμάκων που επιτυγχάνουν ποσοστά ίασης >95%. Τα φάρμακα αυτά χορηγούνται από το στόμα, με μηδαμινές ανεπιθύμητες παρενέργειες, και εντός 12 εβδομάδων επιτυγχάνουν την εξάλειψη του ιού. Αυτό αποκτά ακόμη μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε τις θεραπείες που υποβάλλονταν μέχρι πριν από μερικά χρόνια οι ασθενείς με ηπατίτιδα C (ενέσεις για 6-12 μήνες, με σημαντικές ανεπιθύμητες παρενέργειες και με ποσοστά επιτυχίας 40-65%). Λόγω των σημαντικών επιτευγμάτων στη θεραπεία των ιογενών ηπατίτιδων ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έχει χαράξει ένα παγκόσμιο στρατηγικό σχεδιασμό με ορόσημο το 2030 ως έτος για έλεγχο των ιογενών ηπατίτιδων, σε παγκόσμιο επίπεδο. Εναρμονισμένη με το σχεδιασμό η Ελλάδα σχεδίασε και κατάρτισε το Εθνικό Σχέδιο για τις Ιογενείς Ηπατίτιδες με στόχο την εξάλειψη των ιογενών ηπατιτίδων ως απειλής για την δημόσια υγεία μέχρι το έτος 2030.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο επιτεύχθηκε συμφωνία μεταξύ του Υπουργείου Υγείας και των φαρμακευτικών εταιρειών για μείωση της τιμής των καινοτόμων φαρμάκων για την ηπατίτιδα C, με στόχο την θεραπεία μεγάλου αριθμού ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον ιό. Η συμφωνία αυτή θα επιτρέψει τη θεραπεία 5000 ατόμων σε ένα έτος, αν αναλογιστούμε ότι μέχρι σήμερα υποβάλλονταν σε θεραπεία μόνον 1000 ασθενείς με ηπατίτιδα C. Για την θεραπεία αυτού του αριθμού των ασθενών πρέπει να γίνει ευαισθητοποίηση τόσο του ιατρικού όσο και του γενικότερου πληθυσμού».
Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο αυτής της ευαισθητοποίησης πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, πριν λίγο καιρό στο ξενοδοχείο Amathus Beach Hotel στην Ιξιά, επιστημονική εκδήλωση με θέμα την ηπατίτιδα C, που στόχευε να ενημερώσει για τις νέες εξελίξεις και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση της ηπατίτιδας C. Στην εκδήλωση αυτή μίλησε ο κ. Στέλιος Καραταπάνης που ανέδειξε το μέγεθος του προβλήματος σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, και ανέλυσε τις κύριες πτυχές του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση τους. Ο κ. Β. Σεβαστιανός, Παθολόγος Δ/ντής ΕΣΥ στον Ευαγγελισμό, μίλησε για τις καινοτόμες θεραπείες που εφαρμόζονται πλέον και στη χώρα μας με ποσοστά εξάλειψης του ιού που προσεγγίζουν το 100%, ενώ ο κ. Μιχάλης Κακούρος, οικονομολόγος, αναφέρθηκε στα οικονομικά της υγείας και το πώς αυτά εμπλέκονται στο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση των ιογενών ηπατίτιδων.
Στην εκδήλωση τονίστηκε ότι εφόσον υπάρξει η απαιτούμενη πολιτική βούληση να εφαρμοστεί το Εθνικό σχέδιο Δράσης τότε είναι εφικτό η χώρα μας να πετύχει το στόχο που έχει θέσει ο Π.Ο.Υ. για εξάλειψη των ιογενών ηπατίτιδων ως σημαντικό πρόβλημα δημόσιας υγείας μέχρι το 2030.
Πηγή:www.dimokratiki.gr