Σε ποιους τομείς του τουρισμού θα διοχετευτούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης

Αύγουστος 25, 2020

της Εύας Οικονομάκη

Την πρόταση του υπουργείου Τουρισμού για την αξιοποίηση των κονδυλίων που έχει εξασφαλίσει η Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επεξεργάζεται αυτές τις ημέρες η ηγεσία του υπουργείου, με επικεφαλής της αρμόδιας ομάδας εργασίας τον υφυπουργό Τουρισμού, Μάνο Κόνσολα.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει οριστεί, η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί από το υπουργείο Τουρισμού αναμένεται να καταθέσει μέσα στην εβδομάδα το προσχέδιο με τους βασικές θέσεις για την αξιοποίηση των 32 δισ. ευρώ στη γενική γραμματεία της κυβέρνησης.

Οι προτάσεις που θα προκύψουν από το έργο της επιτροπής διαμορφώνονται, έχοντας λάβει υπόψη τα 14 σημεία δράσεων αναπτυξιακής πολιτικής της έκθεσης της «Επιτροπής Πισσαρίδη», αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Οι βασικοί άξονες πάνω στους οποίους θα αναπτυχθεί η πρόταση του υπουργείου Τουρισμού για τη διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης είναι:

η παραγωγική ανασυγκρότηση και οι ιδιωτικές επενδύσεις, μέσα από τη δημιουργία νέων Περιφερειακών Σχεδίων Χωροταξικού Σχεδιασμού σε κάθε περιφέρεια, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων
ο ψηφιακός μετασχηματισμός της τουριστικής βιομηχανίας, με την ανάπτυξη υποδομών και υπηρεσιών από την παροχή πληροφορίας έως την εμπορική και επιχειρηματική συναλλαγή.
οι υποδομές. Στόχος είναι η αναβάθμιση των υποδομών των τουριστικών προορισμών, που συνδέονται με τις μεταφορές και το περιβάλλον.
η πράσινη τουριστική οικονομία, με τη χρηματοδότηση επενδύσεων, που θα αναβαθμίσουν τα τουριστικά καταλύματα σε μονάδες υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητας με έξυπνα συστήματα διαχείρισης, υποδομές παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ αλλά και επαναχρησιμοποίησης του νερού, και
ο τομέας της απασχόλησης, της εκπαίδευσης, της ανάπτυξης νέων δεξιοτήτων και της κοινωνικής συνοχής.
Διαρκείς συσκέψεις
Στο πλαίσιο διαμόρφωσης της πρότασης για την εκμετάλλευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, μέσα στην προηγούμενη εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού πραγματοποίησε μπαράζ επαφών με φορείς της τουριστικής αγοράς και με εκπροσώπους της περιφερειακής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι με τη σειρά τους κατέθεσαν τις δικές τους προτάσεις για την επόμενη ημέρα του κλάδου που αποτελεί τον βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη στις περιφέρειες της χώρας, στις κατευθύνσεις που έδωσε η επιτροπή Πισσαρίδη.

Στόχος της ομάδας εργασίας που έχει συσταθεί στο υπουργείο Τουρισμού, με δεδομένες τις τεκτονικού χαρακτήρα ανατροπές που έχει πυροδοτήσει η υγειονομική κρίση στον τουρισμό και που θα καθορίσουν τη μορφή του τα επόμενα χρόνια, είναι να κατευθυνθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης. Βασική επιδίωξη είναι αυτό το νέο μοντέλο να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες παθογένειες με τις οποίες έρχεται διαχρονικά αντιμέτωπος ο ελληνικός τουρισμός, τον μονοδιάστατο χαρακτήρα του που εστιάζει κυρίως στο κλασικό δίπτυχο «ήλιος – θάλασσα», την εποχικότητα, την υπερσυγκέντρωση των τουριστικών δραστηριοτήτων σε λίγες περιφέρειες της χώρας, την έλλειψη ανταγωνιστικότητας και την αδυναμία αξιοποίησης και προβολής των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μέσα από τη διαφοροποίηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Στο επίκεντρο οι περιφέρειες
Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, προκρίνεται η πολυκεντρική τουριστική ανάπτυξη που θα δώσει ώθηση σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Στην ίδια λογική, άλλωστε, προωθείται ένα νομοσχέδιο που μετατρέπει τις περιφερειακές υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού σε κέντρα προσέλκυσης και προώθησης επενδυτικών πρωτοβουλιών, αλλά και στρατηγεία τουριστικής ανάπτυξης σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Το χρονοδιάγραμμα
Η πενταμελής ελληνική εκτελεστική επιτροπή που έχει αναλάβει τον ρόλο της διαχείρισης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης της Κομισιόν θα πρέπει να έχει καταθέσει το σχέδιο στην τελική του μορφή στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, με δεδομένο ότι στόχο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί η έγκριση όλων των εθνικών σχεδίων για την εκμετάλλευση των κονδυλίων μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Αμέσως μετά την έγκριση των εθνικών σχεδίων κάθε κράτος-μέλος θα μπορεί να προβεί στην εκταμίευση ποσού που αντιστοιχεί στο 10% των πόρων οι οποίοι προέρχονται από επιδοτήσεις.

Τα κονδύλια που θα διατεθούν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης και αφορούν στην αντιμετώπιση της κρίσης που προκάλεσε η πανδημία της νόσου COVID-19 θα πρέπει να απορροφηθούν σε διάστημα 6 ετών, με το σχέδιο αξιοποίησής τους να δύναται να αναθεωρηθεί μόνο μία φορά το 2022.

Μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν συναφθεί συμβάσεις για την αξιοποίηση του 70% από το σύνολο των 32 δισ. ευρώ, ενώ η ίδια διαδικασία για το υπόλοιπο 30% θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το επόμενο έτος.

https://www.tourismtoday.gr/%cf%83%ce%b5-%cf%80%ce%bf%ce%b9%ce%bf%cf%85%cf%82-%cf%84%ce%bf%ce%bc%ce%b5%ce%af%cf%82-%cf%84%ce%bf%cf%85-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%81%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1/

ferriesingreece2

kalimnos

sportpanic03

 

 

eshopkos-foot kalymnosinfo-foot kalymnosinfo-foot nisyrosinfo-footer lerosinfo-footer mykonos-footer santorini-footer kosinfo-foot expo-foot