Με απόφαση του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότη Μηταράκη, κλείνει οριστικά η Ανοιχτή Δομή Προσωρινής Υποδοχής Αιτούντων διεθνούς προστασίας Λέρου (πρώην ΠΙΚΠΑ). Οι τελευταίοι 22 διαμένοντες μεταφέρθηκαν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Λέρου.
Όπως και στην περίπτωση του ΠΙΚΠΑ στη Λέσβο που έκλεισε πρόσφατα, έτσι και το ΠΙΚΠΑ Λέρου ήταν μια από τις λίγες αξιοπρεπείς δομές υποδοχής για ευάλωτες ομάδες στα ελληνικά νησιά.
Υπενθυμίζεται ότι η Λέρος είναι ένα από τα νησιά όπου θα κατασκευαστεί νέο κλειστό κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών. Πριν λίγες μάλιστα, ξεκίνησαν οι εργασίες για το κλειστό καμπ στον χώρο που έχει επιλεγεί.
Το ΠΙΚΠΑ της Λέρου ξεκίνησε τη λειτουργία του από τα τέλη του 2015. Όλα αυτά τα χρόνια, οι βασικές ανάγκες των εκατοντάδων και χιλιάδων προσφύγων και προσφυγισών που φιλοξενήθηκαν εκεί (φαγητό, ρουχισμός, τα πάντα στη δομή), καλύπτονταν αποκλειστικά από το Δίκτυο Αλληλεγγύης της Λέρου.
Η ανακοίνωση του υπουργείου Μετανάστευσης
Το κλείσιμο της προσωρινής δομής φιλοξενίας Λέρου, εντάσσεται στον εν εξελίξει σχεδιασμό του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, για τη μείωση του αριθμού δομών φιλοξενίας στην ελληνική επικράτεια και τον ουσιαστικό περιορισμό των επιπτώσεων της μεταναστευτικής κρίσης στις τοπικές κοινωνίες.
Ειδικότερα, οι νέες Κλειστές Ελεγχόμενες Δομές Νήσων (ΚΕΔΝ) θα συγκεντρώνουν στο εσωτερικό τους το σύνολο των υφιστάμενων δομών που λειτουργούν, μέχρι στιγμής, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Με αυτόν τον τρόπο, θα λειτουργεί αποκλειστικά μία κλειστή ελεγχόμενη δομή ανά νησί και θα εκλείψουν τα φαινόμενα πολλαπλών κέντρων φιλοξενίας σε διάφορα σημεία του ίδιου νησιού.
Καταδικάζουν και οι αστυνομικοί το κλείσιμό του
Την εκκένωση του ΠΙΚΠΑ της Λέρου καταδικάζει η κίνηση αστυνομικών PASSPORT (Ακτιβιστές Αστυνομικοί για Κοινωνίες Αλληλεγγύης εναντίον της Φτώχειας και της Ρατσιστικής Απειλής), λόγω της επέμβασης των αρχών με την οποία έκλεισε η δομή φιλοξενίας οι ευάλωτες πρόσφυγες μεταφέρθηκαν προχθές στον ασφυκτικά στοιβαγμένο χώρο του hotspot στα Λέπιδα.
Η κίνηση, που έχει στο παρελθόν είχε πραγματοποιήσει δράση αλληλεγγύης στο χώρο, σχολιάζει το εξής: «Θα περίμενε κανείς, αυτονόητα, οι πόροι, οι πρωτοβουλίες, η ενέργεια των κυβερνήσεων σε συνθήκες πανδημίας να είναι προσανατολισμένη στην αντιμετώπιση του υγειονομικού κινδύνου και των τραγικών συνεπειών του σε κοινωνικό, οικονομικό, ψυχολογικό και ανθρωπολογικό επίπεδο.
Πηγή:www.dimokratiki.gr