Ποδαρικό με προβλήματα έκανε ο θαλάσσιος τουρισμός στη Ρόδο. Κι αν η… καλή μέρα από το πρωί φαίνεται, τότε μάλλον προοιωνίζεται μια δύσκολη σεζόν για τους επαγγελματίες του τουρισμού.
Το κρουαζιερόπλοιο «Celestyal Olympia» κατέπλευσε με προσδοκίες στις 20 Μαρτίου ανοίγοντας το πρόγραμμα των προσεγγίσεων, αλλά όπως δήλωσε στη «δ» πρόεδρος των καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης κ. Τάσος Μελετίου εντός των τειχών αναζητούν τους τουρίστες με το… δίκαννο!
Κατά τον κατάπλου του «Celestyal Olympia», οι περισσότεροι τουρίστες επιβιβάστηκαν από το λιμάνι σε τουριστικά λεωφορεία με τα οποία μεταφέρθηκαν στη Λίνδο, όπου μέχρι να ανέβουν και να κατέβουν την Ακρόπολη, πέρασε η ώρα και έπρεπε να ξαναμπούν στα πούλμαν για να επιστρέψουν στο κρουαζιερόπλοιο, χωρίς να προλάβουν να περιηγηθούν ούτε στον γραφικό οικισμό.
Σύμφωνα με τον κ. Τάσο Μελετίου, αυτό αποτελεί δείγμα του τι θα επακολουθήσει για το υπόλοιπο της σεζόν στον θαλάσσιο τουρισμό και όχι μόνο, αφού από τις εκδρομές επωφελούνται «μια χούφτα» άνθρωποι» όπως λέει χαρακτηριστικά, και όχι η τοπική αγορά.
«Πρέπει να δράσουμε πριν να είναι αργά. Αν η πίτα εξακολουθήσει να μην μοιράζεται σωστά, τα προβλήματα θα διογκωθούν. Κατά τον κατάπλου του “Celestyal Olympia”, στην Παλιά Πόλη δεν είδαμε κίνηση, παρότι μετέφερε 650 επιβάτες. Επιβιβάστηκαν στα πούλμαν, πήγαν στη Λίνδο, όπου μέχρι να ανέβουν και να κατέβουν την Ακρόπολη η ώρα πέρασε κι έπρεπε να φύγουν. Ούτε εκεί δούλεψαν τα καταστήματα ούτε στην Παλιά Πόλη. Όταν επέστρεψαν, ο διαθέσιμος χρόνος τους ήταν περιορισμένος κι όσοι επισκέφθηκαν το Μνημείο, ήταν λίγοι κι ακόμα κι αυτούς τους λίγους ούτε τους είδαμε. Δεν είναι δυνατόν, να γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, και κεντρικά και τοπικά, για να φέρουμε κόσμο, να φέρουμε κρουαζιερόπλοια, να διαθέτουμε χρήματα για να φτιάχνουμε και να συντηρούμε λιμάνια, να προσφέρουμε υπηρεσίες με όσο το δυνατόν πιο χαμηλό κόστος στις μεγάλες εταιρείες και τελικά αντί να επωφελείται ο προορισμός, να επωφελούνται μόνο μια χούφτα άνθρωποι», ανέφερε ο κ. Μελετίου.
Όπως επισήμανε, αν δεν γίνουν άμεσα παρεμβάσεις τότε η κατάσταση αυτή θα οδηγήσει σε άλλες ατραπούς: «Αν αυτή η κατάσταση δεν διορθωθεί είτε με αυτοσυγκράτηση, είτε με παρεμβάσεις, θα οδηγήσει σε άλλες ατραπούς, όπως συμβαίνει ήδη στη Βενετία, στη Βαρκελώνη, στη Σαντορίνη, όπου διαμορφώνεται ένα ισχυρό αντιτουριστικό ρεύμα και πολύ φοβάμαι ότι σε λίγο θα κάνει την εμφάνισή του κι εδώ. Το πιστεύω ακράδαντα. Τα πάντα πρέπει να γίνονται για το γενικό καλό και για το σύνολο. Όταν λοιπόν αυτό αλλάζει και επωφελούνται μόνο συγκεκριμένοι κύκλοι, τότε δημιουργούνται προβλήματα», είπε ο πρόεδρος των καταστηματαρχών της Παλιάς Πόλης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν συμβαίνει μόνο με τα κρουαζιερόπλοια.
«Δεν είναι δυνατόν να πληρώνουν 90 και 100 ευρώ το άτομο για να έρχονται από τη Νότια Ρόδο στην πόλη, με την ψυχή στο στόμα, να τους προσφέρουν ένα φαγητό που κοστίζει 7 έως 10 ευρώ, μετά να πηγαίνουν στο καραβάκι όπου τους προσφέρουν ένα –δυο ποτά και να επιστρέφουν στο ξενοδοχείο τους. Το ζευγάρι που πλήρωσε 200 ευρώ ή η οικογένεια που πλήρωσε 400 για να έρθει στην πόλη της Ρόδου είναι αυτονόητο ότι δεν θα το ξανακάνει. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι μιλάμε για μια πάρα πολύ καλά οργανωμένη μπίζνα η οποία δεν ξεκινάει από εμάς αλλά από τους μεγάλους tour operators», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι όσο το φαινόμενο αυτό συνεχίζεται τόσο θα κερδίζουν έδαφος οι «κράχτες» και τα κρούσματα αισχροκέρδειας θα πολλαπλασιάζονται καθώς, όπως είπε, οι καταστηματάρχες θα παλεύουν για την επιβίωσή τους χρησιμοποιώντας όποιο μέσο και τρόπο μπορούν, για να καταφέρουν να κερδίσουν τον πελάτη από τον διπλανό τους.
«Να κρούσουμε τον κώδωνα του κινδύνου εγκαίρως διότι αν δεν αρχίσει αν μοιράζεται η πίτα σωστά κι όσο συνεχίζεται αυτή η αδικία, τότε να είστε βέβαιοι ότι μακροπρόθεσμα αυτό δεν θα μας βγει σε καλό και θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά», σημείωσε ο κ. Τάσος Μελετίου.
Πηγή:www.dimokratiki.gr