Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός στην ομιλία του στην Επιτροπή για το νομοσχέδιο«Επείγουσες διατάξεις για την εφαρμογή της Συμφωνίας δημοσιονομικών στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων και άλλες διατάξεις»,
έθεσε σαφώς ζήτημα αντισυνταγματικότητας των διατάξεων περί φορολόγησης των νησιών εξηγώντας ότι είναι πλήγμα για την οικονομία των νησιών και της Ελλάδας. Επίσης ανέδειξε το σοβαρότατο θέμα της διάθεσης των αεροδρομίων της παραμεθορίου για στρατιωτική χρήση, μετά τη σύμβαση με την Fraport.
Ακολουθεί η πλήρης ομιλία:
« Θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα θέμα που αγγίζει τα όρια του Συντάγματος. Το άρθρο 101 του Συντάγματος αναφέρει επί λέξει ότι ο κοινός νομοθέτης πρέπει να μεριμνά για την ανάπτυξη της νησιωτικής χώρας, προσαρμόζοντας καταλλήλως κάθε νομοθετική ρύθμιση που φέρνει στη Βουλή, ούτως ώστε να στηρίζει την οικονομία των νησιών. Αυτό αναφέρεται πρώτον διότι η οικονομία των νησιών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τουρισμό ο οποίος είναι η βιομηχανία της χώρας. Εάν πέσει ο τουρισμός των νησιών, βλάπτεται η βιομηχανία της χώρας.
Δεύτερον, για να στηρίξει τους κατοίκους των περιοχών αυτών, διότι, εάν συρρικνωθεί ο τουρισμός, τότε θα αρχίσει το μεταναστευτικό ρεύμα και τα νησιά θα αδειάσουν. Το Φ.Π.Α ήταν 13% πριν από λίγο καιρό, μετά έγινε 23% και τώρα έγινε 24%. Η έκπτωση στα αλκοολούχα ποτά υπήρχε, διότι, η απέναντι πλευρά είχε τέτοιες τιμές που οι δικές μας δεν ήταν ανταγωνιστικές. Η έκπτωση λοιπόν κατά 50% καταργείται, οπότε αντιλαμβάνεστε που θα πηγαίνει να βρει ο τουρίστας φθηνότερα ποτά και πού θα πηγαίνει να εγκατασταθεί για τουρισμό.
Τρίτον, πέραν της υπερφορολόγησης, ήρθε και ένας ειδικός φόρος που θα επιβάλετε λίγο αργότερα: για κάθε διανυκτέρευση θα πληρώνει το ξενοδοχείο φόρο. Με όλα αυτά τα μέτρα τα οποία είναι αντίθετα με το πνεύμα του Συντάγματος, μπορεί να συμβεί κατάρρευση των τουριστικών αυτών περιοχών. Κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να τονιστεί στην τρόικα ότι δεν μπορεί να παραβιάζεται το Σύνταγμα και ότι ο σεβασμός του Συντάγματος μιας χώρας, είναι ο σεβασμός της ίδιας της χώρας. Δηλαδή, θα ήταν τίποτε το τρομερό να κρατηθεί ο Φ.Π.Α χαμηλότερα; Διότι, ομολογώ ότι αυτή ήταν επιθυμία της τρόικας από το πρώτο μνημόνιο, καθώς αναγραφόταν και στο πρώτο μνημόνιο και στο δεύτερο, αλλά δεν ήρθε ο εφαρμοστικός νόμος ποτέ στη Βουλή και, περίπου, το είχε ξεχάσει η τρόικα και το επαναφέρει τώρα, μαζί με όλα τα άλλα μέτρα που επανέφερε.
Θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι οι περιοχές αυτές γίνονται μη ανταγωνιστικές και η επίπτωση στην οικονομία της χώρας, αλλά και για τους δανειστές, είναι ότι δεν θα εισπράττουν τα λεφτά που νομίζουν ότι θα εισπράξουν.
Ένα άλλο εξίσου σοβαρό θέμα, είναι το περίφημο θέμα των αεροδρομίων. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι το να αξιοποιήσει κάποιος καλύτερα τα αεροδρόμια θα είναι κέρδος για τη χώρα, δίνοντάς τα σε μια εταιρεία να τα αξιοποιήσει και όχι πουλώντας τα. Όμως, ορισμένα αεροδρόμια όπως της Ρόδου και της Κω απέχουν μόνο λίγα χιλιόμετρα από την παραμεθόριο. Θυμηθείτε ότι η Τουρκία απαγόρευσε στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο να περάσει πάνω από τον εναέριο χώρο της και να προσγειωθεί στη Ρόδο, την οποία, θεωρεί αποστρατικοποιημένη ζώνη.
Η Fraport έχει αναγνωρίσει αυτά τα δικαιώματα; Δηλαδή, θα ισχύσει ότι ισχύει σήμερα; Θα μπορούν δηλαδή, τα στρατιωτικά αεροπλάνα να προσγειώνονται στα αεροδρόμια; Και εφόσον αυτό το αναγνωρίσει, το δεύτερο ερώτημα είναι, ποια θα είναι η σχέση, εάν κάποια στιγμή θελήσει- για λόγους εθνικούς- να τα επιστρατεύσει η χώρα;
Θα περιμένει;
Θα ζητήσει άδεια;
Θα μου πείτε ότι όλα αυτά έχουν λυθεί. Η απάντηση που δίνω είναι ότι έχουν λυθεί με γραπτές συμφωνίες ή προφορικά;
Εγώ τουλάχιστον δεν το ξέρω, για να είμαι ειλικρινής, και αυτά τα πράγματα, νομίζω κ. Αλεξιάδη, πρέπει να τα δούμε και να τα δείτε, γιατί δεν αφορούν ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε την Ν.Δ., ούτε το ΠΑ.ΣΟ.Κ., αφορούν τη χώρα και πρέπει πραγματικά να τα προσέξετε.»