Μπορεί οι γαμήλιες δεξιώσεις να προγραμματίζονται αναγκαστικά το… μεσημέρι, οι… ερωτικές νύχτες στη Χαλκιδική όπως αυτές που υπόσχεται το «Le Cabaret Summer» να μετατίθενται για το… απόγευμα και κάποια κέντρα διασκέδασης να μετατοπίζουν το πρόγραμμα τους από τις 19:00 όπως ο Νίκος Βέρτης, προσαρμόζοντας τα ωράρια λειτουργίας στα περιοριστικά μέτρα που επέβαλε η κυβέρνηση με στόχο τον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν, ωστόσο, ότι οι επαγγελματίες του κλάδου δεν θα μπορέσουν τελικά να σώσουν την παρτίδα αλλά η σεζόν θα τελειώσει άδοξα.
Καββαθάς: Στο 70% κάτω ο τζίρος των νυχτερινών κέντρων
«Είναι μια απέλπιδα κίνηση των συναδέλφων μήπως και σώσουν το καράβι, αλλά το καράβι δεν μπορεί να σωθεί όταν μπάζει από παντού. Δεν μπορούν να γεμίσουν τα κέντρα διασκέδασης στις 7 και 8 το απόγευμα. Είναι ώρες που ο κόσμος είτε θα είναι στο σούπερ μάρκετ, είτε θα επιστρέφει από την παραλία αν κάνει διακοπές» είπε στο ethnos.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών. Επαγγελμάτων Γιώργος Καββαθάς και πρόσθεσε: «Μετά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και πλησιάζοντας προς το τέλος της περιόδου χάριτος εκτιμώ ότι πολλοί επαγγελματίες δεν θα μπορέσουν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτό το διάστημα. Πολύ φοβάμαι ότι το πρώτο πράγμα που θα γίνει θα είναι μια αναγκαστική στάση πληρωμών».
Σύμφωνα τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων η επανάκαμψη και η επανεκκίνηση της οικονομίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων έφερε μειωμένους κύκλους εργασιών κατά 50% στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. «Τα νέα μέτρα έρχονται ουσιαστικά να κλείσουν τα νυχτερινά καταστήματα καθώς ο τζίρος τους θα μειωθεί κατά ένα επιπλέον 20% πέραν του 50%».
Ρόδος: Οι πελάτες θα διασκεδάσουν στις παραλίες και στις πλατείες
Φόβους ότι το περιοριστικό μέτρο κλεισίματος των καταστημάτων μετά τις 12 τα μεσάνυχτα μπορεί να παραταθεί εκφράζει ο πρόεδρος του σωματείου εστιατόρων Ρόδου Γιάννης Κλούβας, προτείνοντας αντί για κλείσιμο των καταστημάτων, να λειτουργούν χωρίς μουσική μετά τις 12 τα μεσάνυχτα.
Όπως εξηγεί ο ίδιος από τη στιγμή που οι πελάτες είναι καθιστοί αν σταματήσει η μουσική σιγά-σιγά ο κόσμος θα αποχωρήσει. «Τώρα θα μεταφέρουμε 10.000 άτομα έξω από την παλιά πόλη της Ρόδου στις παραλίες και στις πλατείες με αλκοόλ που θα προμηθευτούν από μίνι μάρκετ και περίπτερα. Αυτούς ποιός θα τους διαλύσει από τους υπαίθριους χώρους;». Μέχρι στιγμής στη Ρόδο έχει ανοίξει το 80% των επιχειρήσεων, ωστόσο «το 70% χτυπάει μύγες» σύμφωνα με τον πρόεδρο καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος του νησιού.
Η Ρόδος το 2019 έκλεισε με 2,5 εκατ. τουρίστες ενώ φέτος η πρόβλεψη έκανε λόγο για 500.000 τουρίστες. «Με το 1/5 της τουριστικής κίνησης σε σχέση με πέρσι δεν θα βγει ο χειμώνας. Είναι πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα».
Ο χαμηλός ρυθμός κρατήσεων οφείλεται σύμφωνα με τον κ.Κλούβα και στο υποχρεωτικό για όλους τεστ 72 ωρών για είσοδο στην Ελλάδα. «Στην Φιλανδία το τεστ κοστίζει 200 ευρώ. Το αεροπορικό εισιτήριο για Ρόδο κάνει 50 ευρώ. Πως θα πληρώσει ένας νεαρός για να ρθει στο νησί για διακοπές ένα τεστ που είναι πιο ακριβό και από το εισιτήριο» αναρωτιέται ο κ. Κλούβας.
Κυκλάδες: Φοβούνται και για δεύτερο κύμα νησιών που θα ενταχθούν στα περιοριστικά μέτρα
Το ενδεχόμενο να τεθούν περιοριστικά μέτρα και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων μετά το βραδινό «κλείδωμα» σε Σαντορίνη, Μύκονο και Πάρο τα οποία δέχονται διεθνείς πτήσεις εκτιμά ο Γιάννης Παπαδόπουλος πρόεδρος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος για όλα τα νησιά των Κυκλάδων.
Στις Κυκλάδες το 30% των καταστημάτων εστίασης και νυχτερινών καταστημάτων αποφάσισε να μην ανοίξει καθόλου την φετινή σεζόν σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων ενώ ο Ιούνιος και ο Ιούλιος κυμάνθηκε στο 20 με 30% του περσινού τζίρου. Αντίθετα, τον Αύγουστο η κίνηση, αν και σκαρφάλωσε στο 60% του περσινού τζίρου, αυτή ενδέχεται να φρενάρει απότομα καθώς πολλοί θα αναστείλουν τις διακοπές τους λόγω των περιοριστικών μέτρων εκτιμά ο κ. Παπαδόπουλος.
«Σε Πάρο, Μύκονο και Σαντορίνη είναι ολέθριο αυτό που έχει γίνει. με το κλείσιμο των καταστημάτων μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Το προφίλ των επισκεπτών στα συγκεκριμένα κυκλαδίτικα νησιά είναι κυρίως μικρές ηλικίες και παιδιά που έχουν μάθει να λειτουργούν βράδυ. Είναι πολύ άσχημη εικόνα ερήμωσης το βράδυ. Και εκτός από το οικονομικό ζήτημα, μεγαλώνει και ο φόβος που ήδη υπάρχει στους κόλπους της κοινωνίας. Αυτ΄οδεν βοηθάει τα νησιά».
Κανελλοπούλου: O ιός κολλάει μόνο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα;
Την ίδια ώρα, αν και πολλοί οίκοι ανοχής προσάρμοσαν ήδη τα ωράριά τους, επιχειρηματίες του χώρου, μιλώντας στο ethnos.gr, εκτιμούν η κίνηση θα δεχθεί ακόμη ένα πλήγμα. «Θέλουν να κλείσουν τους χώρους σεξουαλικής αναψυχής. Δηλαδή ο ιός κολλάει μετά τις 12 τα μεσάνυχτα και πριν τις 12 δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα; Αυτά είναι αστεία πράγματα. Προσπαθούμε να αλλάξουμε ωράρια και να κρατηθούμε ανοιχτοί» είπε στο ethnos.gr η πρόεδρος του Σωματείου Εκδιδομένων Προσώπων Ελλάδας Έλλη Κανελλοπούλου. Σύμφωνα με την ίδια η κίνηση στους οίκους ανοχής εν μέσω πανδημίας έχει μειωθεί κατά 50% λόγω φόβου, έλλειψης ψυχολογικής διάθεσης και χρημάτων.
Πηγή: ethnos.gr