Ο Στρατός έχει αναλάβει να προχωρήσει το αναπτυξιακό έργο του λιμανιού της Σύμης, αφού με τα έργα υποδομής που θα γίνουν, θα μπορεί να φιλοξενήσει και φρεγάτα, όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Σύμης Λευτέρης Παπακαλοδούκας, μιλώντας στην εκπομπή “Πρώτη Καλημέρα” στον Real Voice 99.5 και τον Τέρη Χατζηιωάννου.
της Νατάσας Παμπρή
Ο κ. Παπακαλοδούκας εξήγησε αναλυτικά τι προβλέπεται στον σχεδιασμό, σημειώνοντας ότι η συζήτηση είχε γίνει κατά την επίσκεψη του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του Αρχηγού Γενικού Επιτελείου Άμυνας, Στρατηγού, Κωνσταντίνου Φλώρου στη Σύμη, κατά τον εορτασμό της 8ης Μαΐου.
“Στις 8 Μαΐου που ήταν εδώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, συζητήσαμε ότι το επόμενο λιμάνι μετά την Κρήτη, μετά τη Σούδα, δεν είναι ούτε στην Κάσο, ούτε στην Κάρπαθο, αλλά δεν είναι και στη Ρόδο, αφού το χειμώνα έχει πρόβλημα το λιμάνι αλλά και το καλοκαίρι με τα κρουαζιερόπλοια, οπότε το επόμενο λιμάνι είναι η Σύμη και με αυτή την προοπτική ο Στρατός αποφάσισε να επενδύσει σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τη Σύμη, αφού θα μπορεί να φιλοξενήσει φρεγάτα και όχι μόνο, αφού θα είναι ένα τουριστικό λιμάνι όπου θα μπορούν να δέσουν και κρουαζιερόπλοια”, εξηγεί ο κ. Παπακαλοδούκας.
Έτυχε την προηγούμενη μέρα να είναι εδώ ο Στρατηγός της ΜΟΜΚΑ, που διοικεί τα μηχανήματα αλλά και τα έργα που εκτελεί ο Στρατός, αφού έχει ξεκινήσει και τον περιφερειακό δρόμο (ο Στρατός) και είναι σε εξέλιξη αυτό το μεγάλο έργο το οποίο θα αποσυμφορήσει το λιμάνι της Σύμης και το Γιαλό, για τη διαπλάτυνση εκείνου του στενού κομματιού που δεν είναι μικρό, είναι γύρω στα 300 μέτρα και θα γίνει μία προέκταση από 6-7 μέχρι 10 μέτρα. Μιλάμε για ένα μεγάλο έργο, αφού θα ενωθεί με το επόμενο κομμάτι το οποίο δημοπρατείται τέλος του μήνα από το λιμενικό ταμείο ένα εκατομμύριο, 170 μέτρα και θα ενωθεί με το υπόλοιπο καινούργιο κομμάτι καινούργιο λιμάνι που έχει γίνει στη Σύμη το 2018 που τελείωσε που είναι αλλά 300 m οπότε καταλαβαίνετε ότι η Σύμη αποκτά τεράστιο λιμάνι, μία τεράστια υποδομή αφού θα μπορεί σε αυτό το κομμάτι να δένει ακόμη και φρεγάτα, αφού το είχαμε συζητήσει με τον Υπουργό αλλά και με τον αρχηγό του Στρατού στις 8 Μαΐου που είχαν επισκεφτεί τη Σύμη.
Παίρνει μία μορφή εκείνο το σημείο σαν μία ναυτική βάση, αφού ο Στρατός είναι μόνο η υπηρεσία που μπορεί να προχωρήσει έργα γρήγορα και να παρακάμψει τη γραφειοκρατία. Στις 8 Μαΐου που ήταν εδώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κων/νος Φλώρος συζητήσαμεότι το επόμενο λιμάνι μετά την Κρήτη, μετά τη Σούδα, δεν είναι ούτε στην Κάσο, ούτε στην Κάρπαθο, αλλά δεν είναι και στη Ρόδο αφού στη Ρόδο το χειμώνα έχει πρόβλημα το λιμάνι αλλά και το καλοκαίρι έχει τεράστιο πρόβλημα με τα κρουαζιερόπλοια που έχει εκεί, οπότε το επόμενο λιμάνι είναι η Σύμη και με αυτή την προοπτική ο Στρατός αποφάσισε να επενδύσει σε ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τη Σύμη αφού θα μπορεί να φιλοξενήσει φρεγάτα και όχι μόνο αφού θα είναι ένα τουριστικό λιμάνι όπου θα μπορούν να δέσουν και κρουαζιερόπλοια. Γίνεται μία προέκταση του κρηπιδώματος τεράστια, όπου αποκτάς και πάρκινγκ που έχει πρόβλημα η Σύμη αυτή τη στιγμή τεράστιο, μπορείς να έχεις και ένα δρόμο διπλής κατεύθυνσης και θα ανοίξουν άλλα 20 –30 μαγαζιά σε εκείνο το σημείο”, σημείωσε καταλήγοντας ο κ. Παπακαλοδούκας.
Τέλος, ο Δήμαρχος Σύμης αναφέρθηκε στην κίνηση που είχε η Σύμη τις τελευταίες ημέρες και τους χιλιάδες επισκέπτες που έφθασαν στο νησί για προσκύνημα την Ιερά Μονή του Πανορμίτη, λόγω της εορτής του Ταξιάρχη, λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Εκτιμώ ότι το δεκαήμερο της εορτής του Πανορμίτη ξεπεράσαμε τις 20.000 επισκέπτες. Μας τα χάλασε λίγο το δελτίο καιρού της ΕΜΥ ότι την Κυριακή θα είχε κακοκαιρία και εκεί χάσαμε λίγο κόσμο όχι από τη Ρόδο, αλλά από την Αθήνα, όπου είχε δρομολογήσει η Blue Star δύο δρομολόγια επιπλέον από αυτά που είχε, αλλά γενικά πήγε πάρα πολύ καλά και πιστεύω ότι ξεπεράσαμε και το 2019. Είχαμε και την επίσκεψη του δημοφιλούς τραγουδιστή Πλούταρχου, με την 5μελή οικογένειά του, που έρχονται κάθε χρόνο για προσκύνημα στον Πανορμίτη. Εχουμε αναπτύξει πλέον μία φιλία μεταξύ μας, συζητάμε, καλαμπουρίζουμε και μάλιστα συζητήσαμε για το στενό κομμάτι του λιμανιού όπως βγαίνεις προς τα έξω για να πας στο χωριό, που όντως είναι το πιο επικίνδυνο σημείο για πολλά χρόνια και τώρα που έχει αποκτήσει περισσότερα αυτοκίνητα το νησί, αλλά και περισσότερους Έλληνες επισκέπτες που φέρνουν τα οχήματά τους εδώ και ο Πλούταρχος μου τόνισε ότι το πρόβλημα σε αυτό το σημείο που είναι στενό. Εγώ βέβαια χαριτολογώντας του είπα “εμείς τα διπλώματα τα πήραμε κανονικά Γιάννη μου, δεν ξέρουμε εσύ πως το πήρες και δεν μπορείς να οδηγήσεις σε εκείνο το κομμάτι”.