Ξεκίνησαν οι διεργασίες στο εσωτερικό των οικονομικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου για την μετάβαση στο νέο σύστημα ελέγχου των δαπανών που θα ισχύσει από 1η Ιανουαρίου 2017.
Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία καταργείται ο προληπτικός έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες που διενεργείται από τις Υπηρεσίες Δημοσιονομικού Ελέγχου (ΥΔΕ, πρώην Υπηρεσίες Εντελλομένων Εξόδων) του Υπουργείου Οικονομικών και το Ελεγκτικό Συνέδριο στο οποίο πλέον παραμένει ο κατασταλτικός έλεγχος.
Η έγκριση των δαπανών και η έκδοση των χρηματικών ενταλμάτων, ως αρμοδιότητα των ΥΔΕ, περνάει σταδιακά μέχρι την 1.1.2017 στις Γενικές Διευθύνσεις Οικονομικών Υπηρεσιών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ενώ οι Μονάδες Εσωτερικού Ελέγχου τους επιφορτίζονται με τον έλεγχο της νομιμότητας και κανονικότητας τους.
Μεταφέρεται έτσι η πλήρης ανάληψη της ευθύνης για τη διενέργεια των δαπανών στις οικονομικές υπηρεσίες των φορέων, ενώ σε περίπτωση εξακρίβωσης περιπτώσεων μη νομιμότητας και κανονικότητας δαπανών από τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των Δημοσιονομικών Ελεγκτών θα πραγματοποιείται μείωση στον προϋπολογισμό των φορέων.
Οι ΥΔΕ με την Γενική Διεύθυνση Δημοσιονομικών Ελέγχων θα αναλάβουν πλέον τον εξωτερικό δημοσιονομικό έλεγχο. Στο μικροσκόπιο των ελέγχων τους μπαίνει η επάρκεια των συστημάτων διαχείρισης και ελέγχου των φορέων, το φυσικό αντικείμενο των δαπανών αλλά, και ο έλεγχος επίδοσης με σκοπό την διαπίστωση της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των δράσεων και ενεργειών τους.
Ο έλεγχος επεκτείνεται στο σύνολο της διαχείρισης όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης (ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού, Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου, Εθνικών Κληροδοτημάτων, κ.ά) οι οποίοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ή δημόσια περιουσία και θα αφορά όχι μόνο τις δαπάνες του φορέα αλλά, και την διαχείριση των εσόδων και της περιουσίας του καθώς και την τήρηση των υποχρεώσεων του.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, οι έλεγχοι θα στηρίζονται σε ετήσιο πρόγραμμα ελέγχων όπου η επιλογή του δείγματος θα προκύπτει βάσει στατιστικού μοντέλου ανάλυσης κινδύνου.
Στην ελεγκτική αρμοδιότητα των Δημοσιονομικών Ελεγκτών θα εμπίπτουν και οι έκτακτοι έλεγχοι κατόπιν καταγγελιών ή εισαγγελικής παραγγελίας.
Επιπλέον με νέα διάταξη καταργείται η δυνατότητα απευθείας ανάθεσης δαπανών από τον Περιφερειάρχη και η αρμοδιότητα περνά στην Οικονομική Επιτροπή.
Σήμερα, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις περί δημοσίου λογιστικού, οι οικονομικές υπηρεσίες (Γ.Δ.Ο.Υ.) του διατάκτη συγκεντρώνουν απλά τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, ευθυνόμενες για την πληρότητά τους.
Στη συνέχεια τα δικαιολογητικά διαβιβάζονται στις αρμόδιες Υ.Δ.Ε. οι οποίες ελέγχουν τις συγκεκριμένες δαπάνες τόσο για τη νομιμότητα (ύπαρξη σχετικής διάταξης νόμου και εγγεγραμμένης στον Προϋπολογισμό του οικείου φορέα της αναγκαίας πίστωσης) όσο και για την κανονικότητά τους (νόμιμη ανάληψη που να έχει διενεργηθεί πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης, ύπαρξη των προβλεπόμενων δικαιολογητικών και μη παραγραφή της σχετικής απαίτησης).
Περαιτέρω ασκούν και παρεμπίπτοντα έλεγχο των δαπανών (αφορά στη νομιμότητα των διοικητικών πράξεων που τις υποστηρίζουν), για όσες δε εξ αυτών υπάρχουν αμφιβολίες, ως προς το πραγματικό μέρους τους και την υλοποίησή τους ζητείται και ασκείται κατά την προβλεπόμενη διαδικασία επιτόπιος έλεγχος από αρμόδιους δημοσιονομικούς ελεγκτές.
Με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν θα αρθεί η ταλαιπωρία του συνόλου σχεδόν των προμηθευτών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από την μη ταχεία πληρωμή τους.
Σημειώνεται μάλιστα ότι με την αναθεώρηση επί το αυστηρότερο της 2000/35/ΕΚ Οδηγίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 29ης Ιουνίου 2000 (Οδηγία 2011/7/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 16-2-2011), καθορίζονται σύντομες προθεσμίες για την πληρωμή των πιστωτών [παρ. Ζ άρθρο πρώτο ν. 4152/2013 (Α.107)] από τους δημόσιους φορείς, η υπέρβαση των οποίων έχει ως συνέπεια την καταβολή τόκων υπερημερίας και την ως εκ τούτου σοβαρή δημοσιονομική επιβάρυνση.
dimokratiki.gr