Μπροστά σε μία νέα εποχή ανάπτυξης βρίσκεται το Νότιο Αιγαίο, το οποίο σχεδιάζει με μεθοδικό τρόπο τα θεμέλια για την επόμενη μέρα. Έχοντας ως δόγμα να αποτελέσει συνδιαμορφωτή του μέλλοντός του, η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θέτει στο επίκεντρο τη βιωσιμότητα. Όχι ως μία τάση των καιρών αλλά ως μία αναγκαιότητα.
Κάτι που αποδεικνύεται με πράξεις και αποτυπώνεται σε μία πλειάδα έργων αειφόρου ανάπτυξης και καινοτομίας που υλοποιούνται στην περιοχή.
Την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο Νότιο Αιγαίο, αλλά και για τις προκλήσεις της περιφέρειας, τα project που τρέχουν και τις σημαντικές ευκαιρίες που διανοίγονται ανέλυσαν οι δημοσιογράφοι του ΟΤ, κατά τη διάρκεια του OT Forum, που διεξάγεται στο περιθώριο της 87ης ΔΕΘ.
Από την Τήλο…
Ειδικότερα για την Τήλο, τονίστηκε ότι το νησί «διδάσκει» εντός και εκτός συνόρων ένα νέο υπόδειγμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στερεών αποβλήτων.
Το πιλοτικό πρόγραμμα “Tilos just go zero” που υλοποιείται με τη συνεργασία του δήμου Τήλου, της εταιρείας – χορηγού POLYGREEN και του ΦοΔΣΑ Ν. Αιγαίου (δηλαδή του Περιφερειακού Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων) έχει καταφέρει σήμερα να κλείσει τον ΧΥΤΑ του νησιού, να εξαφανίσει τους κάδους απορριμμάτων και επί ένα χρόνο δεν έχει θάψει ούτε ένα κιλό σκουπίδια, έχοντας πετύχει 87% ανακύκλωση και 13% κομποστοποίηση!
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που έκανε το Abu Dhabi να στρέψει το βλέμμα του στην Τήλο του Αιγαίου για να υιοθετήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα στην επικράτειά του.
…και την Αστυπάλαια
Το πάνελ αναφέρθηκε επίσης και στην υπηρεσία “e-mobility on demand”, που εφαρμόζεται στην Αστυπάλαια. Κάτοικοι και επισκέπτες, μέσα από μία εύχρηστη εφαρμογή καλούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με οδηγό που τους οδηγεί στον προορισμό τους.
Το Astybus λειτουργεί στο νησί η «Κ2» Α.Ε., ο Αναπτυξιακός Οργανισμός της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, χάρη στο οποίο μέσα σε 150 ημέρες κάτοικοι και επισκέπτες πραγματοποίησαν 24.370 διαδρομές.
Μέχρι τη Χάλκη
Η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου εγκαινίασε στη Χάλκη, το φιλόδοξο αλλά και επίκαιρο πρόγραμμα “GR-eco Islands”. Με την ενεργειακή κρίση να πλήττει την παγκόσμια κοινότητα, οι κάτοικοι της Χάλκης, του νησιού με Μηδενικό Ανθρακικό Αποτύπωμα, πρέπει να είναι οι μόνοι κάτοικοι του πλανήτη που βλέπουν μηδενικούς ή και αρνητικούς ακόμα λογαριασμούς ρεύματος (!) μέσω της ενεργειακής κοινότητας, στην οποία τους δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουν.
Το κέντρο καινοτομίας στη Σύρο
Το νέο Κέντρο Καινοτομίας “Aegean Neorion Innovation Center – ANIC” άνοιξε τις πόρτες του στη Σύρο. Οι ιδρυτές του, περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και ONEX Neorion Shipyards, με τη Cisco και την COSMOTE ως βασικοί τεχνολογικοί πάροχοι και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ως Ακαδημαϊκός συνεργάτης, προβαίνουν στην από κοινού ανάληψη πρωτοβουλιών και υλοποίηση δράσεων προς όφελος της Κοινωνίας. Στηριζόμενο στους πέντε πυλώνες, Κοινωνία – Τεχνολογία – Εκπαίδευση – Υγεία – Περιβάλλον στοχεύει στην ανθρώπινη ανάπτυξη και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής.
Το θαύμα του ελληνικού τουρισμού στη Ρόδο
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και στη Ρόδο, η οποία όπως σε προηγούμενες δεκαετίες αποτέλεσε το πρότυπο για την ανάπτυξη και το «θαύμα» του ελληνικού τουρισμού, δεν μπορεί παρά να είναι και πάλι το πρότυπο για ένα νέο «θαύμα», το θαύμα που ονομάζεται πρώτος βιώσιμος τουριστικός προορισμός παγκοσμίως.
Η συνεργασία όλων των φορέων της Ρόδου και της εφοδιαστικής αλυσίδας του Τουρισμού με έναν κορυφαίο ηγέτη της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, όπως ο Όμιλος TUI, είναι κάτι πολύ περισσότερο από το κοινό project “The Rhodes Co-Lab. Sustainable Destination”: πρόκειται για την πρώτη ολιστική προσέγγιση για ένα μέλλον στον Τουρισμό βιώσιμο και ελπιδοφόρο.
Στόχος της περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου είναι να μετατραπεί το Νότιο Αιγαίο «σε Αρχιπέλαγος ευκαιριών, σε θάλασσα ζωής και ευημερίας».
(πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος)