Η σημαντική διάκριση που απέσπασαν πριν λίγο καιρό δύο τοπικές επιχειρήσεις, το GELATO PUNTO του Βαγγέλη Ηλιόπουλου και το PALLADIO του Δημήτρη Χαραλάμπους, μοιραζόμενες εξ ίσου το πρώτο βραβείο στην Ελλάδα και προκρινόμενες για τον τελικό GELATO WORLD TOUR που θα γίνει στις 24 και 25 Ιουλίου στη Bologna της Ιταλίας, έρχεται να προσθέσει μια ψηφίδα σε αυτό που οι κάτοικοι έχουμε υποσυνείδητα θεωρήσει ως δεδομένη γαστρονομική απόλαυση, το ροδίτικο παγωτό.
Η ιστορία του καλού ροδίτικου παγωτού «χάνεται» στο πέρασμα του χρόνου, με τις άκρες της στην περίοδο της Ιταλικής Κατοχής, όταν οι πρώτες Ιταλικές εταιρείες ζαχαροπλαστικής εγκαθιστούν τις ηλεκτροκίνητες πλέον, μηχανές παρασκευής παγωτού.
Φωτογραφίες της εποχής με προεξάρχουσα αυτή της GELATERIA GIORGIO DIMITRIADI μαρτυρούν την ύπαρξη αλλά και την κληρονομιά στη Ρόδο μαζί με τον καλό επαγγελματικό εξοπλισμό μετά τον πόλεμο.
Την δεκαετία του 50, ιδιαίτερη παρουσία στον κλάδο έχει το μουσουλμανικό στοιχείο, έχοντας εύκολη πρόσβαση στο γάλα, την πρώτη ύλη, με την παρουσία των οικογενειακών επιχειρήσεων ΠΕΜΠΕ ΧΑΣΑΝ, ΜΠΑΚΛΑΒΑΤΖΗ, της εταιρείας ΑΡΙΣΤΟΝ και πολλών άλλων.
Την δεκαετία του 60, η οικογενειακή επιχείρηση ΙΜΠΡΑΗΜ ΣΑΡΡΗ ΧΑΣΑΝ που έμελλε να γράψει ιστορία με την εταιρική επωνυμία ΣΤΑΝΗ και το εξαιρετικό παγωτό «Κρέμα», κάνει την εμφάνισή της ταυτόχρονα με άλλες μικρές επιχειρήσεις.
Ο ΑΣΣΟΣ του ΚΩΣΤΑ ΒΟΛΟΝΑΚΗ, την δεκαετία του 70, προσθέτει μια ακόμη καλή επιχείρηση στον κλάδο, όπως και η εταιρεία του ΜΑΝΩΛΗ ΚΟΛΛΙΟΥ στην Αρχάγγελο, που καλύπτει τις ανάγκες της Ανατολικής και Νότιας Ρόδου.
Η νέα γενιά της δεκαετίας του 80, με το GELΑTO BINDI και την εταιρεία MIKES του ΜΙΧΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ, προσθέτει νέα προϊόντα στη γκάμα του καλού παγωτού αλλά και νέες παρουσίες παγωτού ιταλικού τύπου όπως το GELO BLU στη Λίνδο, της οικογένειας ΜΑΥΡΙΚΟΥ αλλά και παρουσίες μονάδων παγωτού ARTIGIANALE στο Φαληράκι, μας οδηγούν στο σήμερα με εξαιρετικής ποιότητας παραγόμενα προϊόντα, από μια σειρά μικρού – μεσαίου μεγέθους εργαστήρια παραγωγής παγωτού, όπως οι δύο Βραβευθείσες , αλλά και άλλες όπως η LIK IT και άλλες πολλές.
Οφείλουμε συνεπώς να προσδώσουμε ταυτότητα (branding) σε μια κατηγορία προϊόντων που παράγονται τοπικά και τα οποία θα πρέπει να καθιερωθούν ως εξαιρετικά καλά παραγόμενα προϊόντα. Πρέπει να αποτυπώσουμε στη συνείδηση του καταναλωτή ότι στη Ρόδο λειτουργούν οι καλύτερες (ή κάποιες από τις καλύτερες) εταιρείες παραγωγής παγωτού και να καθιερωθεί το προϊόν αυτό ως προϊόν υψηλής γαστρονομικής αξίας, όπως η καριόκα για τη Ξάνθη ή το μπακλαβαδάκι για τα Γιάννενα.
Βάζουμε λοιπόν ψηλά τον πήχη και ταυτόχρονα κοινοποιούμε μέσα από τα πιο πρόσφορα Μέσα, την ύπαρξη του προϊόντος, ερχόμενοι -σαν φορέας- να παρουσιάσουμε το προϊόν σαν σύνολο, με την εξειδίκευση της κάθε εταιρείας σε αυτό που θεωρεί ως το κορυφαίο προϊόν της. Καταχωρήσεις, τοπικοί διαγωνισμοί αλλά και συμμετοχή εγνωσμένης αξίας γευσιγνωστών σε γευστικές δοκιμές είναι λίγα από τα Μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κατεύθυνση αυτή.
Από το σημείο αυτό και πέρα , είναι δουλειά των ειδικών του μάρκετινγκ και της επικοινωνιακής στρατηγικής που θα ακολουθηθεί, να χρησιμοποιήσουν τις βέλτιστες πρακτικές για να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα, προσδίδοντας ταυτότητα σε ένα υψηλής γαστρονομικής αξίας τοπικά παραγόμενο προϊόν, που θα μπορέσει να αποτελέσει το έναυσμα για μια νέα επιτυχημένη παρουσία της Γαστρονομικής Ρόδου, στο πανελλήνιο αλλά και το διεθνές στερέωμα, στα πλαίσια τόσο της πρωτοβουλίας της Αιγαιοπελαγίτικης Κουζίνας AEGEANCUISINE όσο και της ανάληψης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ως Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης για το έτος 2019.
Από μέρους του Επιμελητηρίου, τίθεται η βάση για καταγραφή και αποτύπωση κατ’αρχήν όλων των τοπικών επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς και η καταγραφή των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της κάθε μιας από αυτές.
Ταυτόχρονα η διερεύνηση μέσω προγραμμάτων και άλλων πρωτοβουλιών της δυνατότητας χρηματοδότησης των ενεργειών για τη δημιουργία της ταυτότητας του προϊόντος, μπαίνει σε προτεραιότητα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.