Το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων αποτελούσε δέσμευση της ΝΔ και γίνεται πράξη, ανέφερε η Μίκα Ιατρίδη στην ομιλία της στη Βουλή.
Η βουλευτής Δωδεκανήσου αναφέρθηκε στις παροικίες των Δωδεκανησίων ανά τον κόσμο και τόνισε ότι οι Δωδεκανήσιοι του εξωτερικού είναι φορείς της ελληνικής κουλτούρας, της ελληνικής παράδοσης και της ελληνικής εργατικότητας σε όλον τον κόσμο.
Η Μίκα Ιατρίδη σημείωσε πόσο σημαντικός είναι διαχρονικά για την πατρίδα μας ο απόδημος Ελληνισμός αναφέροντας το παράδειγμα της Δωδεκανησιακής Νεολαίας Αμερικής, η οποία ενόψει των διαπραγματεύσεων στο Παρίσι για την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα το 1946 είχε ενημερώσει κατάλληλα την αμερικανική αντιπροσωπεία.
Στην ομιλία της, η βουλευτής Δωδεκανήσου τόνισε ότι το νομοσχέδιο είναι προϊόν συνεννόησης και σύνθεσης και για αυτό θα πρέπει να ψηφιστεί από το σύνολο των βουλευτών, γιατί πρώτα και πάνω από όλα, και λόγω των εξελίξεων με την Τουρκία, «αποπνέει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ένα κλίμα συνεννόησης, ένα κλίμα αρραγούς μετώπου, που έχουμε ανάγκη».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Πιστεύω ότι σήμερα είναι μια ιδιαίτερη μέρα για όλους τους απόδημους Έλληνες, για όλες τις απόδημες Ελληνίδες.
Είναι σήμερα μια ιδιαίτερη ημέρα για όλους τους συμπατριώτες και όλες τις συμπατριώτισσες μας που για διάφορους, ιστορικούς, κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους, βρέθηκαν μακριά από την πατρίδα τους, μακριά από την Ελλάδα.
Είναι, σήμερα, μια ιδιαίτερη ημέρα και για τους Δωδεκανήσιους του εξωτερικού, οι οποίοι ζουν και διαπρέπουν εκτός Ελλάδας.
Ως Δωδεκανήσια, αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά σήμερα, γιατί ξέρω ότι σε όλη την υφήλιο, οι νησιώτες και οι νησιώτισσες που βρίσκονται σε άλλες χώρες, αισθάνονται ότι βρίσκονται πιο κοντά σε μας.
Αισθάνονται ότι βρίσκονται πιο κοντά στην πατρίδα τους.
Αισθάνονται ότι συνεχίζουν και αποτελούν ζωτικό κομμάτι του Ελληνισμού
Αισθάνονται ότι αποτελούν την ίδια στιγμή, φορείς της ελληνικής κουλτούρας, της ελληνικής παράδοσης και της ελληνικής εργατικότητας σε όλον τον κόσμο.
Δεν μπορώ, παρά να αναφερθώ σήμερα, από αυτό το βήμα στους Δωδεκανήσιους που βρίσκονται διεσπαρμένοι σε όλες τις ηπείρους.
Στην Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά και σε όλες τις οργανώσεις των νησιών μας, της Πάτμου, της Λέρου, της Σύμης, της Νισύρου, της Ρόδου στη Βόρεια Αμερική.
Στις κοινότητες των Δωδεκανησίων στην Αυστραλία, την Ευρώπη και την Αφρική.
Στους Καλύμνιους που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και, μάλιστα, έχει εκλεγεί και Καλύμνιος Δήμαρχος στην περιοχή Τάρπον Σπρινγκς, ο κ. Κρις Αλαχούζος.
Όλοι αυτοί οι Δωδεκανήσιοι του Εξωτερικού, αλλά, βέβαια, και όλοι οι άλλοι Έλληνες συμπατριώτες μας είχαν πάντα στο νου και την καρδιά τους την Ελλάδα μας, είχαν πάντα στο νου τους την πρόοδο της πατρίδας μας.
Επιτρέψτε μου να αναφερθώ εδώ και σε ένα ιστορικό περιστατικό, όπως το αναφέρει ένας έγκριτος Δωδεκανήσιος επιστήμονας, ο κ. Μιλτιάδης Λογοθέτης.
Πιο συγκεκριμένα, στην Αμερική είχε συγκροτηθεί η γνωστή Δωδεκανησιακή Νεολαία Αμερικής.
Σε αυτή τη Νεολαία πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν ο Μάνος Αθανασιάδης από το Γεννάδι, ο Ιάκωβος Καζαβής από τη Νίσυρο, οι Χατζημιχάλης και Μανούσος από την Κω και άλλοι.
Μάλιστα όταν τον Ιούλιο του 1946 συζητούσαν στο Παρίσι στην Συνθήκη της Ειρήνης για την παραχώρηση της Δωδεκανήσου στην Ελλάδα η ελληνική αντιπροσωπεία θέλησε να ενημερώσει την αμερικανική για το Δωδεκανησιακό ζήτημα, εκείνοι είπαν «δεν χρειάζεται, μας έχουν ενημερώσει οι Νισύριοι, οι Ροδίτες και οι Καρπάθιοι της Αμερικής»!
Το αναφέρω αυτό, για να δείξω, και με αυτό το παράδειγμα ανάμεσα σε τόσα άλλα, πόσο σημαντικός είναι διαχρονικά για την πατρίδα μας ο απόδημος Ελληνισμός!
Για αυτό και σήμερα, η ψήφιση του νομοσχεδίου από το σύνολο των Βουλευτών θα έλεγα ότι είναι ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης αυτής της αξίας και ένας ουσιαστικός τρόπος να δείξουμε ότι απλώνουμε ουσιαστικά το χέρι στους απόδημους συμπατριώτες μας.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι,
Είμαστε πολύ κοντά στην ψήφιση ενός νομοσχεδίου που διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό τους Έλληνες και τις Ελληνίδες του εξωτερικού στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.
Συμφωνούμε όλοι ότι έπρεπε το νομοσχέδιο αυτό να είχε ψηφιστεί από τη Βουλή των Ελλήνων πολλά χρόνια πριν.
Όμως, είμαστε σήμερα εδώ για να κοιτάξουμε στο μέλλον, να κοιτάξουμε μπροστά.
Αυτό κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Είχαμε υποσχεθεί στους Έλληνες και τις Ελληνίδες ότι θα προωθήσουμε νομοσχέδιο για την ψήφο των απόδημων Ελλήνων.
Και ήταν ουσιαστική δέσμευση μας, γιατί όλοι οι απόδημοι Έλληνες αισθάνονται την χώρα τους ως οικογένεια τους, έχουν άλλωστε αφήσει εδώ μέλη της οικογένειας τους.
Για να γίνει πράξη η ψήφιση του νομοσχεδίου αυτού, δεν μπορώ να μην αναφέρω την ολόψυχη θέληση του Υπουργού Εσωτερικών, του κ. Παναγιώτη Θεοδωρικάκου, του Υφυπουργού κ. Θεόδωρου Λιβάνιου να γίνει η σύνθεση των απόψεων της Ν.Δ. με τις απόψεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης.
Η χώρα μας, σε κρίσιμα ζητήματα χρειάζεται τη σύνθεση, την πρόσθεση και τον πολλαπλασιασμό. Μπορούμε να αποφεύγουμε τη διαίρεση και την αφαίρεση.
Θα μπορούσε το νομοσχέδιο να ήταν πιο τολμηρό; Πιστεύω ότι θα μπορούσε.
Ούτως ή άλλως οι θέσεις της Ν.Δ. ήταν τολμηρές και ανταποκρίνονταν στα σύγχρονα δεδομένα, αλλά και στις θέσεις των φορέων των απόδημων Ελλήνων που ταξίδεψαν και κατέθεσαν τις απόψεις τους στις Επιτροπές της Βουλής.
Η πάγια θέση της Ν.Δ. στο θέμα της ψήφου των αποδήμων, ήταν ευρύτερα γνωστή.
Και η θέση μας αυτή συνοψίζεται στη δυνατότητα όλων των Ελλήνων του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, ακόμα και με επιστολική ψήφο.
Όμως, η κυβέρνηση της Ν.Δ. έδωσε προτεραιότητα στο να γίνει, επιτέλους, ένα σημαντικό βήμα για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων, παρά να χαθεί μια ακόμα ευκαιρία.
Και πιστεύω ότι υπήρξε εκ μέρους της Κυβέρνησης ειλικρινής διάθεση για συνεννόηση και είναι θετικό ότι υπήρξε και η αντίστοιχη ανταπόκριση από τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Είναι μια μοναδική ευκαιρία να ανταποκριθούμε όλοι στις σύγχρονες ανάγκες, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο Ελληνισμός.
Η επιθετικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, το ζήτημα του μεταναστευτικού ως μοχλός πίεσης από τη γειτονική μας χώρα και ο αναθεωρητισμός της χρειάζονται τις καλύτερες δυνατές απαντήσεις.
Και αυτές σε διπλωματικό επίπεδο δίνονται από την Κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Όμως, σε αυτή την ιστορική συγκυρία είναι δεδομένο ότι ο Ελληνισμός πρέπει να εμφανίζεται ενιαίος, ενωμένος και αποφασιστικός.
Δίνουμε έτσι το απαραίτητο και σαφές μήνυμα, όχι μόνο στην Τουρκία, αλλά και στους εταίρους μας, ότι ο Ελληνισμός έχει την απαραίτητη δύναμη και ισχύ να επηρεάσει αποφάσεις, να καθορίσει εξελίξεις.
Για αυτό το λόγο, σήμερα, αυτό το νομοσχέδιο πρέπει να ψηφιστεί από όλους τους βουλευτές. Γιατί πρώτα και πάνω από όλα αποπνέει ένα κλίμα εμπιστοσύνης, ένα κλίμα συνεννόησης, ένα κλίμα αρραγούς μετώπου, που έχουμε ανάγκη.
Σας ευχαριστώ πολύ.