Ρητορικό το ερώτημα και φυσικά άμεση η απάντηση. Από πού και ως πού στη Ρόδο;
Κάπως έτσι θα έπρεπε απλουστευτικά να απαντηθεί και το ερώτημα «γιατί το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Τουρισμού να ιδρυθεί στην όμορφη (με όλη την αγάπη μας) Χίο των 3.000 (με βάση στοιχεία του ΕΟΤ, για όλη την περιφερειακή ενότητα Χίου), κλινών και όχι στη Ρόδο των 125.000 και πλέον (επισήμως) κλινών – σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια;
Υπάρχει και ο αντίλογος και φυσικά οι διευκρινήσεις του Πανεπιστημίου Αιγαίου για τους λόγους επιλογής της έδρας του Τμήματος, που σχετίζονται με τους 7 (ή 9) εξειδικευμένους καθηγητές που στελεχώνουν ήδη σχολές στη Χίο ως και προς την Ευρωπαϊκή Πρακτική της υπαγωγής του Τμήματος στη Σχολή Επιστημών της Διοίκησης. ΑΛΛΆ εδώ πρέπει (επιτέλους) να γίνει αντιληπτό ότι η επιλογή της έδρας θα πρέπει να είναι μία επιλογή πολιτική.
Μια επιλογή στρατηγικής σημασίας σε ένα κομβικό χρονικά για τον Ελληνικό Τουρισμό σημείο και σε μία επιλογή εξόχως σημειολογική.
Θα είναι μια επιλογή ένδειξης (επιτέλους) σεβασμού της πιο δραστήριας τουριστικά περιφερειακής ενότητας της Χώρας και ταυτόχρονα της πιο υποβαθμισμένης Πανεπιστημιακά.
Πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό από όλους ότι δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να υφίσταται η ανισορροπία ύπαρξης και λειτουργίας 6 τμημάτων σχολών του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Λέσβο, 3 στη Σάμο, 3+1 (εξαγγελμένο) στη Χίο και 2,5 στη Ρόδο, 1 στη Σύρο και κανένα άλλο στη Δωδεκάνησο και γενικά στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Είναι συνεπώς ώρα, με συναίσθηση ευθύνης, να απαιτήσουμε το αυτονόητο.
Και επειδή όπως προανέφερα πρέπει η επιλογή να είναι πολιτική , έτσι και η διεκδίκηση θα πρέπει να έχει πολιτική χροιά.
Έξω λοιπόν από τα ευχολόγια και τις επερωτήσεις, θα πρέπει να γίνει κατανοητό εκεί που πρέπει ότι δεν επαιτούμε την Ίδρυση του Τμήματος της Σχολής Οικονομίας και Τουρισμού στη Ρόδο.
ΤΗΝ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ!
Νίκος Παπασταμστίου
Γενικός Γραμματέας Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου